Ο Αποστόλης Κονδύλης είναι ένας Ηλιουπολίτης με αγάπη για τα κοινά και την πόλη του. Είναι ενεργό μέλος της τοπικής κοινωνίας και το 2019 εκλέχθηκε για πρώτη φορά δημοτικός σύμβουλος στην πόλη. Έχει σπουδάσει οικονομικά, ενώ έχει μεταπτυχιακή ειδίκευση στη Χρηματοοικονομική και Λογιστική στο Πανεπιστήμιο του Bath στην Αγγλία. Διατηρεί δικό του λογιστικό γραφείο στην Αγία Μαρίνα. Στις εκλογές του Οκτωβρίου θα είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη «Ενωμένοι Για Την Ηλιούπολη» και τον Γιώργο Χατζηδάκη.
Το ilioupolinews.gr μίλησε μαζί του σε μια αποκλειστική συνέντευξη.
Τι είναι αυτό που σας ώθησε να είστε υποψήφιoς σε αυτές τις εκλογές;
Η κατάθεση απόψεων και προτάσεων για τη βελτίωση της καθημερινότητας μας, είναι μία δύσκολη διαδικασία, ειδικά μάλιστα εν μέσω τόσο δύσκολων καταστάσεων καθημερινότητας.
Και ένα μεγάλο κομμάτι των συμπολιτών μας, απωθείται από το να συμμετέχει ενεργά στην κοινωνική και πολιτική ζωή. Ένα από τα κομμάτια της πολιτικής ζωής που χαρακτηρίζεται έντονα από τα παραπάνω είναι η και η αυτοδιοίκηση, όπου επιπλέον επικρατεί πολυδιάσπαση και σε ένα βαθμό παραγοντισμός.Προσωπικά, είμαι ενεργός πολιτικά, πίστευα και πιστεύω πως η τοπική αυτοδιοίκηση, όντας η πρώτη βαθμίδα στην πολιτική πυραμίδα έχει έναν ξεχωριστό ρόλο να παίξει, άλλον από τον σημερινό.
Βάζοντας τον πολίτη στο κέντρο και συμμέτοχο στις αποφάσεις που τον αφορούν -πόσο μάλλον σήμερα και με τη χρήση των νέων τεχνολογιών- διευρύνοντας τη Δημοκρατία σε τοπικό επίπεδο, μέσω της αναβάθμισης της διαβούλευσης και της λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου.
Αξιοποιώντας τις καλές πρακτικές και εμπειρίες που χρησιμοποιούνται στο εξωτερικό, όπου οι δήμοι αποτελούν πραγματικά κοιτίδες τοπικής διακυβέρνησης, μπορούμε να αλλάξουμε πολλά πράγματα προς το καλύτερο για όλες και όλους.
Επιπλέον, έχοντας πάντα υπόψη μας, ότι στα πλαίσια της πολιτικής διάχυσης ευθυνών, οι δήμοι θα κληθούν να αναλάβουν επιπρόσθετες αρμοδιότητες, χωρίς να διαφαίνεται ότι θα λαμβάνουν επιπλέον βοήθεια είτε σε ευέλικτες χρηματοδοτήσεις είτε σε ανθρώπινο δυναμικό, καταλαβαίνουμε εύκολα ότι ένα κοινό διεκδικητικό πλαίσιο πολιτών – δημοτικού συμβουλίου – δημοτικής αρχής απέναντι στην κεντρική διοίκηση είναι τουλάχιστον χρήσιμο, αν όχι απαραίτητο.
Εκλεχθήκατε ως δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη «ΗΛΙΟΥ-Πόλις, Ανθρώπινη Πόλη», ωστόσο επιλέξατε να συστρατευθείτε με τον Δήμαρχο. Ποιοι ήταν οι λόγοι που σας ώθησαν σε αυτή την απόφαση;
Από την επόμενη μέρα των εκλογών του 2019, και ενώ η δημοτική παράταξη με την οποία εκλέχθηκα, είχε περιέλθει σε περιδίνηση, κάποιοι από εμάς τότε αποφασίσαμε να βάλουμε πλάτη και να τη στηρίξουμε, προωθώντας την αναδιοργάνωση και την επανίδρυσή της σε νέες βάσεις, επενδύοντας στην εξωστρέφεια. Δυστυχώς, η προσπάθειά μας τότε, έπεσε πάνω σε έναν τοίχο άρνησης.
Μέσα σε αυτό το κλίμα λοιπόν, ένα μεγάλο κομμάτι μελών, αποφασίσαμε – εγώ και κάποιοι απο εμάς μάλιστα με μεγάλο συναισθηματικό κόστος – να αποχωρήσουμε.
Στην πορεία συναντηθήκαμε πολιτικά και με άλλους προοδευτικούς πολίτες εντός της Ηλιούπολης και αποφασίστηκε συλλογικά να ιδρύσουμε την ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ Διαλόγου και Συντονισμού για την Αυτοδιοίκηση, ως ένα μέσο προώθησης των προοδευτικών θέσεων και προτάσεών μας για την πόλη.
Μέσω της Πλατφόρμας λοιπόν ξεκίνησε μία προσπάθεια διαλόγου, με συνελεύσεις – συνεδριάσεις με την παρουσία των μελών μας, η οποία είχε σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός Προγράμματος, ιεραρχημένο κατά προτεραιότητες.
Από τη στιγμή που ο Δήμαρχος και η παράταξη του μας προσέγγισε για να συζητήσουμε το ενδεχόμενο συνεργασίας, θέσαμε ως προαπαιτούμενο, τη συμφωνία βάσει των προγραμμάτων των δύο πλευρών, πράγμα που έγινε απολύτως αποδεκτό.
Και είναι αλήθεια πως η διαδικασία αυτή μέχρι να φτάσουμε τελικά σε συμφωνία δεν ήταν ούτε εύκολη, ούτε χωρίς εμπόδια, αφού όπως θα ξέρετε σημαδεύτηκε και από διαφωνίες αλλά και αποχωρήσεις προσώπων από την πλευρά της δημοτικής αρχής.
Η συστράτευση λοιπόν η δική μου, αλλά και όλων των μελών της Πλατφόρμας – υποψηφίων ή μη – με τον συνδυασμό «Ενωμένοι για την Ηλιούπολη» ήρθε ως μία συλλογική απόφασή, που ήταν αποτέλεσμα μίας συμφωνίας επί προγραμματικών θέσεων.
Άλλωστε διακηρυγμένος στόχος μας είναι, μέσα από τον διάλογο, τον συντονισμό και την κινητοποίηση, να προωθήσουμε τις θέσεις μας για μία πιο πράσινη, πιο δίκαιη κοινωνικά, πιο σύγχρονη πόλη, με το βλέμμα στο τώρα και στο μέλλον.
Ποια πιστεύετε πως είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα της πόλης και πως θα τα επιλύσετε εάν η παράταξή σας επανεκλεγεί ως δημοτική αρχή;
Νομίζω ότι το πρόγραμμα του συνδυασμού προσπαθεί αν όχι να απαντήσει, να δώσει κατεύθυνση στην μεγάλη πλειοψηφία των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε.
Επιγραμματικά μπορώ να παραθέσω τα παρακάτω.
Αρχικά σχετικά με το Κυκλοφοριακό, πρέπει να επιμείνουμε για την ολοκλήρωση της αστικής σήραγγας, η οποία θα σταματήσει την διχοτόμηση της πόλης μας, και η οποία θα πρέπει να εξυπηρετεί όλους τους τύπους των οχημάτων. Παρόλα αυτά θα πρέπει πάντα να έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας πως η ολοκλήρωση αυτού του έργου δεν θα είναι πανάκεια, και πως θα πρέπει να γίνουν επιπλέον εκτεταμένες παρεμβάσεις και μελέτες για πεζοδρομήσεις – μονοδρομήσεις.
Σχετικά με την λειτουργία των σχολείων της πόλης, την παιδεία και τον πολιτισμό, έχουμε προτείνει τη δημιουργία Δημόσιου Ηλεκτρονικού Μητρώου Σχολείων, όπου θα καταγράφονται από τη σχολική κοινότητα οι ανάγκες της και τα βήματα για την αντιμετώπιση τους, έτσι ώστε οι διαδικασίες να είναι γρήγορες. Επιπλέον έχουμε προτείνει την δημιουργία Παρατηρητηρίου Παιδείας με συμμετοχή του αρμόδιου Αντιδημάρχου, των σχολικών επιτροπών, καθηγητών – δασκάλων, γονέων, μαθητών, το οποίο θα προτείνει περαιτέρω δράσεις για τους μαθητές, το διδακτικό προσωπικό και τους γονείς και κηδεμόνες. Επίσης, θεωρούμε πως είναι στη σωστή κατεύθυνση το αίτημα για αναβίωση του σχολικού πρωταθλήματος των δημοτικών σχολείων της πόλης, και επιπλέον να θεσμοθετήσουμε Μαθητικό Φεστιβάλ Τεχνών.
Όσον αφορά τα πάρκα της πόλης, στην Ηλιούπολη ζούμε το οξύμωρο να είμαστε ένα πράσινος δήμος, χωρίς όμως οι πολίτες και ιδιαίτερα οι οικογένειες με μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι, να έχουν την ευχέρεια να χαρούν το πράσινο λόγω της κακής προσβασιμότητας, και της έλλειψης ενός μεγάλου συνεχούς πράσινου πάρκου.
Πρέπει λοιπόν να αναβαθμίσουμε τα πάρκα της πόλης ώστε να είναι προσβάσιμα, με τη δημιουργία θεματικών ενοτήτων εντός τους, και να προχωρήσουμε σε μελέτες και υλοποίηση ενοποιήσεων των πράσινων χώρων.
Μέσα σε αυτούς τους χώρους θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται και ο περιβάλλοντας χώρος του ρέματος της Πικροδάφνης, μαζί με την απαραίτητη αποκατάσταση της φυσικής της κοίτης.
Σχετικά με τον οδοφωτισμό, θα πρέπει να προχωρήσει το έργο σύμφωνα με την τελευταία απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, που περιλαμβάνει κατά τη γνώμη μου, το καλύτερο για τον δήμο και τους δημότες έως τώρα σχέδιο αποπληρωμής των αναδόχων που θα προκύψουν από το διεθνή ανοιχτό διαγωνισμό, όπως αυτός προβλέπεται από την απόφαση.
Άλλο ένα μεγάλο και διαρκές ζήτημα της πόλης είναι η δημόσια περιουσία. Και εκεί πιστεύω πως ο δρόμος προς τα οριστικά παραχωρητήρια, είναι πώς οι διεκδικήσεις μας, πρέπει να συνδεθούν με συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις προς τις αρμόδιες αρχές, για την εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών των πολιτών, με τους κάτοικους φυσικά συμμέτοχους.
Όσο έχει να κάνει με τη λειτουργία του δημοτικού κοιμητηρίου, οφείλουμε να επιδιώξουμε μία οριστική λύση στο πρόβλημα, που όμως να πληροί όλες τι νόμιμες προϋποθέσεις χωροθέτησης.
Στο πλαίσιο αυτό καταλαβαίνουμε πως οι προτάσεις για επέκταση του υπάρχοντος κοιμητηρίου, δεν μπορούν να είναι αποδεκτές.
Γιατί δε δίνουν οριστική λύση στο πρόβλημα, γιατί δεν είναι συμβατές με την υπάρχουσα νομοθεσία και γιατί επιβαρύνουν μία ήδη πολύ επιβαρυμένη περιοχή της Ηλιούπολης.
Τέλος, και εξίσου σημαντικό με τα προηγούμενα, σχετικά με το μοντέλο πολιτικής λειτουργίας του Δήμου και της συμμετοχής των πολιτών σε αυτό. Παράλληλα με την πλατφόρμα Δημόσιας Διαβούλευσης του Δήμου θα πρέπει να υπάρξει και νέος Κανονισμός Διαβούλευσης ο οποίος θα προβλέπει πολλά περισσότερα ως προς τις ευκαιρίες συμμετοχής, από τα ελάχιστα που απαιτεί ο νόμος.
Επιπλέον, στόχος είναι η εφαρμογή σταδιακά του Συμμετοχικού Προϋπολογισμού σε γειτονιές, για αποφάσεις που έχουν να κάνουν με συγκεκριμένα ζητήματα, έτσι ώστε οι κάτοικοι πραγματικά να είναι συμμέτοχοι σε αποφάσεις που τους αφορούν άμεσα.
Και φυσικά, θα πρέπει να υπάρξει ένας νέος Κανονισμός Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, για τον οποίο θα δεσμευτούν όλες οι παρατάξεις ως προς την τήρησή του, έτσι ώστε να προστατεύσουμε το ίδιο το ΔΣ, αλλά και να αναβαθμίσουμε τον διάλογο και την λογοδοσία.
Τι θα λέγατε σε έναν δημότη για να τον πείσετε να σας ψηφίσει;
Θα την/τον προέτρεπα αρχικά να δει τις θέσεις μας και το πρόγραμμά μας. Να συμβάλει και αυτή/αυτός με ιδέες, απόψεις και εμπειρία. Από εκεί και πέρα δεσμεύομαι να συνδράμω με όλες μου τις δυνάμεις στη βελτίωση της καθημερινότητας της πόλης μέσα από τη συμβολή μου στο Δημοτικό Συμβούλιο, εφόσον εκλεγώ. Και να πορεύομαι πάντα με γνώμονα το κοινό καλό.
Ακολουθήστε το Ilioupolinews.gr στο Facebook και στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ηλιούπολη.