Facebook Pixel

Επικαιροτητα

Χατζηδάκης: «Η Πρόταση Μας Για Τα LED Μειώνει Το Ρίσκο Για Τον Δήμο»

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Συντάκτης ilioupolinews.gr

Χατζηδάκης: «Η Πρόταση Μας Για Τα LED Μειώνει Το Ρίσκο Για Τον Δήμο»

Την άποψη πως η μελέτη σκοπιμότητας που ενέκρινε η οικονομική επιτροπή είναι η πλεον συμφέρουσα για τον Δήμο εξέφρασε ο Δήμαρχος Ηλιούπολης ΓιώργοςΧατζηδάκης κατά τη χθεσινή συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο.

Όπως επεσήμανε ο Δήμαρχος, το μοντέλο χρηματοδότησης που εισηγήθηκε η δημοτική αρχή μέσω της μελέτης σκοπιμότητας είναι το πλέον συμφέρον για τον Δήμο, καθώς περιέχει θεσμικές δικλείδες ασφαλείας που μπορούν όχι μόνο να εξασφαλίσουν μεγαλύτερο όφελος και εξοικονόμηση για τον Δήμο, αλλά και ισχυρές ρήτρες για τον μελλοντικό προμηθευτή προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του έργου. Ήδη από χθες, ο Δήμαρχος με δημόσια ανάρτηση του, εξηγούσε στους πολίτες την διαδικασία που ακολουθείται, καλώντας τις πολιτικές δυνάμεις της πόλης να στηρίξουν την προσπάθεια της διοίκησης «για να μην μείνει η πόλη στο σκοτάδι», όπως αναφέρει.

Τι Προβλέπει Το Χρηματοδοτικό Μοντέλο Που Προτείνει Η Διοίκηση

Πριν περίπου δύο εβδομάδες, η οικονομική επιτροπή του Δήμου ενέκρινε μια μελέτη σκοπιμότητας, η οποία πρότεινε ως βέλτιστο τρόπο χρηματοδότησης για την αναβάθμιση του οδοφωτισμού το μοντέλο ΣΕΑ (Σύμβαση Ενεργειακής Αναβάθμισης). Σύμφωνα με αυτό το χρηματοδοτικό μοντέλο, ο προμηθευτής που θα επιλεγεί μέσω διαγωνισμού, κάνει με δικά του χρήματα την επένδυση για την αλλαγή των φωτιστικών LED και ως αντιστάθμισμα θα λαμβάνει μέρος των ανταποδοτικών τελών του Δήμου, ως ποσοστό της εξοικονόμησης που θα επιτυγχάνεται. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της μελέτης και τα όσα παρέθεσε ο μελετητής στο συμβούλιο, εφόσον ο στόχος που θα θέσει η σύμβαση μεταξύ Δήμου και ιδιώτη δεν επιτυγχάνεται, τότε ο Δήμος έχει το δικαίωμα να μην προχωρά στην πληρωμή, γεγονός που αποτελεί -σύμφωνα με τη διοίκηση- δικλείδα ασφαλείας για τον Δήμο. Με βάση τα στοιχεία της μελέτης, η τοποθέτηση των LED θα επιτύχει εξοικονόμηση της τάξης του 72% για τον Δήμο Ηλιούπολης.

Τόσο ο μελετητής όσο και τα στελέχη της δημοτικής αρχής τονίζουν πως η συγκεκριμένη μεθοδος χρηματοδότησης της αναβάθμισης του οδοφωτισμού είναι η πλέον ασφαλής και συμφέρουσα, καθώς πρόκειται για επένδυση του ιδιώτη, την οποία ο Δήμος πληρώνει τμηματικά και μόνο εφόσον επιτυγχάνεται η εξοικονόμηση που έχει συμφωνηθεί. Έτσι, σύμφωνα πάντα με τους διοικούντες, ο Δήμος μειώνει το ρίσκο που θα είχε σε περίπτωση που επέλεγε τη χρηματοδότηση του έργου μέσω δανείου, καθώς σε περίπτωση που δεν κατάφερνε την επιθυμητή εξοικονόμηση, θα έπρεπε να πληρώνει κανονικά τις δόσεις, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, σε αντίθεση με την ΣΕΑ.

Αντιδράσεις Από Την Αντιπολίτευση

Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης κατέκριναν σφοδρά την επιλογή της διοίκησης, με αρκετές εξ αυτών να κάνουν λόγο για ιδιωτικοποίηση του ηλεκτροφωτισμού. Κοινή «γραμμή» της αντιπολίτευσης ήταν η έντονη αντίδραση για το γεγονός πως η μελέτη σκοπιμότητας εγκρίθηκε από την επιτροπή και όχι από το συμβούλιο, ενώ υπήρξε έντονος προβληματισμός και για την οικονομική βιωσιμότητα του μοντέλου που εισηγήθηκε η διοίκηση του Δήμου.

Υπενθυμίζεται πως 3 παρατάξεις της αντιπολίτευσης έχουν ήδη καταθέσει προσφυγή κατά της απόφασης της οικονομικής επιτροπής με την οποία εγκρίθηκε η μελέτη σκοπιμότητας, ζητώντας την ανακληση της.

Διαβάστε περισσότερα για τις απόψεις της αντιπολίτευσης, εδώ.

Ακολουθήστε το Ilioupolinews.gr στο Facebook και στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ηλιούπολη.

ΕτικέτεςLED

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ ILIOUPOLINEWS

ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ