Εξελίξεις φαίνεται πως υπάρχουν στο ζήτημα του νέου προεδρικού διατάγματος για την προστασία του Υμηττού, στο οποίο περιλαμβάνεται η δημιουργία νέου διαδημοτικού κοιμητηρίου στην Ηλιούπολη.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το ΣτΕ, μέσω ενός Πρακτικού Επεξεργασίας (146/2022) για το συγκεκριμένο προεδρικό διάταγμα, γνωμοδοτεί αρνητικά για τη δημιουργία διαδημοτικού κοιμητηρίου Ηλιούπολης-Αλίμου στην περιοχή του ΚΥΤ, με τους δικαστές να αναφέρουν πως «δεν προτείνεται νομίμως η εγκατάσταση διαδημοτικού νεκροταφείου των Δήμων Ηλιούπολης και Αλίμου εντός της ίδιας ζώνης, εφόσον πρόκειται περί νέας δραστηριότητας και από τα στοιχεία του φακέλου δεν προκύπτει επαρκώς ο λόγος δημοσίου συμφέροντος που επιβάλλει την εγκατάσταση του κοιμητηρίου αυτού στη συγκεκριμένη θέση».
Μάλιστα, οι δύο συντάκτες του συγκεκριμένου Πρακτικού Επεξεργασίας, αναφέρουν πως «το υπό επεξεργασία σχέδιο (σσ. προεδρικού διατάγματος) προτείνεται εν μέρει νομίμως», καθώς εντός του νομικού κειμένου υπάρχουν αρκετές αντιρρήσεις για το νέο διάταγμα.
Παράθυρο Νομιμοποίησης Του ΚΥΤ
Το Πρακτικό Επεξεργασίας του ΣτΕ έχει επαυξημένη γνωμοδοτική ισχύ και σίγουρα βάζει σημαντικά εμπόδια στη χωροθέτηση διαδημοτικού κοιμητηρίου. Ωστόσο, μέσα από το νομικό κείμενο προκύπτει πως το Κέντρο Υψηλής Τάσης Ηλιούπολης, παρά το γεγονός πως έχει χαρακτηριστεί παράνομο με δύο αποφάσεις του ΣτΕ το 2005, μπορεί να συνεχίσει τη λειτουργία του υπό την προϋπόθεση να εκσυγχρονιστεί και να υπογειοποιηθεί.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το πρακτικό επεξεργασίας του ΣτΕ «[…]Η ρύθμιση τίθεται νομίμως, εφόσον η λειτουργία του Κ.Υ.Τ. στη συγκεκριμένη θέση, σύμφωνα με τη μελέτη και τα λοιπά στοιχεία του φακέλου, κρίνεται ως απαραίτητη για την ασφαλή και ομαλή ηλεκτροδότηση της Αττικής, και τίθεται υπό την προϋπόθεση του εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων με τη χρήση τεχνολογίας κλειστού τύπου».
Η υπογειοποίηση του ΚΥΤ έχει τεθεί εδώ και αρκετά χρόνια ως μια συμβιβαστική λύση από αρκετές παρατάξεις της Ηλιούπολης, με πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας να είναι η απομάκρυνση του.
Το Ιστορικό Του ΚΥΤ Και Του Διαδημοτικού Κοιμητηρίου
Το ΚΥΤ (Κέντρο Υψηλής Τάσης), εγκαταστάθηκε στην Ηλιούπολη στις αρχές του 2000, με τους κατοίκους να αντιδρούν έντονα και να έρχονται σε σύγκρουση με δυνάμεις της αστυνομίας. Κύριο αίτημα τους ήταν η επιβλαβής δράση του στην υγεία των περιοίκων και των παιδιών στα όμορα σχολεία, με το ΣτΕ να κυρήσει την εγκατάσταση του παράνομη το 2005, με δύο αποφάσεις. Παρά τις αποφάσεις, το ΚΥΤ δεν απομακρύνθηκε ποτέ, κρατώντας ωστόσο την ισχύ του στα 150 kV, και αναβάλλοντας επ αόριστον την αναβάθμιση του σε υπερηψηλή τάση (400 kV).
Το 2019, το ζήτημα ξαναήρθε στο προσκήνιο καθώς ο ΑΔΜΗΕ, με επιστολή του στους Δημάρχους Ηλιούπολης και Αλίμου ζητούσε την θετική γνωμοδότηση των δύο δήμων για την νομιμοποίηση του ΚΥΤ με αντάλλαγμα παραπλήσιες εκτάσεις για τη δημιουργία διαδημοτικού κοιμητηρίου. Οι αντιδράσεις των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης υπήρξαν έντονες και το σχέδιο παραπέμφθηκε στις καλένδες.
Το ilioupolinews.gr είχε πραγματοποιήσει ένα εκτενές ερευνητικό ρεπορτάζ σε δύο μέρη για το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο βραβεύτηκε στα Regional Media Awards 2021.
Mπορείτε να το διαβάσετε, εδώ.
Ακολουθήστε το Ilioupolinews.gr στο Facebook και στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ηλιούπολη.