Facebook Pixel

Επικαιροτητα

Στην Οικονομική Επιτροπή Η Μελέτη Για Την Αναβάθμιση Του Οδοφωτισμού Στην Ηλιούπολη

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Συντάκτης ilioupolinews.gr

Στην Οικονομική Επιτροπή Η Μελέτη Για Την Αναβάθμιση Του Οδοφωτισμού Στην Ηλιούπολη

Και επίσημα έρχεται προς συζήτηση στα όργανα του Δήμου το ζήτημα της αναβάθμισης του οδοφωτισμού στην Ηλιούπολη, ενάμιση χρόνο μετά την πρώτη εξαγγελία του νυν Δημάρχου.

Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη της σημερινής συνεδρίασης της οικονομικής επιτροπής (15/6), η έγκριση της μελέτης είναι πρώτο θέμα προς συζήτηση, με τις παρατάξεις να καλούνται να αποφασίσουν, ουσιαστικά, εάν θα εγκρίνουν ή όχι τον σχεδιασμό που προτείνουν οι μελετητές. Εφόσον εγκριθεί από την οικονομική επιτροπή, η μελέτη θα έρθει προς ψήφιση και συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, όπου οι παρατάξεις θα τοποθετηθούν ευρύτερα επί του ζητήματος.

Τι Προβλέπει Η Μελέτη

Το έγγραφο με τίτλο “Μελέτη Βιωσιμότητας για την Ενεργειακή Αναβάθμιση του Δημοτικού Οδοφωτισμού του Δήμου Ηλιούπολης“, το οποίο έχει έχει στη διάθεση του το ilioupolinews, είναι ένα ογκώδες πόνημα 100 σελίδων που περιέχει πληθώρα τόσο τεχνικών όσο και ουσιαστικών πληροφοριών για όλη τη διαδικασία της αναβάθμισης του φωτισμού της πόλης με φωτιστικά LED. Οι μελετητές προτείνουν την αντικατάσταση του συνόλου των υφιστάμενων φωτιστικών και όχι απλά των υφιστάμενων λαμπτήρων σε όλο το οδικό δίκτυο, τις πλατείες και τα πάρκα της πόλης με σύγχρονα φωτιστικά συστήματα LED, τα οποία μάλιστα δύνανται να έχουν ενσωματωμένη την τεχνολογία τηλεχειρισμού. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η μελέτη, ενώ ο σημερινός αριθμός των φωτιστικών σωμάτων ανέρχεται σε 6.283 σε όλη την πόλη, τα νέα LED φωτιστικά σώματα που θα χρειαστεί ο Δήμος θα είναι 5.053, με 1.120 υφιστάμενα φωτιστικά σώματα να καταργούνται. Όσο για την εγκατεστημένη ισχύ των φωτιστικών σωμάτων, η διαφορά είναι τερατώδης, καθώς σύμφωνα με τα γραφόμενα των μελετητών, ενώ η σημερινή ισχύς τους ανέρχεται σε 1.189.770 kW, το νέο σύστημα θα έχει μόλις 322,34 kW, γεγονός που αναμένεται να εξοικονομήσει σημαντικούς πόρους.

Πόσα Χρήματα Απαιτούνται Και Τι Θα Εξοικονομήσει Ο Δήμος

Με βάση τα στοχεία που παρέχουν οι μελετητές, η κατανάλωση ενέργειας που θα απατείται για το νέο συστημα οδοφωτισμού θα είναι σχεδόν 3 φορές μικρότερη. Πιο συγκεκριμένα, από 5.167.766 kWh/Έτος που απαιτούνται σήμερα για τη λειτουργία του οδοφωτισμού στην πόλη, με το νέο σύστημα η κατανάλωση θα πέσει στις 1.400.083kWh/Έτος, κάτι που πρακτικά σημαίνει εξοικονόμηση της τάξης των 565.000 ευρώ / χρόνο για τον Δήμο. Βέβαια, το πραγματικό όφελος για τον Δήμο -και κατά συνέπεια για τους δημότες- θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο υλοποίησης του έργου, καθώς τους τελευταίους μήνες πληθαίνουν τα δημοσιεύματα στον εγχώριο τύπο για «σκιές» γύρω από τις διαδικασίες ανάθεσης και των τύπων της συμβάσεων που εφαρμόζονται.

Όσο για τον προϋπολογισμό του έργου, ανέρχεται στο συνολικό ποσό τών 7.604.514 ευρώ (+ΦΠΑ) για διάρκεια 12 ετών, με την απαιτούμενη «πρώτη” επένδυση κατά το έτος “μηδέν” (δηλαδή το έτος που θα ξηλωθεί το παλιό σύστημα και θα εγκατασταθεί το νέο) να ανέρχεται στα 3.933.021 ευρώ. Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, ο ετήσιος μέσος όρος δαπανών για τον δήμο θα είναι περίπου 633.000 ευρώ, λιγότερα δηλαδή από όσα δαπανά τώρα για τον ηλεκτροφωτισμό.

Όσο για το περιβαλλοντικό σκέλος της επένδυσης, εκτιμάται πως σε βάθος 12ετίας, θα υπάρξει μια μείωση ρύπων της τάξης του 72,91%.

Ακολουθήστε το Ilioupolinews.gr στο Facebook και στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ηλιούπολη.

ΕτικέτεςLED

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ ILIOUPOLINEWS

ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ