Facebook Pixel

Επικαιροτητα

Κοινό Μέτωπο Της Αντιπολίτευσης Για Τα LED – Βολές Στη Διοίκηση Του Δήμου Ηλιούπολης

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Συντάκτης ilioupolinews.gr

Κοινό Μέτωπο Της Αντιπολίτευσης Για Τα LED – Βολές Στη Διοίκηση Του Δήμου Ηλιούπολης

Κοινό μέτωπο κατά του μοντέλου εκχώρησης των ανταποδοτικών τελών με σκοπό την αναβάθμιση του οδοφωτισμού σχημάτισαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης δια των επικεφαλής τους, ανεξαρτήτως ιδεολογικού προσήμου, συνηγόρησαν στην άποψη πως το μοντέλο ΣΕΑ (Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης) δεν είναι επωφελές για τον δήμο, παρουσιάζοντας ως επιχείρημα πως ο δήμος εκχωρεί μεγάλο μέρος των ανταποδοτικών τελών για 12 χρόνια σε ιδιώτη. Το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό μοντέλο, πράγματι, παρά τα όποια οφέλη και δικλείδες ασφαλείας που θέτει στο έργο της αναβάθμισης, προβλέπει αναβάθμιση του οδοφωτισμού με επένδυση του ιδιώτη, ο οποίος ως αντάλλαγμα θα κρατά ένα ποσό που θα επιτυγχάνεται από την ετήσια εξοικονόμηση ρεύματος και το οποίο θα εισπράττεται από τα ανταποδοτικά τέλη.

Σωρεία Ερωτήσεων

Στην μαραθώνια συνεδρίαση, ο μελετητής της μελέτης σκοπιμότητας για την αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού απάντησε σε πάνω από 100 ερωτήσεις τεχνικής φύσεως των αιρετών της αντιπολίτευσης, οι οποίοι είχαν πολλές απορίες για τις λεπτομέρειες του χρηματοδοτικού μοντέλου που εισηγήθηκε η δημοτική αρχή. Παρά τις απαντήσεις που έδωσε ο μελετητής, δεν κατάφερε να πείσει την αντιπολίτευση, με τους επικεφαλής των παρατάξεων να κατηγορούν τον δήμαρχο πως «υποθηκεύει τα ανταποδοτικά τέλη του Δήμου για 12 χρόνια».

Σφοδρές Αντιδράσεις Της Αντιπολίτευσης

Δύο ήταν τα κύρια σημεία στα οποία οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης συσπειρώθηκαν κατά της διοίκησης: Το πρώτο αφορούσε στο γεγονός πως η μελέτη σκοπιμότητας εγκρίθηκε από την οικονομική επιτροπή και όχι από το δημοτικό συμβούλιο καθώς και το γεγονός της εκχώρησης των ανταποδοτικών τελών σε ιδιώτη. «Θα είστε ο δήμαρχος που θα μείνει στην ιστορία για την ιδιωτικοποίηση του οδοφωτισμού» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του κ. Μανιάτη, με όλες τις παρατάξεις να βάλλουν κατά της διοίκησης για το μοντέλο χρηματοδότησεις που εισηγείται.

Από την αντιπαράθεση δεν έλλειψε και η επίκληση παραδειγμάτων άλλων δήμων που εφάρμοσαν παρόμοιο χρηματοδοτικό μοντέλο και αντιμετώπισαν προβλήματα οικονομικής και δικαστικής φύσης, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα να είναι αυτό του Δήμου Σαρωνικού, το ο οποίο αναφέρθηκε από 4 αιρετούς της αντιπολίτευσης.

Ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Σόφης πρότεινε την κοινή ανακοίνωση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, η οποία θα κάνει λόγο για «καταδίκη της τακτικής της δημοτικής αρχής για απαξίωση του δημοτικού συμβουλίου και αντίθεση στα σχέδια για ιδιωτικοποίηση του φωτισμού».

Χατζηδάκης: «Είναι Ένα Μοντέλο Που Εφαρμόζεται Στους Μεγαλύτερους Δήμους Της Χώρας»

Στον αντίποδα, ο Δήμαρχος Ηλιούπολης τόνισε πως η δουλειά του μελετητή είναι υποδειγματική και πως η αναβάθμιση του οδοφωτισμού μέσω ΣΕΑ είναι η πλέον συμφέρουσα για τον Δήμο και τους πολίτες. «Οι μεγαλύτεροι δήμοι της χώρας έχουν εφαρμόσει αυτό το μοντέλο» επεσήμανε ο Δήμαρχος Ηλιούπολης ο οποίος τόνισε πως το έργο θα προχωρήσει κανονικά και η πόλη θα βγει μακροπρόθεσμα κερδισμένη. Ο Γιώργος Χατζηδάκης δεν παρέλλειψε να εγκαλέσει για ανακρίβειες αιρετούς της αντιπολίτευσης, κατηγορώντας τους εμμέσως πως μπλοκάρουν το έργο για να μην καρπωθεί η διοίκηση του Δήμου την επιτυχία της αναβάθμισης του οδοφωτισμού.

«Είναι εντελώς παράλογα τα όσα ακούγονται για ιδιωτικοποίηση» ανέφερε ο Δήμαρχος, αναφέροντας πως ακόμα και αν εφαρμοζόταν το μοντέλο της δανειοδότησης, η τοποθέτηση των LED θα ανατίθεντο και πάλι σε ιδιώτες.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι εισηγήσεις των αντιδημάρχων, με τον Σταύρο Γεωργάκη να εξαίρει το έργο της διοίκησης και να καλεί την αντιπολίτευση να συμβάλλει στην αναβάθμιση της πόλης.

Πρόταση Για Συγκριτική Οικονομοτεχνική Μελέτη

Τόσο ο κ. Θανάσης Αθανασίου όσο και ο κ. Δημήτρης Ασβεστάς κάλεσαν τη διοίκηση να αναθέσει σε ανεξάρτητο φορέα την εκπόνηση συγκριτικής μελέτης-ανάλυσης από ανεξάρτητο φορέα προκειμένου οι επιστήμονες να εισηγηθούν πιο είναι το βέλτιστο μοντέλο χρηματοδότησης για την αναβάθμιση του οδοφωτισμού της πόλης με LED.

Υπενθυμίζεται πως 3 παρατάξεις της αντιπολίτευσης έχουν ήδη καταθέσει προσφυγή κατά της απόφασης της οικονομικής επιτροπής με την οποία εγκρίθηκε η μελέτη σκοπιμότητας, ζητώντας την ανακληση της.

Ακολουθήστε το Ilioupolinews.gr στο Facebook και στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ηλιούπολη.

ΕτικέτεςLED

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ ILIOUPOLINEWS

ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ