Facebook Pixel

Επικαιροτητα

Υπόθεση Προφήτη Ηλια Ηλιούπολης: Ετοιμάζονται Δυναμικές Παρεμβάσεις Πολιτών

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Συντάκτης ilioupolinews.gr

Υπόθεση Προφήτη Ηλια Ηλιούπολης: Ετοιμάζονται Δυναμικές Παρεμβάσεις Πολιτών

Άμεσες φαίνεται πως θα είναι οι παρεμβάσεις από την μεριά των πολιτών στο ζήτημα της αυθαίρετης κατασκευής στον Προφήτη Ηλία Ηλιούπολης, μετά από τη συνάντηση της “Κίνησης Πολιτών Για Την Προστασία Του Υμηττού” που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής 3/11/2019.

Κάτοικοι και δημότες της Ηλιούπολης είχαν μια οργανωμένη συζήτηση, όπου παρατέθηκε το ιστορικό της υπόθεσης των αυθαιρεσιών στο ιστορικο παρεκκλήσι αλλά και όλες οι προτεινόμενες δράσεις από τη μεριά των πολιτών προκειμένου να σταματήσουν οι εργασίες που έχουν μετατρέψει το πάλαι ποτέ ξωκλήσι σε έναν κανονικό ιερό ναό σε μέγεθος ενορίας.

Ο κ. Χρήστος Κολομβούνης πραγματοποίησε μια σύντομη αναδρομή στην υπόθεση, ενώ τη συζήτηση άνοιξε ο κ. Πάνος Τότσικας, αναφέροντας την ανάγκη επανίδρυσης και κινητοποίησης της “Πρωτοβουλίας Πολίτών Για Την Προστασία Του Υμηττού” η οποία είχε ξεκινήσει το μακρινό 1989. Παρών στη συνάντηση ήταν και ο αντιδήμαρχος διοίκησης κ. Αποστόλης Στασινόπουλος.

“Στο Κάδρο” Ο Δημοτικός Σύμβουλος Χ. Καλαρρύτης

Κοινός τόπος αρκετών τοποθετήσεων ήταν οι δηλώσεις του δημοτικού συμβούλου κ. Χρήστου Καλαρρύτη στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο. Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης “Πρώτα η Ηλιούπολη” ήταν ο μοναδικός αιρετός που στήριξε ανοιχτά τις παράνομες εργασίες στο εκκλησάκι του προφήτη Ηλία, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των παρευρισκομένων στη συνάντηση της Κυριακής. Πέραν των όσων αποφασίστηκαν ως δράσεις από τους πολίτες που συγκεντρώθηκαν στη συνάντηση, υπήρξαν και φωνές που ζητούσαν την απόδοση πολιτικών ευθυνών.

Yπενθυμίζεται πως  κ. Καλαρρύτης έχει ψηφισθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Ηλιούπολης ως ο νόμιμος εκπρόσωπος του Δήμου στον ΣΠΑΥ (Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού), γεγονός που πυροδότησε ακόμα μεγαλύτερες αντιδράσεις, με τον κ. Δήμαρχο, μάλιστα, να ζητά εμμέσως την παραίτηση του.

«Αν Χρειαστεί, Θα Γκρεμίσουμε Εμείς Την Υπερκατασκευή»

Μεταξύ των προτάσεων που ακούστηκαν, υπήρξαν και εκείνοι που υποστήριξαν ως δράση το συμβολικό γκρέμισμα της υπερκατασκευής που σκεπάζει το ιστορικό ξωκλήσι με βαριές σε συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στον περιβάλλοντα χώρο της εκκλησίας. Ωστόσο, το τελικό κείμενο προράσεων που προέκυψε από τη συνάντηση δεν αναφέρεται σε τέτοιου είδους ενέργειες, παρά μόνο σε συμβολική συγκέντρωση στο σημείο την Κυριακή 10/11 προκειμένου να συζητηθούν οι επόμενες δράσης της κίνησης των πολιτών.

Τι Ζητά Η Κίνηση Πολιτών

Ή κυριακάτικη συνάντηση κατέληξε σε ένα κείμενο-πόρισμα το οποίο προτείνει συγκεκριμένες δράσεις, που περιλαμβάνουν αφενός συνάντηση με τον Δήμαρχο Ηλιούπολης, καθώς επίσης και συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Κυριακή 10/11 στις 12 το μεσημέρι. Δεν λείπει η καταδίκη του κ. Χρήστου Καλαρρύτη για τη στάση που κράτησε στο δημοτικό συμβούλιο.

Αναλυτικά, το κείμενο της επιροπής πολιτών αναφέρει τα εξής:

Τους τελευταίους μήνες, κυριολεκτικά κάτω από την μύτη του Δασαρχείου και του Δήμου, δίπλα σε επιτηρούμενους Δημοτικούς χώρους, εξελίσσεται μια απίστευτου θράσους αυθαιρεσία στο χώρο του Προφήτη Ηλία. Μια μεγάλη σύγχρονη οικοδομή κατασκευάζεται παράνομα, περικλείοντας το παλιό ξωκλήσι, με προφανή πρόθεση αυτό στη συνέχεια να γκρεμιστεί. Σημειωτέον πως συνεχίζονται οι λειτουργίες με το κοινό να εισέρχεται σ΄ένα γιαπί, με τίνος άραγε την ευθύνη για τυχόν ατύχημα; Ταυτόχρονα έχουν γίνει απαράδεκτες παρεμβάσεις προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι οικοδομικές εργασίες και όλα αυτά σε δημόσιο, δασικό χώρο, ευαίσθητο σε πυρκαγιές.     

 Χρειάστηκε η καταγγελία πολιτών για να αναδειχθεί η παρανομία αλλά και πάλι πληροφορούμαστε πως ο τοπικός εφημέριος συμπεριφέρθηκε με περισσό θράσος στον Δήμο, αρνούμενος να παρουσιάσει οποιαδήποτε άδεια και δηλώνοντας την πρόθεσή του να ολοκληρώσει την κατασκευή. Αυτή την στιγμή οι εργασίες, μετά από καταγγελία πολίτη, έχουν σταματήσει με εντολή του Δασαρχείου.

Επειδή όμως γνωρίζουμε πως δυστυχώς στη χώρα μας η αυθαιρεσία κινείται ύπουλα και κατά κανόνα γίνεται τελικά καθεστώς, μια ομάδα πολιτών αφού υπογράψαμε σχετική καταγγελία που επιδώσαμε στον Δήμο, συγκεντρωθήκαμε στις 3/11 στο Δημοτικό αναψυκτήριο και αποφασίσαμε:

-Άμεση συνάντηση με τον Δήμαρχο με αίτημα να σφραγιστεί η πρόσβαση στην παράνομη οικοδομή και να περιφραχτεί ο χώρος.

-Καταγγελία σ’όλες τις αρμόδιες αρχές με αίτημα να συνταχθεί άμεσα πρωτόκολλο κατεδάφισης και να επανέλθει όλος ο περιβάλλων χώρος στην πρότερη φυσική του κατάσταση.

-Καταδικάζουμε την στάση του Δημοτικού συμβούλου κ.Καλαρρύτη του μοναδικού που στηρίζει ανοιχτά την παρανομία, όντας αντιπρόσωπος του Δήμου στον ΣΠΑΥ (Σύνδεσμος για την Προστασία και Ανάπτυξη του Υμηττού!)

-Δημιουργία μόνιμης ανοιχτής επιτροπής πολιτών για την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος στον Υμηττό -Συγκέντρωση στην είσοδο του δρόμου προς τον Προφήτη Ηλία την Κυριακή 10/11 στις 12 το μεσημέρι, όπου προσκαλούμε όλους τους Ηλιουπολίτες να ενημερωθούν επιτόπου και να συζητήσουμε παραπέρα ενέργειες. 

Διακοπή Των Εργασιών

Ήδη, μετά από πρωτοβουλία και καταγγελία του κ. Χρήστου Κολομβούνη, έχουν σταματήσει όλες οι εργασίες στο ιστορικό ξωκκλήσι μετά από παρέμβαση του Δασαρχείου. Παράλληλα, εδώ και 2 χρόνια ισχύει η αναστολή οικοδομικών αδειών για όλη τη Β’ Ζώνη του Υμηττού, η οποία θεσπίστικε μέσω πράξης νομοθετικού περιεχομένου που προώθησε το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Κατά τη διάρκεια της κυριακάτικης συνάντησης υπήρξαν πολίτες που κατήγγειλαν πως οι εργασίες συνεχίζονται παράνομα στο σημείο. Το ίδιο βράδυ, ο αντιδήμαρχος Ηλιούπολης κ. Αποστόλης Στασινόπουλος βρέθηκε στον προφήτη Ηλία, όπου διαπίστωσε πως δεν πραγματοποιούνται εργασίες μετά την απόφαση του Δασαρχείου, γεγονός που μετέφερε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το ilioupolinews.gr.

Ακολουθήστε το Ilioupolinews.gr στο Facebook και στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ηλιούπολη.

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Υπόθεση Προφήτη Ηλια Ηλιούπολης: Ετοιμάζονται Δυναμικές Παρεμβάσεις Πολιτών
  1. Ο/Η ΚΛΕΩΝ λέει:

    Nα δω το σαπιοκοιλια Δημαρχο που 9 χρονια ως Αντι-Δημαρχος δεν πηρε χαμπαρι και καλα τι γινοταν στο Προφητη Ηλια,δηλαδη ειτε ειναι ηλιθιος ειτε ηξερε και δεν μιλαγε,να γκρεμιζει εκκλησια που εχιε αδεια απο τη Ναοδομια…και τι στο κοσμο!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ ILIOUPOLINEWS

ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ