Facebook Pixel

Δημοτικα

Στο ΣτΕ Το Προέδρικό Διάταγμα Για Τον Υμηττό – Πρόβλεψη Για Νομιμοποίηση Του ΚΥΤ Ηλιούπολης

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Συντάκτης ilioupolinews.gr

Στο ΣτΕ Το Προέδρικό Διάταγμα Για Τον Υμηττό – Πρόβλεψη Για Νομιμοποίηση Του ΚΥΤ Ηλιούπολης

Και επίσημα κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας το σχέδιο του προεδρικού διατάγματος για την προστασία του Υμηττού, το οποίο προβλέπει μια σειρά από σημαντικές τροποποιήσεις στο «καθεστώς» μιας σειράς εκτάσεων που αφορούν την Ηλιούπολη.

Το νέο προεδρικό διάταγμα, έρχεται να αντικαταστήσει εκείνο του 2011, το οποίο είχε ακυρωθεί στο ΣτΕ το 2017, μετά από μαζικές προσφυγές Δήμων. Κύριο επιχείρημα του ΣτΕ, τότε, ήταν η απουσία ενός οργανωμένου σχεδίου περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Έτσι, το νέο προεδρικό διάταγμα, περιλαμβάνει την λεγόμενη ΣΜΠΕ (Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) η οποία είχε έρθει σε διαβούλευση στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης το προπερυσινό καλοκαίρι και είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σε τοπικό επίπεδο.

Τι Προβλέπεται Για Την Ηλιούπολη

Μεταξύ των 16 Δήμων που περιβάλλουν τον Υμηττό βρίσκεται και η Ηλιούπολη. Αναφορικά με την πόλη μας, ο σχέδιο προεδρικού διατάγματος, προβλέπει τη χωροθέτηση και εγκατάσταση διαδημοτικού νεκροταφείου των Δήμων Ηλιούπολης και Αλίμου στους πρόποδες του Υμηττού, καθώς και την νομιμοποίηση και εκσυγχρονισμό το Κέντρου Υψηλής Τάσης Ηλιούπολης, όπως επιτρέπεται οι εγκαταστάσεις του να μετατραπούν σε κλειστού τύπου. Tέλος προβλέπεται και η νομιμοποίηση του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμάτων, που βρίσκεται στο ίδιο σημείο.

proedriko diatagma ilioupoli Στο ΣτΕ Το Προέδρικό Διάταγμα Για Τον Υμηττό - Πρόβλεψη Για Νομιμοποίηση Του ΚΥΤ Ηλιούπολης

Ηχηρό «Όχι» Σε Κοιμητήριο Και ΚΥΤ Από Το Δημοτικό Συμβούλιο

Το καλοκαίρι του 2019, είχε ξεσπάσει έντονη πολιτική κόντρα στο Δημοτικό Συμβούλιο, μεταξύ της δημοτικής αρχής και των παρατάξεων της αντιπολίτευσης για τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις. Ο Δήμαρχος Γιώργος Χατζηδάκης εμφανιζόταν υπέρμαχος της χωροθέτησης διαδημοτικού κοιμητηρίου Ηλιούπολης-Αλίμου στην τοποθεσία δίπλα στο ΚΥΤ, γεγονός που έβρισκε αντίθετες όλες τις παρατάξεις, πλην των «Συνεργών Με Την Ηλιούπολη» οι οποίοι έχουν απορροφηθεί από την παράταξη του Δημάρχου.

YouTube video

Αφορμή για την πολιτική «θύελλα» ήταν ένα έγγραφο του ΑΔΜΗΕ, το οποίο ανέφερε πως η εταιρεία θα παραχωρήσει εκτάσεις για κοιμητήριο μόνο εφόσον ο Δημος επιτρέψει την αναβάθμιση του ΚΥΤ σε 500kW. Η επιστολή αυτή έβαλε «φωτιά» στην αντιπαράθεση, με τις παρατάξεις να αντιδρούν σφοδρά και τους κατοίκους να προβαίνουν σε συνεχείς κινητοποιήσεις. «Λάδι στη φωτιά» έβαζαν, επίσης, και οι δηλώσεις του Δημάρχου Αλίμου, ο οποίος ήθελε διακαώς τη χωροθέτηση κοιμητηρίου στην περιοχή.

YouTube video

Τελικά, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση, κατάφεραν κατά πλειοψηφία (μειοψηφούντων των δημοτικών συμβούλων της διοίκησης) να αποφασίσουν πως πάγια θέση του Δήμου Ηλιούπολης είναι η απομάκρυνση του ΚΥΤ και η μη-χωροθέτηση κοιμητηρίου στο σημείο.

Mετά από αυτή την απόφαση, ο Δήμαρχος έχει δεσμευθεί πως ο Δήμος θα προσφύγει στη δικαιοσύνη εφόσον το προεδρικό διάταγμα προβλέπει νομιμοποίηση και αναβάθμιση του ΚΥΤ.

Η Ιστορία Του ΚΥΤ Και Των Τοπικών Αντιδράσεων – Το ΣτΕ Το Έχει Κηρύξει Παράνομο

Η ιστορία των τοπικών αντιδράσεων κατά της χωροθέτησης και αναβάθμισης του ΚΥΤ Ηλιούπολης, δεν είναι καινούρια. Αντίθετα, πρόκειται για ένα ζήτημα που απασχολεί την τοπική κοινωνία από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, όταν οι τότε κάτοικοι ήρθαν σε σύγκρουση με τα ΜΑΤ προκειμένου να αποτρέψουν την αναβάθμιση του ΚΥΤ.

Μπορείτε να διαβάσετε τη βραβευμένη δημοσιογραφική έρευνα του ilioupolinews.gr για το ΚΥΤ και το διαδημοτικό κοιμητήριο Ηλιούπολης, εδώ.

Ακολουθήστε το Ilioupolinews.gr στο Facebook και στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ηλιούπολη.

2 σχόλια στο άρθρο “Στο ΣτΕ Το Προέδρικό Διάταγμα Για Τον Υμηττό – Πρόβλεψη Για Νομιμοποίηση Του ΚΥΤ Ηλιούπολης
  1. Ο/Η Θοδωρής Χορόζογλου λέει:

    Καταπληκτική «προστασία» του Υμηττού. Βάλαμε τους λύκους να φυλάνε τα πρόβατα.

  2. Ο/Η Πάνος Τότσικας λέει:

    Κατατέθηκε στο ΣτΕ το σχέδιο Π.Δ “για την προστασία του Υμηττού”, οπως το έχει συντάξει το ΥΠΕΝ, λαμβάνοντας υπ’όψιν τις απαιτήσεις ιδιωτών, επιχειρηματικών συμφερόντων και δημοτικών αρχών. Η “Διαδημοτική Επιτροπή για την προστασία του Υμηττού”, έχει εκφράσει μέσω της δημόσιας διαβούλευσης που προηγήθηκε, την αντίθεσή της στο σχέδιο αυτό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ ILIOUPOLINEWS

ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ