Facebook Pixel

Επικαιροτητα

Eγκρίθηκε Η Μελέτη Αναβάθμισης Του Οδοφωτισμού Στην Ηλιούπολη – Αντιδρά Η Αντιπολίτευση

Aναλυτικό ρεπορτάζ για το ζήτημα της αναβάθμισης του οδοφωτισμού στην Ηλιούπολη.

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Συντάκτης ilioupolinews.gr

Eγκρίθηκε Η Μελέτη Αναβάθμισης Του Οδοφωτισμού Στην Ηλιούπολη – Αντιδρά Η Αντιπολίτευση

Πράσινο φως πήρε η μελέτη σκοπιμότητας για την αναβάθμιση του οδοφωτισμού στην Ηλιούπολη, με την οικονομική επιτροπή να δίνει την έγκριση ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες, η επιτροπή έκανε αποδεκτό το περιεχόμενο της μελέτης, με ένα σημαντικό έργο για την πόλη να μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης, εν μέσω αντιδράσεων από την αντιπολίτευση.

Ο Προϋπολογισμός Του Έργου Και Οι Προβλέψεις Της Μελέτης

Οι μελετητές προτείνουν την αντικατάσταση του συνόλου των υφιστάμενων φωτιστικών και όχι απλά των υφιστάμενων λαμπτήρων σε όλο το οδικό δίκτυο, τις πλατείες και τα πάρκα της πόλης με σύγχρονα φωτιστικά συστήματα LED. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η μελέτη, ενώ ο σημερινός αριθμός των φωτιστικών σωμάτων ανέρχεται σε 6.283 σε όλη την πόλη, τα νέα LED φωτιστικά σώματα που θα χρειαστεί ο Δήμος θα είναι 5.053, με 1.120 υφιστάμενα φωτιστικά σώματα να καταργούνται. Με βάση τα στοιχεία που παρέχουν οι μελετητές, η κατανάλωση ενέργειας που θα απαιτείται για το νέο σύστημα οδοφωτισμού θα είναι σχεδόν 3 φορές μικρότερη, κάτι που πρακτικά σημαίνει εξοικονόμηση της τάξης των 565.000 ευρώ / χρόνο για τον Δήμο. Βέβαια, το πραγματικό όφελος για τον Δήμο -και κατά συνέπεια για τους δημότες- θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο υλοποίησης του έργου, καθώς τους τελευταίους μήνες πληθαίνουν τα δημοσιεύματα στον εγχώριο τύπο για «σκιές» γύρω από τις διαδικασίες ανάθεσης και των τύπων της συμβάσεων που εφαρμόζονται.

Όσο για τον προϋπολογισμό του έργου, ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 7.604.514 ευρώ (+ΦΠΑ) για διάρκεια 12 ετών. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες λεπτομέρειες για το έργο, εδώ.

Έντονες Αντιδράσεις Από Την Αντιπολίτευση

Παρά την τυπική έγκριση της μελέτης, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης αντιδρούν για το γεγονός πως η τελική απόφαση δεν πάρθηκε από το δημοτικό συμβούλιο, αλλά και για τον τρόπο χρηματοδότησης του έργου, μέσω εκχώρησης μέρους των ανταποδοτικών τελών του Δήμου. Σύμφωνα με τις τροποποιήσεις που έκανε το καλοκαίρι του 2019 η ΝΔ στον «Κλεισθένη», δίνει τη δυνατότητα στην οικονομική επιτροπή να λαμβάνει εκείνη της αποφάσεις για ζητήματα όπως αυτό του οδοφωτισμού, καθώς είναι ένα από τα όργανα που ο Δήμαρχος έχει την πλειοψηφία -ανεξαρτήτως αριθμού εδρών στο δημοτικό συμβούλιο. Έτσι, παρά το γεγονός ότι στην οικονομική επιτροπή όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης απείχαν ή καταψήφισαν, το σχέδιο έγινε δεκτό με ψήφους της παράταξης του Δημάρχου.

Ωστόσο, λόγω των έντονων αντιδράσεων των επικεφαλής των παρατάξεων, η μελέτη θα συζητηθεί και σε επίπεδο δημοτικού συμβουλίου, σε ειδική, μονοθεματική συνεδρίαση, με την απόφαση ωστόσο να είναι ήδη ειλημμένη. Όπως φημολογείται, επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης θα ζητήσουν την ακύρωση της απόφασης της οικονομικής επιτροπής, προκειμένου να υπάρξει «πολιτική απόφαση στο ανώτατο όργανο του Δήμου» όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε. Ωστόσο είναι άγνωστο εάν η δημοτική αρχή θα προχωρήσει σε ένα τέτοιο βήμα.

Χαρακτηριστική των αντιδράσεων είναι η δήλωση του κ. Αραμπατζή, ο οποίος εγκαλεί τον Δήμαρχο για «περιφρόνηση του Δημοτικού Συμβουλίου», ενώ από την πλευρά της λαϊκής συσπείρωσης, η κ. Τσατσούλη ξεκαθάρισε πως δεν θα γίνει αποδεκτή σε καμία περίπτωση η εκχώρηση του ηλεκτροφωτισμού στην εκμετάλλευση ιδιωτικών συμφερόντων. Τέλος, όσο ο κ. Ευσταθίου, όσο οι κ. Σόφης και Ασβεστάς ζήτησαν τη λήψη πολιτικής απόφασης από το δημοτικό συμβούλιο, καθώς -όπως αναφέρουν- πρόκειται για ζήτημα ύψιστης σημασίας για την πόλη.

Υπενθυμίζεται πως το ζήτημα της αναβάθμισης του οδοφωτισμού ήταν η αφορμή της διάσπασης της παράταξης «Πρώτα Η Ηλιούπολη» τον Σεπτέμβριο του 2018, με τον νυν Δήμαρχο να αφήνει υπόνοιες για έκνομες ενέργειες από την πλευρά του τέως Δημάρχου Βασίλη Βαλασόπουλου.

Ακολουθήστε το Ilioupolinews.gr στο Facebook και στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ηλιούπολη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ ILIOUPOLINEWS

ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ