ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Επικαιρότητα

Ένα Επεξηγηματικό Ρεπορτάζ Για Το ΚΥΤ Και Το Νέο Κοιμητήριο Στην Ηλιούπολη (Μέρος 2ο)

Δημοσιεύτηκε

στις

Τον Φεβρουάριο του 2019, ο τότε Δήμαρχος Ηλιούπολης Βασίλης Βαλασόπουλος, με επιστολή του προς τον ΑΔΜΗΕ ζητούσε την παραχώρηση του οικοπέδου δίπλα στο σημερινό ΚΥΤ προκειμένου να δημιουργηθεί ένα νέο δημοτικό κοιμητήριο. 

Τη λύση είχε προδιαγράψει ο κ. Βαλασόπουλος και στην προεκλογική του τηλεοπτική συνέντευξη στο ilioupolinews.gr, στην οποία έκανε λόγο για άμεση ανάγκη δημιουργίας νέας υποδομής.

Πριν λίγες εβδομάδες, στις 14/5/2020, το ζήτημα του κοιμητηρίου ξαναήλθε στο προσκήνιο, καθώς είδε το φως της δημοσιότητας επιστολή του Δημάρχου Αλίμου κ. Ανδρέα Κονδύλη προς τον ΑΔΜΗΕ. Η επιστολή, την οποία δημοσίευσε η Λαϊκή Συσπείρωση Ηλιούπολης, κάνει ξεκάθαρα λόγο για τη χωροθέτηση διαδημοτικού κοιμητηρίου στην Ηλιούπολη.

Τόσο η Ηλιούπολη, όσο και ο Άλιμος αντιμετωπίζουν, σήμερα, σοβαρά προβλήματα στον συγκεκριμένο τομέα: Το μεν δημοτικό κοιμητήριο Ηλιούπολης είναι υπερκορεσμένο και υπάρχουν αναμονές ημερών για την ταφή των νεκρών, ο δε Άλιμος δεν διαθέτει δημοτικό κοιμητήριο. Η συνεργασία των δύο Δήμων για τη λύση του κοινού προβλήματος θεωρείται από τους σημερινούς διοικούντες των δύο δήμων, ως η βέλτιστη λύση. Η λύση του διαδημοτικού, και όχι αμιγώς δημοτικού κοιμητηρίου, είχε σκιαγραφηθεί και στο παρελθόν από τον πρώην Δήμαρχο Ηλιούπολης, στο δημοτικό συμβούλιο της 31ης Ιανουαρίου 2019, με τον Βαλασόπουλο να κάνει λόγο για «ανάγκη συνεργειών» και «συζητήσεις με όμορους Δήμους».

H επιστολή του Δημάρχου Αλίμου, ωστόσο, σε ένα σημείο της αναφέρει πως «εφόσον στο νέο Προεδρικό Διάταγμα προβλεφθεί η χρήση διαδημοτικού κοιμητηρίου στο ακίνητο του ΑΔΜΗΕ[…]θα συμβάλει στην θετικότερη αντιμετώπιση του ΚΥΤ από τους πολίτες»

Με απλά λόγια, ο Δήμαρχος Αλίμου, θεώρησε αυτονόητη την αναβάθμιση του ΚΥΤ και μάλιστα προδιέγραψε την στάση της τοπικής κοινωνίας της Ηλιούπολης, αγνοώντας τους αγώνες των κατοίκων την περασμένη δεκαετία. Το περιεχόμενο της επιστολής ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στο δημοτικό συμβούλιο, με τον Γιώργο Χατζηδάκη, ωστόσο, να δηλώνει πως διαφωνεί με το συγκεκριμένο χωρίο της επιστολής του κ. Κονδύλη. Λίγες ώρες μάλιστα μετά τη δημοσίευσης της ΣΜΠΕ για τον Υμηττό, ο Δήμαρχος Αλίμου έσπευσε να θριαμβολογήσει, θεωρώντας αυτονόητη τη δημιουργία διαδημοτικού κοιμητηρίου στην Ηλιούπολη, χωρίς να υπολογίσει τους αγώνες 10ετιών της τοπικής κοινωνίας της Ηλιούπολης ενάντια στην αναβάθμιση του ΚΥΤ.

 

Ο Δήμαρχος Ηλιούπολης, δήλωσε ανοιχτά πως τάσσεται υπερ του κοιμητηρίου στη συγκεκριμένη τοποθεσία, Ο ίδιος, κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου ανέφερε πως «βρίσκει καλή ιδέα τη δημιουργία ενός κοιμητηρίου στη θέση του ΚΥΤ», προβάλλοντας το επιχείρημα πως «οτιδήποτε αφαιρείται από το ΚΥΤ και δίνεται στον Δήμο είναι σημαντικό», αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Δεν είναι κακή ιδέα το ΚΥΤ να αντικατασταθεί από ένα διαδημοτικό κοιμητήριο».

 

Ωστόσο, ο ΑΔΜΗΕ εκφράζει την εντελώς αντίθετη άποψη από αυτή του Δημάρχου Ηλιούπολης. Στην επιστολή που απέστειλε στους Δημάρχους Ηλιούπολης, Αλίμου και Αργυρούπολης, ο ΑΔΜΗΕ στις 29/4/2020, αναφέρει ξεκάθαρα πως  βασική προϋποθεση για την παραχώρηση της έκτασης για τα τη χωροθέτηση κοιμητηρίου είναι η ανευ όρων αποδοχή της αναβάθμισης του ΚΥΤ στα 400kV. Μάλιστα, η ΡΑΕ ήδη επεξεργάζεται τον σχεδιασμό για αναβάθμιση και αναμένονται οι τελικές υπογραφές, όπως προαναφέρθηκε.

Η στρατηγική του Δημάρχου Ηλιούπολης, αμφισβητήθηκε έντονα. Μάλιστα, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, ο Δήμαρχος πρότεινε τη διεξαγωγή τοπικού δημοψηφίσματος στην Ηλιούπολη για το συγκεκριμένο ζήτημα, χωρίς ωστόσο να έχει διασαφηνιστεί ποιο θα είναι το ενδεχόμενο ερώτημα-διακύβευμα. Και αυτή η επιλογή του Δημάρχου δέχτηκε κριτική, με το Δημοτικό συμβούλιο της 28ης Μαΐου να απορρίπτει, τελικά, τη διεξαγωγή του.

Η επιστολή του ΑΔΜΗΕ στους 3 Δημάρχους

Όπως ήταν φυσικό, oι αντιδράσεις κατοίκων, παρατάξεων και φορέων ήταν «ηχηρές». Η τοποθεσία στην οποία προτείνεται η χωροθέτηση του κοιμητηρίου εντάσσεται στη Β’ Ζωνη προστασίας του Υμηττού, στην οποία ισχύει -προς το παρόν- αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών. Επίσης, το μακρινό 1998, όπως αναφέρθηκε και στο προηγούμενο μέρος του ρεπορτάζ, το ΣτΕ (γνωμοδότηση 67/1998) είναι κρίνει παράνομη την απόφαση του τότε ΥΠΕΧΩΔΕ για χωροθέτηση κοιμητηρίου στην περιοχή.

Πως μπορεί λοιπόν να αδειοδοτηθεί ένα τέτοιο έργο στην συγκεκριμένη περιοχή, με όλα αυτά τα αποτρεπτικά δεδομένα; Μόνο εφόσον υπάρξει χαλάρωση των μέτρων προστασίας της Β’ Ζώνης Υμηττού από το νέο προεδρικό διάταγμα που αναμένεται προς διαβούλευση τους επόμενους μήνες.

Και τα «αγκάθια» δεν τελειώνουν εδώ.

Η Ηλιούπολη Στη Μέση Μιας «Επενδυτικής Κόντρας»

Μετά τα «αποκαλυπτήρια» των επιστολών μεταξύ ΑΔΜΗΕ και του Δημάρχου Αλίμου, στο «παιχνίδι» μπήκε και ένα τρίτος παίκτης. Ο Δήμος Αργυρούπολης-Ελληνικού, με ανακοίνωση του, διεμήνυσε πως δεν θα επιτραπεί σε καμία περίπτωση η χωροθέτηση νέου κοιμητηρίου, είτε δημοτικού, είτε διαδημοτικού, στην προστατευόμενη Β’ Ζώνη του Υμηττού. Η παρέμβαση αυτή έχει βαρύνουσα σημασία, εάν αναλογιστεί κανείς πως ο Δήμαρχος του γειτονικού Δήμου είναι πρόεδρος του ΣΠΑΥ. Σε αντίθεση με τις προτάσεις του Γ. Χατζηδάκη, ο Γιάννης Κωνσταντάτος πρότεινε την οριστική απομάκρυνση του ΚΥΤ, την δενδροφύτευση της περιοχής και την απόδοση της στους πολίτες, αφήνοντας μάλιστα αιχμές και κατά του Δημάρχου Αλίμου. Ακολούθησε ένας πόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ των Δημάρχων Αργυρούπολης και Αλίμου, με την Ηλιούπολη να βρίσκεται στη μέση μιας διαμάχης των “Νότιων” γειτόνων της, με φόντο τις διαδημοτικές αψιμαχίες για την επένδυση στο Ελληνικό. Μάλιστα, οι «πάλαι ποτέ» εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ Χατζηδάκη – Κωνσταντάτου διεράγησαν, με τους δύο αιρετούς να προβαίνουν σε έναν πόλεμο ανακοινώσεων, με τον Δήμαρχο της γειτονικής πόλης να κατηγορεί εμμέσως τους Δημάρχους Αλίμου και Ηλιούπολης πως «φέρνουν τον καρκίνο στις πόλεις μας».

Παρά τις πολιτικές κόντρες που αναδείχθηκαν από αυτή την υπόθεση, το πρόβλημα παραμένει. Τι θα γίνει με το κοιμητήριο;

Απάντηση σε αυτό το ερώτημα, προσπάθησαν να δώσουν και άλλες δημοτικές παρατάξεις, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ουσιαστική πρόοδος.

Οι Εναλλακτικές Προτάσεις

Ο επικεφαλής της παράταξης «Η Πόλη Που Θέλω», Γαβριήλ Αραμπατζής πρότεινε τη χωροθέτηση νέου κοιμητηρίου πάνω από το ήδη υπάρχον στην Αγία Μαρίνα Ηλιούπολης. Όπως αναφέρει ο ίδιος σε σχετική παρέμβαση του, «πρόκειται για ένα αναξιοποίητο οικόπεδο που είναι χωροθετημένο για χρήση κοιμητηρίου», ενώ τονίζει πως το οικόπεδο που προτείνει είναι σαφώς μεγαλύτερο σε έκταση από αυτό που παραχωρει ο ΑΔΜΗΕ δίπλα στο ΚΥΤ. Ωστόσο, η πρόταση αυτή βρίσκει νομικά εμπόδια: Το ΣτΕ, με απόφαση του έχει απαγορεύσει τη δόμηση στο συγκεκριμένο σημείο, καθώς πρόκειται για οικιστική ζώνη, ενώ παράλληλα υπάρχει υπόγειο ρέμα που διακινδυνεύει τη στατικότητα του σημείου.

H πρόταση για χωροθέτηση νέου κοιμητηρίου πάνω από το ήδη υπάρχον εκφράστηκε από τον Γ. Αραμπατζη, ωστόσο απορρίφθηκε.

Μία άλλη εναλλακτική  πρόταση, που έχει μπει τα τελευταία χρόνια στη δημόσια συζήτηση της πόλης, είναι η δημιουργία Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών. Ήδη, εδώ και σχεδόν 2 χρόνια, το ζήτημα συζητείται σε ανοιχτές δημόσιες εκδηλώσεις δύο δημοτικών παρατάξεων από τον χώρο της αριστέρας («ΗΛΙΟΥ-Πόλις, Ανθρώπινη Πόλη» και «Συνεργοί Με Την Ηλιούπολη«).Ωστόσο, παρά το γεγονός οτι πλέον τα κέντρα αποτέφρωσης είναι πλέον αδειδοτημένα χάρη σε νόμο του 2019, η χωροθέτηση και η δημιουργία μιας τέτοιας υποδομης απαιτεί χρόνο και χρήμα, με το προβλημα του κοιμητηρίου να παραμένει και να γιγαντώνεται μέρα με τη μέρα.

Τι Αποφάσισε Το Δημοτικό Συμβούλιο Για Το Κοιμητήριο

Το ζήτημα, του νέου κοιμητηρίου, συζητήθηκε, τελικά, στο δημοτικό συμβούλιο Ηλιούπολης στις 28/5/2020. Πάγια θέση της δημοτικής αρχής είναι η δημιουργία νέου κοιμητηρίου σε συνεργασία με τον Άλιμο στο οικόπεδο του ΚΥΤ. Μάλιστα, ο Δήμαρχος της πόλης ζήτησε από το Συμβούλιο να τον εξουσιοδοτήσει ώστε να ζητήσει τη χωροθέτηση κοιμητηρίου στο νέο προεδρικό διάταγμα, πρόταση η οποία βρήκε σε «βράχια», καθώς δεν υπήρξε ούτε καν σχετική ψηφοφορία έπειτα από αντιδράσεις. Όσο για τη διενέργεια δημοψηφίσματος, φαίνεται πως αναβάλλεται επ’ αόριστον, καθώς η ψηφοφορία για τη δημιουργία διαπαραταξιακής επιτροπής προετοιμασίας του τοπικού δημοψηφίσματος καταψηφίστηκε με ψήφους 21 έναντι 12.

Στην εκδήλωση έδωσαν δυναμικό παρόν και 2 ομάδες πολιτών που αντιδρούν στην χωροθέτηση κοιμητηρίου στον Υμηττό. Πρόκειται για την «Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης», την «Επιτροπή Πολιτών Πανοράματος Ηλιούπολης» και για την «Πρωτοβουλία Πολιτών Για Την Προστασία Του Υμηττού». Μάλιστα, οι εκπρόσωποι των δύο τελευταίων συλλογικοτήτων , κατέθεσαν υπόμνημα στο προεδρείο ενώ παρέθεσαν από βήματος μια σειρά από πολύ σημαντικά επιχειρήματα για τη μη χωροθέτηση κοιμητηρίου στη συγκεκριμένη περιοχή.

Στον παρακάτω πίνακα συνοψίζονται επιγραμματικά οι θέσεις των παρατάξεων της πόλης μας για τα το ΚΥΤ και το Κοιμητήριο.

 

Κοιμητήριο ΚΥΤ
ΗλιουπΌλοι ΜαζίΝα δημιουργηθεί διαδημοτικό κοιμητήριο στον χώρο δίπλα στο ΚΥΤ, στη Β’ Ζώνη Υμηττού.

Να γίνει δημοψήφισμα.

Να μην αναβαθμιστεί ΚΥΤ και να απομακρυνθεί.
Πρώτα Η ΗλιούποληΟχι στο διαδημοτικό κοιμητήριο, αποδοχή της παραχώρησης εκτάσεων από τον ΑΔΜΗΕ δίπλα στο ΚΥΤ για εκμετάλευση αποκλειστικά από τον Δήμο Ηλιούπολης.

Να γίνει δημοψήφισμα, αλλά με σαφές ερώτημα.

Να μην αναβαθμιστεί ΚΥΤ και να απομακρυνθεί.
Ηλιούπολη Πάμε ΜπροστάΝα γίνει δημοψήφισμα, αλλά με σαφές ερώτημα.Να μην αναβαθμιστεί ΚΥΤ και να απομακρυνθεί.
ΗΛΙΟΥ-Πόλις, Ανθρώπινη ΠόληΝα γίνει δημοψήφισμα, αλλά με σαφές ερώτημα.Να μην αναβαθμιστεί ΚΥΤ και να απομακρυνθεί.
Η Πόλη Που ΘέλωΟχι στη χωροθέτηση κοιμητηρίου στη Β΄ Ζώνη ΥμηττούΝα μην αναβαθμιστεί ΚΥΤ και να απομακρυνθεί.
Λαϊκή Συσπείρωση ΗλιούποληςΚανενός είδους χωροθέτηση κοιμητηρίου (είτε δημοτικό είτε διαδημοτικό) στην τοποθεσία του ΚΥΤ.Να μην αναβαθμιστεί ΚΥΤ και να απομακρυνθεί.
Συνεργοί Με Την ΗλιούποληΑνοιχτοί να συζητήσουν το ενδεχόμενο χωροθέτησης κοιμητηρίου στο ΚΥΤ.Να μην αναβαθμιστεί ΚΥΤ και να απομακρυνθεί.
Μαχόμενη ΗλιούποληΚανενός είδους χωροθέτηση κοιμητηρίου (είτε δημοτικό είτε διαδημοτικό) στην τοποθεσία του ΚΥΤ.Να μην αναβαθμιστεί ΚΥΤ και να απομακρυνθεί.
Αριστερή ΠρωτοβουλίαΚανενός είδους χωροθέτηση κοιμητηρίου (είτε δημοτικό είτε διαδημοτικό) στην τοποθεσία του ΚΥΤ.Να μην αναβαθμιστεί ΚΥΤ και να απομακρυνθεί.

Και ενώ όλα αυτά τα δεδομένα αποτελούν τα κομμάτια ενός δισεπίλυτου παζλ, το πρόβλημα παραμένει: Οι κάτοικοι της πόλης περιμένουν έως και 8 ημέρες να θάψουν τους νεκρούς συγγενείς τους. 

Ποια είναι η λύση; Μπορεί τελικά να δημιουργηθεί κοιμητήριο σε προστατευόμενη ζώνη του Υμηττού; Θα απομακρυνθεί το παράνομο ΚΥΤ από την περιοχή ή μήπως θα αναβαθμιστεί στον βωμό της επένδυσης του Ελληνικου;

Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα πρέπει να δοθούν άμεσα από την πολιτεία, . Μεχρι τότε το θέμα του κοιμητηρίου παραπέμπεται ξανά στις «καλένδες», με την κοινωνία να είναι διχασμένη και ενώ το ΚΥΤ οδεύει προσω ολοταχώς για αναβάθμιση.

Φωτογραφία: Kώστας Δημητρόπουλος / ilioupolinews.gr ©


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στο ρεπορτάζ:

  • Πάνος Τότσικας, «Εδώ Κάποτε: Κοινωνικοί Αγώνες Στην Ηλιούπολη» (https://issuu.com/89750/docs/koinonikoi_agones_stin_ilioupoli)
  • Επίσημο Website του ΑΔΜΗΕ (http://www.admie.gr/)
  • Επίσημες επιστολές των Δήμων Ηλιούπολης και Αλίμου
  • Νομολογία και αποφάσεις του ΣτΕ
  • Πρακτικά συνεδριάσεων δημοτικών συμβουλίων Ηλιούπολης

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
1 ΣΧΟΛΙΟ

1 ΣΧΟΛΙΟ

    ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *