Facebook Pixel

Δημοτικα

Ηχηρό «Όχι» Στη Διατήρηση & Αναβάθμιση Του ΚΥΤ Από Τα Δημοτικά Συμβούλια Ηλιούπολης & Ελληνικού-Αργυρούπολης

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Συντάκτης ilioupolinews.gr

Ηχηρό «Όχι» Στη Διατήρηση & Αναβάθμιση Του ΚΥΤ Από Τα Δημοτικά Συμβούλια Ηλιούπολης & Ελληνικού-Αργυρούπολης

Ομόφωνη απόφαση κατά της εγκατάστασης του ΚΥΤ Ηλιούπολης έλαβαν τα δημοτικά συμβούλια των δήμων Ηλιούπολης και Ελληνικού-Αργυρούπολης σε κοινή συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 14/12.

Αφορμή για τη διεξαγωγή διαδημοτικού συμβουλίου στάθηκε το πρακτικό επεξεργασίας του ΣτΕ για το νέο προεδρικό διάταγμα προστασίας του Υμηττού, το οποίο ουσιαστικά άνοιγε «παράθυρο» νομιμοποίησης στο ΚΥΤ, το οποίο έχει κριθεί παράνομο εδώ και 17 χρόνια. Η αντίδραση των δημοτικών συμβουλίων στην εξέλιξη αυτή ήταν άμεση και αποφασιστική.

IMG 9410 1 Ηχηρό «Όχι» Στη Διατήρηση & Αναβάθμιση Του ΚΥΤ Από Τα Δημοτικά Συμβούλια Ηλιούπολης & Ελληνικού-Αργυρούπολης

Σύντομο Ιστορικό

Το ΚΥΤ (Κέντρο Υψηλής Τάσης) Ηλιούπολης είναι μια εγκατάσταση του ΑΔΜΗΕ η οποία έχει κατασκευαστεί στα σύνορα των δύο δήμων στις αρχές της δεκαετίας του 2000, εν μέσω έντονων αντιδράσεων από τις τοπικές κοινωνίες. Κάτοικοι των δύο πόλεων έχουν έρθει σε σύγκρουση ακόμα και με δυνάμεις των ΜΑΤ ώστε να απομακρυνθεί η συγκεκριμένη εγκατάσταση από την περιοχή, ενώ μετά από προσφυγές τόσο των δύο δήμων όσο και των ίδιων των κατοίκων το 2005, το ΣτΕ έκρινε το ΚΥΤ παράνομο. Παρά την διπλή καταδικαστική απόφαση από το ανώτατο δικαστικό όργανο της ελληνικής πολιτείας, το ΚΥΤ εξακολουθεί να λειτουργεί έως και σήμερα, ενώ ο ΑΔΜΗΕ σχεδιάζει την αύξηση της ισχύος του σε 400κV από 150 που είναι σήμερα.

Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά για την υπόθεση του ΚΥΤ, εδώ.

IMG 9444 1 Ηχηρό «Όχι» Στη Διατήρηση & Αναβάθμιση Του ΚΥΤ Από Τα Δημοτικά Συμβούλια Ηλιούπολης & Ελληνικού-Αργυρούπολης
Ο Δήμαρχος Ηλιούπολης Γιώργος Χατζηδάκης

Τι Συζητήθηκε Στο Διαδημοτικό Συμβούλιο

Τη συνεδρίαση άνοιξαν με τις τοποθετήσεις τους οι Δήμαρχοι των δύο πόλεων, τονίζοντας πως πάγια άποψη τους είναι η απομάκρυνση του ΚΥΤ από τα σύνορα των δύο δήμων και η η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για τη μη-αναβάθμιση του. Παρά τις επιμέρους διαφωνίες, κοινή «γραμμή» των δύο δημοτικών συμβουλίων ήταν η απομάκρυνση του ΚΥΤ από την περιοχή και η πάσει θυσία ακύρωση της αναβάθμισης του.

Από την πλευρά των αιρετών του Δήμου Ηλιούπολης υπήρξαν μομφές προς την πλευρά του Δημάρχου Γιώργου Χατζηδάκη, με τους κ. Ψυρρόπουλο και Αραμπατζή να κατηγορούν τον Δημαρχο Ηλιούπολης πως προσπάθησε να δημιουργήσει διαδημοτικό κοιμητήριο με εκτάσεις που παραχωρούσε στον Δήμο ο ΑΔΜΗΕ, σε αντάλλαγμα με την αναβάθμιση του ΚΥΤ. Η αντίδραση του Δημάρχου ήταν άμεση, διαψεύδοντας τις κατηγορίες και τονίζοντας πως πάγια θέση του ίδιου και της δημοτικής αρχής ήταν η απομάκρυνση του ΚΥΤ. Τον λόγο πήραν σχεδόν όλοι οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων που ήταν παρόντες, με τον κ. Ευσταθίου να ζητά την άμεση λήψη απόφασης και τη δημιουργία πλάνου δράσεων για την απομάκρυνση της εγκατάστασης του ΑΔΜΗΕ, ενώ από πλευράς της κ. Τσατσούλη και του κ. Κοκοτίνη τέθηκε το ζήτημα κινητοποιήσεων απέναντι στις προβλέψεις του προεδρικού διατάγματος που νομιμοποιεί το ΚΥΤ.

Παρόμοια άποψη εξέφρασαν και εκπρόσωποι φορέων και συλλογικοτήτων που πήραν τον λόγο, ζητώντας τη στήριξη των δύο δημοτικών συμβουλίων στις κινητοποίησεις που πρόκειται να διεξαχθούν.

IMG 9407 1 Ηχηρό «Όχι» Στη Διατήρηση & Αναβάθμιση Του ΚΥΤ Από Τα Δημοτικά Συμβούλια Ηλιούπολης & Ελληνικού-Αργυρούπολης
Από αριστερά: Ο Γαβριήλ Αραμπατζής και ο Στάθης Ψυρρόπουλός

Από το δημοτικό συμβούλιο Ηλιούπολης παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Ηλιούπολης Γιώργος Χατζηδάκης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ηλιούπολης Παναγιώτης Βιδάλης, ο αντιδήμαρχος Κώστας Σεφτελής, ο πρόεδρος του ΠΑΟΔΗΛ Θέμης Γιαννόπουλος, ο επικεφαλής της παράταξης «Πρώτα Η Ηλιούπολη» Στάθης Ψυρρόπουλος, ο επικεφαλής της παράταξης «Ηλιούπολη Πάμε Μπροστά» Τάσος Ευσταθίου, ο επικεφαλής της παράταξης «Η Πόλη Που Θέλω» Γαβριηλ Αραμπατζής, ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «ΗΛΙΟΥ-Πόλις, Ανθρώπινη Πόλη» Δημήτρης Ασβεστάς, η επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση Ηλιούπολης» Τασία Τσαυτσούλη, o επικεφαλής της παράταξης «Αριστερή Πρωτοβουλία» κ. Γιώργος Σόφης και οι δημοτικοί σύμβουλοι Αποστόλης Κονδύλης, Χρήστος Καλαρρύτης, Ανδρέας Τσουκαλάς, Δημήτρης Ταμβάκος, Παναγιώτης Καρανδρέας, Μιχάλης Κουρής, Γιάννης Χιωτέλης, Ζωή Κούλια και Χρήστος Κοκοτίνης. Παρών ήταν επίσης και ο υποψήφιος δήμαρχος Ηλιούπολης Δημήτρης Ευαγγέλου.

IMG 9423 1 Ηχηρό «Όχι» Στη Διατήρηση & Αναβάθμιση Του ΚΥΤ Από Τα Δημοτικά Συμβούλια Ηλιούπολης & Ελληνικού-Αργυρούπολης
Aπο αριστερά: Ο Θέμης Γιαννόπουλος και ο Τάσος Ευσταθίου

Το Ψήφισμα

Τελικά, τα δύο δημοτικά συμβούλια εξέδωσαν το ακόλουθο, ομόφωνο ψήφισμα:

Τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων Ελληνικού-Αργυρούπολης και Ηλιούπολης, τηρώντας διαχρονικά αταλάντευτη θέση υπέρ της απομάκρυνσης του Κ.Υ.Τ. από την Β Ζώνη Υμηττού:

1) Εκφράζουν την πλήρη αντίθεσή τους στην δημιουργία ΚΥΤ 400 kv, για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων.

2) Ζητούν, για τους ίδιους λόγους, την άμεση απομάκρυνση του ΚΥΤ των 150 kv.

3) Ζητούν επίσης την δενδροφύτευση του συνόλου του χώρου μετά την απομάκρυνση όλων των εγκαταστάσεων που υπάρχουν εκεί και τη χρήση του ως δασικού χώρου.

4) Θεωρούν ότι το νέο Π.Δ. για το καθεστώς προστασίας του Υμηττού θα έπρεπε να είναι αυστηρότερο του προηγούμενου και ειδικότερα να μην επιτρέπει την λειτουργία ΚΥΤ.

5) Εκφράζουν την δυσαρέσκειά τους προς τις προηγούμενες κυβερνήσεις για την μη εφαρμογή των τελεσίδικων αποφάσεων του ΣτΕ για την απομάκρυνση του υπάρχοντος ΚΥΤ 150 kv και την κατεδάφιση του αυθαίρετου κτίσματος.

Τα Δημοτικά Συμβούλια των δύο δήμων εκφράζουν τη βούλησή τους να υποστηρίξουν τις παραπάνω θέσεις τους, μαζί με τους πολίτες, με κάθε νομικό και κινηματικό τρόπο.  

Ακολουθήστε το Ilioupolinews.gr στο Facebook και στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ηλιούπολη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ ILIOUPOLINEWS

ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ