Facebook Pixel

Επικαιροτητα

Πολίτες Ζητούν Άμεση Κατεδάφιση Των Αυθαιρεσιών Στον Προφήτη Ηλία Ηλιούπολης

Αναλυτικό ρεπορτάζ του ilioupolinews.gr για την υπόθεση αυθαιρεσιών στον προφήτη Ηλία Ηλιούπολης, στην καρδιά της Β΄ Ζώνης Υμηττού.

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Συντάκτης ilioupolinews.gr

Πολίτες Ζητούν Άμεση Κατεδάφιση Των Αυθαιρεσιών Στον Προφήτη Ηλία Ηλιούπολης

Δημότες και κάτοικοι του Δήμου Ηλιούπολης συγκεντρώθηκαν σήμερα (10/11) στον Προφήτη Ηλία για να διαμαρτυρηθούν για την αυθαίρετη υπερκατασκευή εντός της Β’ Ζώνης του Υμηττού, η οποία  έχει καλύψει και το ιστορικό εκκλησάκι της περιοχής.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από παραίνεση των κκ. Πάνου Τότσικα και Χρήστου Κολουμβούνη, οι οποίοι έθεσαν ξανά σε ισχύ την ιστορική για την πόλη “Πρωτοβουλία Πολιτών Για Την Προστασία Του Υμηττού“, η οποία έχει τις ρίζες της στο μακρινό 1989. Η συγκεκριμένη ομάδα πολιτών, είχε συναντηθεί στο δημοτικό αναψυκτήριο μία εβδομάδα νωρίτερα, εκδίδοντας μια ανακοίνωση, που ζητούσε άμεση παύση των παράνομων εργασιών στον προφήτη Ηλία, την κινητοποίηση της δημοτικής αρχής, αλλά και προανήγγειλε την δράση ακτιβισμού στο σημείο της αυθαιρεσίας.

Το Ιστορικό Της Υπόθεσης

Τον περασμένο καλοκαίρι, ο εφημέριος του Ναού π. Στυλιανός Καρπαθίου είχε ξεκινήσει με τεχνικά συνεργεία εκτεταμένες οικοδομικές εργασίες ανέγερσης ενός νέου ναού, τριπλάσιου σε μέγεθος από το ιστορικό ξωκκλήσι, οι οποίες σήμερα έχουν διαμορφώσει μια υπερκατασκευή η οποία στα σπλάχνα της έχει ακόμα το ιστορικό εκκλησάκι της Ηλιούπολης. Παρά το γεγονός οτι στο εξωτερικό του ναού υπάρχει αναρτημένη πινακίδα που αναγράφει τον αριθμό άδειας, υπάρχουν ενδείξεις πως ο εφημέριος του προφήτη Ηλία είχε λάβει άδεια μόνο για περιορισμένης έκτασης εργασίες συντήρησης στον τρούλο του παρεκκλησίου και σε καμία περίπτωση για εργασίες του όγκου που έχουν σημειωθεί. Οταν οι εργασίες έγιναν αντιληπτές από περιοίκους, ειδοποιήθηκε το δασαρχείο, το οποίο διέταξε άμεση παύση των εργασιών, καθώς από το 2017 υπάρχει απόφαση που απαγορεύει την έκδοση οικοδομικών αδειών για εργασίες στη Β΄Ζώνη του Υμηττού. 

Με λίγα λόγια,  σύμφωνα με τις ενδείξεις οι εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στο συγκεκριμένο σημείο, όχι μόνο δεν έχουν την κατάλληλη πολεοδομική άδεια, αλλά -σύμφωνα με τη υπάρχουσα νομοθεσία- είναι παράνομες.

profitis ilias 01 Πολίτες Ζητούν Άμεση Κατεδάφιση Των Αυθαιρεσιών Στον Προφήτη Ηλία Ηλιούπολης

Οταν ο εφημέριος του προφήτη Ηλία κλήθηκε από τον Δήμαρχο για εξηγήσεις, όχι μόνο δεν έδωσε πειστικές απαντήσεις, αλλά αρνήθηκε να προσκομίσει στη διοίκηση του Δήμου τις άδειες εργασιών, δηλώνοντας πως ο Δήμος δεν έχει αρμοδιότητα ελέγχου σε “εκκλησιαστικά έγγραφα” και ισχυριζόμενος πως έχει όλες τις απαραίτητες άδειες από την Υπηρεσία Δόμησης της Ιεράς Συνόδου και την Πολεοδομία. Μάλιστα, στη συνάντηση που είχε με τα στελέχη της δημοτικής αρχής ο κ. Καρπαθίου δήλωσε πως σκοπεύει να γκρεμίσει ολωσχερώς το ιστορικό ξωκκλήσι και να συνεχίσει τις εργασίες διαμόρφωσης του νέου -ιερού ναού πλέον- στην καρδιά του Υμηττού, παρά τις απαγορεύσεις της νομοθεσίας.

Τι Ειπώθηκε Στη Συγκέντρωση Πολιτών Στον Προφήτη Ηλία

Οι πολίτες που συγκεντρώθηκαν το πρωί της Κυριακής στον προφήτη Ηλία είχαν έναν πραγματικά γόνιμο διάλογο γύρω από τις επόμενες κινήσεις που πρέπει να γίνουν από την “Επιτροπή Πολιτών για την προστασία του Υμηττού”. Κοινός τόπος ήταν η καταδίκη των αυθαίρετων οικοδομικών εργασιών στον Προφήτη Ηλία, έναν κατάφυτο λόφο στη Β’ Ζώνη του Υμηττού. Το παρόν στην εκδήλωση, εκτός από πολίτες έδωσαν και αιρετοί της Πόλης, όπως ο  αντιδήμαρχος κ. Αποστόλης Στασινόπουλος, ο επικεφαλής της παράταξης “ΗΛΙΟΥ-Πόλις, Ανθρώπινη Πόλη” Χρήστος Κοκοτίνης και ο επικεφαλής της παράταξης “Μαχόμενη Ηλιούπολη” Πέτρος Μανιατης, οι οποίοι μίλησαν για το ζήτημα και συμφώνησαν πως πρέπει να υπάρξουν άμεσες λύσεις για την προστασία του Υμηττού.

profitis ilias 04 Πολίτες Ζητούν Άμεση Κατεδάφιση Των Αυθαιρεσιών Στον Προφήτη Ηλία Ηλιούπολης

Όπως αναφέρει το ψήφισμα που διαμορφώθηκε, οι πολίτες ζητούν τα εξής:

  • Την άμεση διακοπή των οικοδομικών εργασιών στον Προφήτη Ηλία και στον περιβάλλοντα χώρο καθώς    και το σφράγισμα της εισόδου προς το νεόδμητο κτίσμα, μέχρι την οριστική κατεδάφισή του.
  • Την άμεση αποκατάσταση του περιβάλλοντος χώρου του Προφήτη Ηλία στην προηγούμενη μορφή.
  • Την εξασφάλιση της απαγόρευσης διέλευσης Ι.Χ οχημάτων από τον δασικό δρόμο που οδηγεί προς τον Προφήτη Ηλία.
  • Την άμεση παρέμβαση της εισαγγελικής αρχής για τον επιμερισμό και την απόδοση ευθυνών.

Ποιοι Μπαίνουν Στο Κάδρο Των Ευθυνών

Η επιτροπή πολιτών, εκτός από τις άμεσες κινήσεις που αποφάσισε σε επίπεδο κινητοποιήσεων και διεκδικήσεων, ανέδειξε και την πολιτική διάσταση του ζητήματος, βάζοντας στο “κάδρο” των ευθυνών τον ιερέα του ναού, τον Δασάρχη, καθως, τον πρώην Δήμαρχο και πρόεδρο του ΣΠΑΥ κ. Βασίλη Βαλασόπουλο και τον δημοτικό σύμβουλο Χρήστο Καλαρρύτη. Όπως αναφέρει το ψήφισμα της επιτροπής «Πιστεύουμε ότι την βασική ευθύνη για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην περιοχή του Προφήτη Ηλία Ηλιούπολης έχουν ο εφημέριος Στυλιανός Καρπαθίου, ο αρμόδιος δασάρχης καθώς και ο προηγούμενος δήμαρχος Ηλιουπολης και πρόεδρος του «Συνδέσμου Προστασίας και  Ανάπτυξης Υμηττού» (Σ.Π.Α.Υ) Β. Βαλασόπουλος, υπό την ανοχή των οποίων έγιναν οι αυθαιρεσίες και παρανομίες»

Θεσμική Ομοφωνία Με Παραφωνίες

Η αντίδραση του Δήμου και του Δημοτικού Συμβουλίου υπηρξε άμεση και καθοριστική, με το δεύτερο να εκδίδει ψήφισμα κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδριασης, με το οποίο καταδικάζει τις εργασίες στον Υμηττό και εξουσιοδοτεί τη δημοτική αρχή να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που θα εξασφαλίσουν την τήρηση της νομιμότητας.

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν ομόφωνη, πλην του δημοτικού συμβούλου της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Καλαρρύτη, ο οποίος δήλωσε δημόσια πως τάσσεται ανοικτά υπερ των εργασιών, συμπληρώνοντας μάλιστα πως «ο χριστιανισμός διώκεται». Η στάση του αυτή προκάλεσε αίσθηση καθώς είναι ο εκλεγμένος εκπρόσωπος του Δήμου στον Σύνδεσμο Προστασίας & Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ). Μάλιστα, υπήρξε άμεση αντίδραση από τον Δήμαρχο, ο οποίος ζήτησε εμμέσως την παραίτηση του, κάτι που ωστόσο αρνήθηκε ο κ. Καλαρρύτης.

Παραβίασαν Την Πύλη, Παρά Την Απαγόρευση

Σημαντικό είναι το γεγονός, πως παρά την κακή κατάσταση του χώρου λόγω των οικοδομικών εργασιών, διεξάγονται κανονικά λειτουργίες από τον ιερέα σε αυτό, θέτοντας σε κίνδυνο την σωματική ακεραιότητα των πιστών. Ο χώρος είναι ένα πραγματικό γιαπί και εντελώς ακατάλληλος για πρόσβαση σε πολίτες που δεν φέρουν κατάλληλο εξοπλισμό προστασίας.

profitis ilias 06 Πολίτες Ζητούν Άμεση Κατεδάφιση Των Αυθαιρεσιών Στον Προφήτη Ηλία Ηλιούπολης

H συγκεκριμένη φωτογραφία είναι ακριβώς μπροστά από την προσωρινή νέα είσοδο του ναού και αποδεικνύει την ακαταλληλότητα και επικινδυνότητα του χώρου.

Μάλιστα, παρότι ο Δήμος Ηλιούπολης σφράγισε την κεντρική είσοδο του λόφου του προφήτη Ηλία, μετά την έκταση που πήρε το ζήτημα προκειμένου να διακοπεί η πρόσβαση στα IX, η πόρτα βρέθηκε σπασμένη και παραβιασμένη δύο φορές, προκειμένου να πραγματοποιηθεί λειτουργία, γεγονός που εξόργισε κατοίκους και διοίκηση.

profitis ilias 03 Πολίτες Ζητούν Άμεση Κατεδάφιση Των Αυθαιρεσιών Στον Προφήτη Ηλία Ηλιούπολης

Τα ίχνη παραβίασης της κεντρικής πύλης. Αφού δεν κατάφεραν να σπάσουν το λουκέτο, έσπασαν την υποδοχή του.

Απλήρωτοι Λογαριασμοί 15 Μηνών

Στο σημείο της συγκέντρωσης των πολιτών εντοπίστηκε και λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος για το εκκλησάκι του προφήτη Ηλία, ο οποίος μάλιστα είναι υπέρογκος, ξεπερνώντας τα 1000 ευρώ υπόλοιπο. Όπως όλα δείχνουν υπάρχει μια ανοχή της ΔΕΗ στην ηλεκτροδότηση του ναίσκου, παρά τα υπέρογκα χρέη.

profitis ilias 05 Πολίτες Ζητούν Άμεση Κατεδάφιση Των Αυθαιρεσιών Στον Προφήτη Ηλία Ηλιούπολης

Ο επίμαχος λογαριασμός. Καλύψαμε τα προσωπικά δεδομένα, για ευνόητους λόγους.

Ακολουθήστε το Ilioupolinews.gr στο Facebook και στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ηλιούπολη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ ILIOUPOLINEWS

ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ