Facebook Pixel

Επικαιροτητα

Nέα Μελέτη Για Τον Οδοφωτισμό Στην Ηλιούπολη

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Συντάκτης ilioupolinews.gr

Nέα Μελέτη Για Τον Οδοφωτισμό Στην Ηλιούπολη

Στα χέρια των δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης έφτασε η πολυσυζητημένη «συγκριτική μελέτη» για το μοντέλο χρηματοδότησης της αναβάθμισης του ηλεκτροφωτισμού στην Ηλιούπολη.

Η συγκεκριμένη μελέτη είχε προαναγγελθεί από τη δημοτική αρχή μετά από σχετικό αίτημα της δημοτικής παράταξης «ΗΛΙΟΥ-Πόλις, Ανθρώπινη Πόλη», καθώς η πρώτη μελέτη είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, προβλέποντας υλοποίηση του έργου με εκχώρηση ανταποδοτικών τελών σε ιδιώτη, συνολικού κόστους 9,4 εκατομμυρίων ευρώ, με 12ετή σύμβαση.

Τα Βασικά Σημεία Της Συγκριτικής Μελέτης

Όπως και η προηγούμενη μελέτη, έτσι και αυτή προκρίνει το μοντέλο της ΣΕΑ (Σύμβασης Ενεργειακής Αναβάθμισης) ως το πλέον συμφέρον για τον Δήμο. Το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό μοντέλο προβλέπει πως κάποια ιδιωτική εταιρεία θα αναλάβει την αλλαγή περίπου 5.000 φωτιστικών σωμάτων σε όλη την πόλη, με τον Δήμο να εκχωρεί τα ανταποδοτικά τέλη στην εταιρεία για 12 χρόνια. Με βάση τα στοιχεία που παρουσιάζει η μελέτη, το κόστος της εν λόγω σύμβασης θα είναι περίπου 7,6 εκατομμύρια ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), ενώ με το ΦΠΑ θα αγγίζει τα 9,4 εκατομμύρια ευρώ.

Με βάση τα γραφόμενα, υπάρχουν 3 τρόποι χρηματοδότησης των LED, από τους οποίους έχουν απορριφθεί η χρηματοδότηση του έργου με ίδιους πόρους του δήμου, καθώς και η σύναψη δανειοδότησης για την προμήθεια φωτιστικών. Και στις 2 περιπτώσεις, η συγκριτική μελέτη εκτιμά οτι το κόστος θα είναι ακριβώς ίδιο και θα ανέρχεται στα 8,1 εκατομμύρια ευρώ.

Με βάση τους αριθμούς κατανάλωσης που παρουσιάζει η συγκριτική μελέτη, το ετήσιο οικονομικό όφελος για τον Δήμο θα αγγίζει τις 565.000 ευρώ, ενώ το ετήσιο ενεργειακό όφειλος θα είναι περίπου 3.700.000 KWh, με το ποσοστό εξοικονόμησης που προκύπτει να ανέρχεται σε 72,9%.

Οι Αντιδράσεις Της Αντιπολίτευσης Στην Πρώτη Μελέτη

Όπως αναφέρθηκε, και η πρώτη μελέτη που παρουσίασε η δημοτική αρχή πρότεινε το Σ.Ε.Α (Σύμβαση Ενεργειακής Αναβάθμισης) ως το ιδανικό μοντέλο χρηματοδότησης. Η εκχώρηση των ανταποδοτικών τελών του Δήμου σε ιδιώτη για 12 χρόνια (όπως προβλέπει η ΣΕΑ), καθώς και το γεγονός πως η μελέτη εγκρίθηκε από την οικονομική επιτροπή και όχι απο το δημοτικό συμβούλιο, ήγηραν σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, καθώς αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι ισχυρίζονταν πως το εν λόγω μοντέλο ήταν 2 φορές πιο ακριβό από αυτό που πρότεινε η προηγούμενη δημοτική αρχή. Mάλιστα αρκετές παρατάξεις είχαν προσφύγει στην αποκεντρωμένη διοίκηση Αττικής, με τις ενστάσεις ωστόσο να απορρίπτονται σιωπηλά, καθώς παρήλθε ο απαιτούμενος χρόνος εξέτασης τους από τα αρμόδια όργανα.

Χαρακτηριστικό ήταν το παράδειγμα του κ. Αραμπατζή, ο οποίος με video που είχε δημοσιεύσει, επικαλούνταν τα λεγόμενα του νυν δημάρχου Γιώργου Χατζηδάκη 4 χρόνια πριν, όταν ο ίδιος ως αντιδήμαρχος καταδίκαζε την εκχώρηση ανταποδοτικών τελών σε ιδιώτες μέσω της μεθόδου ΣΕΑ και προέκρινε την δανειοδότηση από το ταμείο παρακαταθηκών και δανείων.

Σημαντικές αντιδράσεις είχαν προκύψει και για άλλες πτυχές της τότε μελέτης, με δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης, όπως ο κ. Κοκοτίνης, να αμφισβητούν τις καταναλώσεις που επικαλούνταν η μελέτη, καθώς και τα κόστη συντήρησης, τα οποία σε αρκετούς αιρετούς φάνηκαν υπερβολικά.

Τι Λέει Η Πλευρά Της Δημοτικής Αρχής

Στην αντίπερα όχθη, ο Δήμαρχος ισχυρίζεται πως η ΣΕΑ είναι ο πιο συμφέρον τρόπος να αναβαθμιστεί ο οδοφωτισμός στην πόλη με σύγχρονα συστήματα LED. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, είναι η πρώτη φορά που η δημοτική αρχή παρουσιάζει μια εκτενή και εμπεριστατομένη μελέτη για το ζήτημα του οδοφωτισμού, καθώς το 2017 δεν υπήρχε αντίστοιχη μελέτη.

Ο Δήμαρχος επικαλείται μάλιστα παραδείγματα των μεγαλύτερων Δήμων της χώρας όπως ο Δήμος Αθηναίων, ο Δήμος Πειραιά, ο Δήμος Ιωαννίνων και ο Δήμος Σερρών που έχουν επιλέξει την ίδια μέθοδο χρηματοδότησης, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο τα επιχειρήματα του.

Η συγκριτική μελέτη θα συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο της Πέμπτης 17/3/2022.

Μπορείτε να διαβάσετε όλη την ειδησεογραφία γύρω από το ζήτημα των LED, εδώ.
Διαβάστε την άποψη του Δημάρχου & δημοτικής αρχής, εδώ.
Διαβάστε τις απόψεις της αντιπολίτευσης, εδώ.
Διαβάστε την άποψη του Σωματείου Εργαζομένων, εδώ.
Διαβάστε το ρεπορτάζ από το τι ειπώθηκε στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, εδώ.

Ακολουθήστε το Ilioupolinews.gr στο Facebook και στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ηλιούπολη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ ILIOUPOLINEWS

ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ