Facebook Pixel

Επικαιροτητα

Όλα Όσα Συνέβησαν Στο Δημοτικό Συμβούλιο Της 25ης Οκτωβρίου – Πλήρες Ρεπορτάζ

ο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο (25/10/2018) ήταν ένα από τα κρισιμότερα των τελευταίων μηνών.

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Συντάκτης Newsroom

Όλα Όσα Συνέβησαν Στο Δημοτικό Συμβούλιο Της 25ης Οκτωβρίου – Πλήρες Ρεπορτάζ

Το χθεσινό δημοτικό συμβούλιο (25/10/2018) ήταν ένα από τα κρισιμότερα των τελευταίων μηνών. Το μενού περιείχε τα πάντα: οξείες αντιπαραθέσεις, ενστάσεις, σκληρές ανακοινώσεις και ένα τεταμένο κλίμα μεταξύ δημοτικής αρχής και αντιπολίτευσης.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Οι Εξηγήσεις Χατζηδάκη Περί «Έκνομων Ενεργειών»

Οι κατηγορίες του πρώην αντιδημάρχου Γιώργου Χατζηδάκη, ήταν βαρύτατες. Ο πρώην στενός συνεργάτης του Βαλασόπουλου, κατηγόρησε τον δήμαρχο αλλά και στελέχη, όπως τον διευθυντή στη διεύθυνση περιβάλλοντος Κων/νο Σχίζα, πως προσπάθησαν να χειραγωγήσουν το πόρισμα της επιτροπής διαγωνισμού, με το οποίο απορρίπτονταν οι εταιρείες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό για την προμήθεια 1.500 νέων κάδων σκουπιδιών, ύψους 600.000 ευρώ, λόγω ελλείψεων στις προδιαγραφές. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς Χατζηδάκη, ο Δήμαρχος, με mail που του απέστειλε στις 16 Αυγούστου, ζήτησε να προχωρήσει ο διαγωνισμός ανεξάρτητα από το πόρισμα της επιτροπής διαγωνισμού. Οι αιτιάσεις δεν σταματούν ωστόσο εδώ. Υπήρξαν κατηγορίες για διαρροή του πορίσματος σε μία από τις υποψήφιες ανάδοχες εταιρείες, καθώς και για ανηλεή πόλεμο κατά της επιτροπής οικονομικών που τελικά αποδέχθηκε το πόρισμα, χωρίς ωστόσο να γίνει αναφορά σε πρόσωπα. Σύμφωνα μάλιστα με τον πρώην αντιδημαρχο, μελος της επιτροπής διαγωνισμού έχει στείλει εξώδικο σε μια απο τις δυο υποψήφιες εταιρίες, εντος του οποίου αναφέρεται προσπάθεια αλιευσης των στοιχείων της επιτροπής διαγωνισμού, πριν την συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής, σε συνάντηση που είχε το ίδιο το μέλος της επιτροπής διαγωνισμού με στελέχη του υποψηφίου προμηθευτη, κατόπιν κλησης του δημάρχου. Αιχμές υπήρξαν και για τον διαγωνισμό προμήθειας λαμπτήρων LED, ύψους 3 εκ. ευρώ, που θα εξυπηρετούσαν τον ηλεκτροφωτισμό της πόλης.

Οι Τοποθετήσεις Όσων Ανεξαρτητοποιήθηκαν

Σε υψηλούς τόνους κινήθηκαν οι τοποθετήσεις της Καίτης Χωματά και του Γιάννη Αντζινά, οι οποίοι κατηγόρησαν τον δήμαρχο για αλαζονεία, με τον πρώην αντιδήμαρχο να αναφέρει χαρακτηριστικά την έκφραση«θα μας κρίνει όλους ο λαός της Ηλιούπολης», αφήνοντας να εννοηθεί πως θα δώσει το παρόν στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές, παρά τις διαβεβαιώσεις του προς τον Βαλασόπουλο πριν την παραίτηση του πως δεν επιθυμεί να είναι ξανά υποψήφιος.

Η Αντίδραση Του Δημάρχου

Η απάντηση του δημάρχου υπήρξε άμεση. Αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες και τόνισε πως το θέμα θα οδηγηθεί στη δικαιοσύνη. Μάλιστα δεν παρέλειψε να αναφέρει πως σε περίπτωση που όλα αυτά αποδειχθούν ως συκοφαντίες ο ίδιος και η παράταξή του θα προβούν σε όλες τις νόμμες ενέργειες. Ο Βαλασόπουλος έκανε λόγο για οργανωμένη προσπάθεια διάσπασης της παράταξής του, ενώ το αποκορύφωμα της αντιπαράθεσης του με τον Γιώργο Χατζηδάκη ήταν η σκληρή ανακοίνωση της παράταξης “Πρώτα η Ηλιούπολη” που έκανε λόγο για “λάσπη στον ανεμιστήρα”. Σύμφωνα μάλιστα με την ανακοίνωση, τις επόμενες ημέρες, τόσο ο δήμαρχος όσο και στελέχη της δημοτικής αρχής σκοπεύουν καταθέσουν αγωγές κατά του Γιώργου Χατζηδάκη.

Εντάσεις, Αγωγές Και Εισαγγελέας

Η αντιπολίτευση δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια. Κοινός τόπος των τοποθετήσεων των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων ήταν η αναγκαιότητα να υπάρξει διαφάνεια και έλεγχος για τις κατηγορίες Χατζηδάκη. Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα την αποστολή όλων των στοιχείων στη δικαιοσύνη. Μάλιστα, οι καταγγελίες Χατζηδάκη οδήγησαν τον δημοτικό σύμβουλο και πρώην αντιδήμαρχο με την παράταξη “Πρώτα Η Ηλιούπολη”, Γιάννη Νικηφόρο να ανακοινώσει στο σώμα πως θα απέχει από την δημοτική ομάδα μέχρι να ξεκαθαρίσουν τα πράγμα, ενώ θα ψηφίζει κατά συνείδηση σε όλες τις ψηφοφορίες. Στην ουσία πρόκειται για μία άτυπη ανεξαρτητοποίηση, καθώς ο Νικηφόρος δεν έστειλε επιστολή ανεξαρτητοποίησης στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου.

Σε τεταμένο κλίμα υπήρξε ένσταση επί της διαδικασίας από την επικεφαλής της παράταξης του ΚΚΕ Αναστασία Τσατσούλη, η οποία ζήτησε να παραπεμφθεί το ζήτημα αποκλειστικά στον ελεγκτή δημόσιας διοίκησης, καθώς και να υπάρξει πολιτική απόφαση να ακυρωθεί ο διαγωνισμός προμήθειας νέων κάδων και να υπάρξει εισήγηση για την πραγματική ανάγκη σε αριθμό κάδων από την αρμόδια υπηρεσία. Την πρόταση Τσατσούλη υπερθεμάτησαν ο Τάσος Ευσταθίου και ο Χρήστος Κοκοτίνης ζητώντας να μπει σε ψηφοφορία προσωρινή ανάκληση του διαγωνισμού, κάτι που προκάλεσε την διαφωνία του δημάρχου.

Ο δήμαρχος, τελικά, αποδέχθηκε την πρόταση για ψηφοφορία, ωστόσο διαβεβαίωσε πως θα την αγνοήσει και θα προχωρήσει κανονικά την διαδικασία για την προμήθεια κάδων, αφήνοντας αιχμές πως οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης «επιχειρούν να πλήξουν την δημοτική αρχή, γνωρίζοντας πως έχει χάσει την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο».

Τελικά, η ανάκληση του διαγωνισμού καταψηφίστηκε με 17 ψήφους κατά και 16 υπέρ.

Συνολικά, η συζήτηση περί “έκνομων ενεργειών” διήρκησε περί τις 3 ώρες, με το κλίμα να είναι τεταμένο και να υπάρχουν διαρκώς εγκλήσεις και αντεγκλήσεις μεταξύ δημοτικών συμβούλων. Φαίνεται πως ξεκινά μια εξαιρετικά τεταμένη προεκλογική περίοδος.

Από τις πιο ψύχραιμες τοποθετήσεις επί του ζητήματος των καταγγελιών κατά της δημοτικής αρχής, ήταν αυτές των Δημήτρη Πανταζόπουλου και Γιώργου Σόφη.

Παρακάτω, μπορείτε να δείτε ολόκληρη τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου:

Ακολουθήστε το Ilioupolinews.gr στο Facebook και στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ηλιούπολη.

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Όλα Όσα Συνέβησαν Στο Δημοτικό Συμβούλιο Της 25ης Οκτωβρίου – Πλήρες Ρεπορτάζ
  1. Ο/Η Δημήτρης λέει:

    Πως ακριβώς θα παρέμβει εισαγγελέας; Έτσι, από μόνος του; Αστεία πράγματα…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ ILIOUPOLINEWS

ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ