Facebook Pixel

Επικαιροτητα

Πρώτα Η Ηλιούπολη: «Έχουμε Καταθέσει Βιώσιμη & Οικονομικότερη Εναλλακτική Για Tα LED»

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Συντάκτης ilioupolinews.gr

Πρώτα Η Ηλιούπολη: «Έχουμε Καταθέσει Βιώσιμη & Οικονομικότερη Εναλλακτική Για Tα LED»

Επίσημη ανακοίνωση για το θέμα τoυ οδοφωτισμού στην Ηλιούπολη εξέδωσε η δημοτική παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης «Πρώτα Η Ηλιούπολη».

Με ανακοίνωση της, η παράταξη επισημαίνει πως ήδη από το 2017 έχει καταθέσει βιώσιμη πρόταση για την αναβάθμιση του οδοφωτισμού της πόλης, η οποία μάλιστα έχει μικρότερο κόστος από τον τύπο χρηματοδότησης που προτείνει η δημοτική αρχή.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την παράταξη του τέως δημάρχου, η μελέτη της προηγούμενης δημοτικής αρχής προέβλεπε τα εξής

  • Προβλέπει νέας σύγχρονης τεχνολογίας φωτιστικά LED
  • Εγκατάσταση 5054 νέων φωτιστικών σωμάτων LED
  • Ο προϋπολογισμός της μελέτης 2.412.363,00 ΕΥΡΩ χωρίς ΦΠΑ
  • Το κόστος εγγύησης της λειτουργίας και συντήρησης εξαιρετικά χαμηλό λόγω των υψηλών προδιαγραφών των φωτιστικών και του συστήματος τηλεδιαχείρισης που έχουν προδιαγραφεί
  • Ετήσιο χρηματικό όφελος 404.018 €
  • Πηγή χρηματοδότησης από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με εξαιρετικά οφέλη για το Δήμο μας αφού αυτή τη στιγμή το επιτόκιο έχει πέσει στο 2,55%, γεγονός που το δάνειο των 3.000.000 θα αποπληρωθεί σε λιγότερο από δέκα χρόνια και έπειτα οι δημότες θα απολαμβάνουν τόσο το όφελος της εξοικονόμησης, όσο και ποιοτικότερη διαβίωση.
  • Τόσο η μελέτη όσο και οι όροι της διακήρυξης έχουν εγκριθεί από την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου και φέρουν την υπογραφή τόσο του διευθυντή της διεύθυνσης Καθαριότητας, όσο και του διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας

Βολές Κατά Του Δημάρχου Για Αλλαγή Στάσης

Η ανακοίνωση βάλλει και κατά του Δημάρχου Ηλιούπολης, κατηγορώντας τον πως «κάνει στροφή» στους ιδιώτες ενώ ήταν εκείνος που είχε εισηγηθεί, πριν λίγα χρόνια, το παραπάνω μοντέλο. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρονται τα εξής:

«Δυστυχώς, ο βασικός εισηγητής της παραπάνω πρότασης, ο νυν Δήμαρχος Ηλιούπολης, άλλαξε ξαφνικά γνώμη και αποφάσισε να υποθηκεύσει το μέλλον των εργαζομένων του Δήμου, το μέλλον των δημοτών, τις νεότερες γενιές της πόλης μας. Με μία στροφή προς των ιδιωτικό τομέα, παρέχει απλόχερα τα ανταποδοτικά τέλη για 12 χρόνια. Μια σειρά από δήμους καθώς και 18 βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου μιλούν για υπερκοστολογήσεις, έλλειψη διαφάνειας, μηδενικό έλεγχο από μέρος του δήμου σε πολλές περιπτώσεις που εφαρμόστηκε αυτό το μοντέλο».

Θίγεται επίσης και το γεγονός πως η δημοτική αρχή επέλεξε να περάσει το θέμα από την οικονομική επιτροπή και όχι από το δημοτικό συμβούλιο, με την παράταξη του Βασίλη Βαλασόπουλου να επισημαίνει πως «ο δήμαρχος κρατά αδιάλλακτη στάση[…] όταν το 80% των πολιτικών δυνάμεων της πόλης έχει εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις για τη μελετη που παρουσιάστηκε».

Βαριές είναι και οι κατηγορίες για τη μελέτη που παρουσίασε η δημοτική αρχή του Δήμου, με την ανακοίνωση να κάνει λόγο για μια μελέτη που «υποθηκεύει τα δημοτικά τέλη» και «αποτελεί μια έκθεση ιδεών».

Η Θέση Του Δημάρχου

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Ηλιούπολης έχει εκφράσει δημόσια την άποψη πως η μελέτη σκοπιμότητας που ενέκρινε η οικονομική επιτροπή είναι η πλέον συμφέρουσα. Όπως επεσήμανε ο Δήμαρχος, το μοντέλο χρηματοδότησης που εισηγήθηκε η δημοτική αρχή μέσω της μελέτης σκοπιμότητας είναι το πλέον συμφέρον για τον Δήμο, καθώς περιέχει θεσμικές δικλείδες ασφαλείας που μπορούν όχι μόνο να εξασφαλίσουν μεγαλύτερο όφελος και εξοικονόμηση για τον Δήμο, αλλά και ισχυρές ρήτρες για τον μελλοντικό προμηθευτή προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του έργου.

«Θα δώσουμε αγώνα για μία δίκαιη, διαφανή και εξασφαλισμένη μετάβαση από την εποχή των συμβατικών λαμπτήρων στην εποχή των λαμπτήρων LED», καταλήγει η ανακοίνωση της παράταξης «Πρώτα Η Ηλιούπολη».

Υπενθυμίζεται πως η παράταξη έχει καταθέσει προσφυγή κατά της έγκρισης της μελέτης που παρουσίασε η δημοτική αρχή, μαζί με άλλες 2 παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Διαβάστε όλη την αρθρογραφία & τα ρεπορτάζ γύρω από το ζήτημα των LED, εδώ
Διαβάστε την άποψη του Δημάρχου & δημοτικής αρχής, εδώ.
Διαβάστε τις απόψεις της αντιπολίτευσης, εδώ.
Διαβάστε την άποψη του Σωματείου Εργαζομένων, εδώ.
Διαβάστε το ρεπορτάζ από το επίμαχο δημοτικό συμβούλιο, εδώ

Ακολουθήστε το Ilioupolinews.gr στο Facebook και στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ηλιούπολη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ ILIOUPOLINEWS

ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ