Facebook Pixel

Παραδημοτικα

Οι Εθνικές Εκλογές Ανακατεύουν Την Τοπική Προεκλογική «Τράπουλα» Στην Ηλιούπολη

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Συντάκτης ilioupolinews.gr

Οι Εθνικές Εκλογές Ανακατεύουν Την Τοπική Προεκλογική «Τράπουλα» Στην Ηλιούπολη

Οι εθνικές εκλογές έδωσαν ένα αποτέλεσμα που δεν περίμενε σχεδόν κανείς. Η Νέα Δημοκρατία βγήκε εξαιρετικά ισχυρή από την πρώτη κάλπη, ενώ στον αντίποδα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποστεί μια συντριπτική και στρατηγική ήττα, με την εσωστρέφεια να βρίσκεται μόλις στην αρχή της. Ηδη οι πρώτες μετακλογικές δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν δειλά ακόμα μεγαλύτερη εκλογική καθίζυση του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, και για ταυτόχρονη αύξηση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο φλερτάρει με την απόλυτη ανατροπή.

Μπορεί οι αυτοδιοικητικές εκλογές τα τελευταία 10 χρόνια να έχουν απεμπλακεί από τις κομματικές εξαρτήσεις σε μεγάλο βαθμό, με τους πολίτες να ψηφίζουν πολύ περισσότερο με κριτήρια τοπικού χαρακτήρα, ωστόσο οι εξελίξεις σε κεντρικό επίπεδο σίγουρα θα φέρουν ανακατατάξεις και στους συσχετισμούς των δημοτικών παρατάξεων της πόλης.

Αμηχανία Στο Τετράγωνο

Ο Δήμαρχος Ηλιούπολης Γιώργος Χατζηδάκης, παρά το γεγονός ότι ξεκίνησε τη θητεία του με μόλις 6 δημοτικούς συμβούλους, κατάφερε και έφτασε τους 14 με μεταγραφές κυρίως από τον ευρύτερο χώρο του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, τα τελευταία δύο χρόνια είναι οφθαλμοφανές το άνοιγμα του προς τον ΣΥΡΙΖΑ, αρκετά τοπικά, κομματικά στελέχη του οποίου είναι πλέον φίλα προσκείμενα προς τη διοίκηση του Δήμου. Ο ίδιος ο κ. Χατζηδάκης δίνει διαρκώς το παρών σε πολλές εκδηλώσεις των τοπικών οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με τους βουλευτές Νίκο Παππά και Ραλία Χρηστίδου, προσπαθώντας να κάνει ακόμα ένα μεγάλο άνοιγμα σε έναν χώρο που εκτιμά πως θα είναι μια ικανοποιητική δεξαμενή ψήφων.

Το στρατηγικό άνοιγμα αυτό του Δημάρχου πέτυχε, καθώς όχι μόνο έριξε «δίχτυα» στον συγκεκριμένο χώρο, αλλά πλέον ελέγχει και τη μερίδα του λέοντος του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, το άνοιγμα αυτό δεν έχει μόνο θετικά, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι στο εσωτερικό της παράταξης του που έχουν εκφράσει έντονα τη διαφωνία τους με αυτό το άνοιγμα. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του αντιδημάρχου κ. Πούλου, ο οποίος αντιδρά όχι μόνο στο αριστερό άνοιγμα του Γιώργου Χατζηδάκη, αλλά και στις φήμες περί αλλαγής ονομασίας της παράταξης. Ο ίδιος ο κ. Πούλος, προέρχεται από τον ΠΑΣΟΚ και ανήκει στην δημοτική παράταξη «ΕΝΑΚ», η οποία συνεργάζεται με τον Δήμαρχο, ωστόσο τόσο ο ίδιος όσο και αρκετοί άλλοι «ΠΑΣΟΚογενείς» έχουν αρχίσει να λοξοκοιτάζουν στο ενδεχόμενο η παράταξη να επισημοποιήσει την συνεργασία με τις τοπικές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Φυσικά, η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ φέρνει σε ακόμα μεγαλύτερη αμηχανία τον Δήμαρχο, ο οποίος ψάχνει λύση απεμπλοκής στον δρόμο προς την δημοτική κάλπη του Οκτωβρίου.

Η ΝΔ Ως Ωραία Ελένη

Η φήμη που ήθελε τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει μειώσει την διαφορά με την ΝΔ κάτω απο τις 6 μονάδες προεκλογικά, διαψεύστηκε πανηγυρικά και η παντοδυναμία του Κυριάκου Μητσοτάκη φέρνει στην πόρτα της Πειραιώς αρκετούς τοπικούς «μνηστήρες». Η κατάσταση της κεντροδεξιάς παράταξης στην Ηλιούπολη θυμίζει την ωραία Ελένη. Ο Θανάσης Βαμβίνης, φαίνεται πως έχει κλέψει τη στήριξη του κόμματος, καθώς είναι πιο κοντά στο περιβάλλον Μητσοτάκη και έχει ενεργή κομματική θέση, ενώ ο Τάσος Ευσταθίου, παλιό και μπαρουτοκαπνισμένο γαλάζιο στέλεχος, έχει επιδοθεί σε εκστρατεία να το πάρει πίσω. Και είναι λογικό και οι δύο να θέλουν το χρίσμα από ένα κόμμα που βρίσκεται στο πολιτικό του απόγειο, με την πολιορκία να συνεχίζεται. Ο κ. Βαμβίνης εκφράζει δημόσια τη βεβαιότητα πως θα στηριχθεί επίσημα από την ΝΔ, ωστόσο ο κ. Ευσταθίου δεν έχει πει την τελευταία του κουβέντα. Μην ξεχνάτε ότι η Τρώες την πάτησαν τελευταία στιγμή με τον Δούρειο Ίππο…

Εκτός κεντροδεξιάς εξίσωσης βγαίνει ο κ. Αραμπατζής, ο οποίος όχι μόνο έχει δηλώσει δημόσια πως δεν θέλει την στήριξη της ΝΔ, αλλά πρόσφατα έγινε αποδέκτης έντονης δυσαρέσκειας από τον τομεάρχη αυτοδιοιήκησης της ΝΔ.

Οι Τοπικοί Μνηστήρες Του ΠΑΣΟΚ

Όσο το ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει, τόσο κάποιοι τοπικοί φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ ψάχνουν στο πίσω μέρος της ντουλάπας τους τα ξεχασμένα σημαιάκια που κουνούσαν το 2009. Εάν επιβεβαιωθούν οι εικασίες και το ΠΑΣΟΚ κάνει την ανατροπή, τότε θα δούμε πολλούς άσωτους υιούς στην πόλη να συνωστίζονται για επανεγγραφή στο ΠΑΣΟΚ. Όσο για τα «δημοτικά», όσοι ονειρεύονται «χρίσματα» λόγω της κομματικής τους ιδιότητας καλό θα ήταν να τα ξεχάσουν. Το ΠΑΣΟΚ θα επενδύσει σε ανοίγματα και όχι σε στενά κομματικά στελέχη, καθώς στόχος του είναι η διεύρυνση της εκλογικής του βάσης και το άνοιγμα στην κοινωνία. Σε κάθε περίπτωση, μετά τις 25 Ιουνίου, η Χαριλάου Τρικούπη θα ασχοληθεί με τα αυτοδιοικητικά και όλοι θα αξιολογηθούν.

Όσο για τους ΠΑΣΟΚογενείς της δημοτικής αρχής όπως ο κύριος Αντζινάς, ο κ. Σεφτελής, ο κ. Βιδάλης και ο κ. Γιαννόπουλος, ισχύει ο τίτλος της προηγούμενης παραγράφου, ενισχυμένος: Αμηχανία στον κύβο.

Κόκκινος Δήμαρχος;

Από τους μεγάλους κερδισμένους των εθνικών εκλογών στα νότια και στην Ηλιούπολη ήταν το ΚΚΕ, το οποίο μάλιστα στις προσεχείς δημοτικές εκλογές κατεβάζει υποψήφιο δήμαρχο έναν νέο και δυναμικό Ηλιουπολίτη, τον Αλέξανδρο Μπουγά, ο οποίος έχει χτίσει γύρω του και μια εξαιρετική ομάδα νέων ανθρώπων που κινούνται παντού. Εάν καταφέρει και κάνει αυτό που άγγλοσάξωνες αποκαλούν «breakthrough» και σπάσει το φράγμα του 10%, μην απορρήσετε αν τον δείτε στον 2ο γύρο. Πελετίδης the sequel.

Χρίσμα Από Την Πόλη

Η παράταξη που αφήσαμε για το τέλος είναι εκείνη του κ. Ευαγγέλου, η οποία έιναι πολυσυλλεκτική. Έχει μέσα από ισχυρά τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ όπως ο Άγγελος Δημητρόπουλος, ο Μαρίνος Μπασούρης και ο Βαγγέλης Κεφαλάς, αλλά και κεντροδεξιά στελέχη όπως ο Χρήστος Διαμαντής, ο οποίος βρίσκεται στο στενό φιλικό περιβάλλον αρκετών γαλάζιων υπουργών. Ο ίδιος ο κ. Ευαγγέλου σε κάθε αφορμή τονίζει πως δεν ενδιαφέρεται για κομματικές στηρίξεις αλλά ούτε για συνεργασίες με πρόσωπα που έχουν δοκιμαστεί στην πόλη. «Εμείς θέλουμε χρίσμα από τους πολίτες» είπε ο ίδιος ο κ. Ευαγγέλου σε πρόσφατη ερώτηση πολίτη στη λαϊκή αγορά όπου περιόδευσε.

Ακολουθήστε το Ilioupolinews.gr στο Facebook και στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ηλιούπολη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ ILIOUPOLINEWS

ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ