Facebook Pixel

Επικαιροτητα

Χρηματοδοτήσεις 10,5 Εκατ. Ευρώ Για Έργα Ανάπλασης Στην Κάτω Ηλιούπολη & Την Αγία Μαρίνα – Δείτε Τον Χάρτη (ΦΩΤΟ)

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Συντάκτης ilioupolinews.gr

Χρηματοδοτήσεις 10,5 Εκατ. Ευρώ Για Έργα Ανάπλασης Στην Κάτω Ηλιούπολη & Την Αγία Μαρίνα – Δείτε Τον Χάρτη (ΦΩΤΟ)

Πυρετωδώς ετοιμάζονται στον Δήμο Ηλιούπολης για τα μεγάλα έργα που θα ξεκινήσουν έως το τέλος του έτους και τα οποία αναμένεται να αλλάξουν σημαντικά την εικόνα της πόλης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Δήμος έχει εξασφαλίσει χρηματοδοτήσεις συνολικού ύψους 10,5 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα διατεθούν σε έργα μαζικών αναπλάσεων με επίκεντρο την Αγία Μαρίνα και την Κάτω Ηλιούπολη. Πιο συγκεκριμένα, τα χρήματα προέρχονται από δύο πηγές: Αφενός από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», από το οποίο η δημοτική αρχή εξασφάλισε 8,7 εκατομμύρια ευρώ αλλά και από την Περιφέρεια Αττικής, η οποία έχει ήδη εντάξει στο τεχνικό της πρόγραμμα 1,8 εκατομμύρια ευρώ για ανάπλαση πεζοδρομίων στην Αγία Μαρίνα.

Ο Χάρτης Των Έργων

Αγία Μαρίνα

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι συγκεκριμένες αναπλάσεις αφορούν σε όλη την έκταση της πόλης. Θα ξεκινούν από το Β’ Δημοτικό Γήπεδο Ηλιούπολης στην Αγία Μαρίνα, θα κατηφορίζουν προς τις λεωφόρους Πατριάρχου Γρηγορίου και Τσαμαδού και θα μεταμορφώνουν όλο τον περιβάλλοντα χώρο, όπως για παράδειγμα την παιδική χαρά στην οδό Τσαμαδού και το πάρκο δίπλα σε αυτή καθώς και όλα τα πάρκα και τους χώρους πρασίνου, έως την οδό Σπύρου Μήλιου. Eπίσης, στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας θα γίνουν μεγάλης κλίμακας παρεμβάσεις για τη βελτίωση των πεζοδρομίων, χάρη στα 1,8 εκατομμύρια ευρώ που εξασφάλισε ο Δήμαρχος Γιώργος Χατζηδάκης από την Περιφέρεια Αττικής. Παράλληλα, θα υπάρξει και ανάπλαση της οδού Πιερίων, με την τεχνική υπηρεσία να έχει ήδη εντάξει το έργο στο τεχνικό πρόγραμμα, με το κόστος να φτάνει στις 30.000 ευρώ.

Κάτω Ηλιούπολη

Όσο για την Κάτω Ηλιούπολη, η ανάπλαση θα εκκινεί από την πλατεία του ΙΚΑ προς δύο κατευθύνσεις: Η πρώτη αφορά στην ανάπλαση ολόκληρης της λεωφόρου Ηρώς Κωνσταντοπούλου έως τα Πολυκλαδικά, με το έργο να αναζωογονεί τα πάντα στο πέρασμά του, όπως για παράδειγμα την πλατεία Βεάκη και την παιδική χαρά της οδού Καρνεάδου. Η δεύτερη διαδρομή από την πλατεία του ΙΚΑ θα κατευθύνεται προς την κεντρική πλατεία, αναπλάθοντας πλήρως ένα μεγάλο μέρος της Μαρίνου Αντύπα έως την εθνάρχου Μακαρίου. Το πιο εμβληματικό έργο της διαδρομής αυτής θα είναι η πλήρης ανάπλαση της Μαρίνου Αντύπα στο ύψος της πλατείας του ΙΚΑ, καθώς στο συγκεκριμένο σημείο θα διαμορφωθούν ειδικοί χώροι αναψυχής έξω από το 2ο Λύκειο και το 3ο Γυμνάσιο Ηλιούπολης. Τέλος, στο πρόγραμμα ανάπλασης έχει μπει και η λεωφόρος Εθνάρχου Μακαρίου, η οποία θα αναπλαστεί σε μεγάλο μέρος της.

ΣΕΛΙΔΑ 5 ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ 1 Χρηματοδοτήσεις 10,5 Εκατ. Ευρώ Για Έργα Ανάπλασης Στην Κάτω Ηλιούπολη & Την Αγία Μαρίνα - Δείτε Τον Χάρτη (ΦΩΤΟ)
Ο χάρτης της ανάπλασης της κάτω Ηλιούπολης – Πηγή: Εφημερίδα «Ηλιοτυπία»

Τέλος, στο «κάδρο» των αναπλάσεων μπαίνει και η κεντρική πλατεία της πόλης, καθώς βρίσκεται σε μια εκ των δύο διαδρομών που θα υποστούν μαζικές παρεμβάεις.

ΣΕΛΙΔΑ 5 ΚΕΝΤΡΙΚΗ Χρηματοδοτήσεις 10,5 Εκατ. Ευρώ Για Έργα Ανάπλασης Στην Κάτω Ηλιούπολη & Την Αγία Μαρίνα - Δείτε Τον Χάρτη (ΦΩΤΟ)
Μακέτα από την «νέα» κεντρική πλατεία.

Τι Είδους Παρεμβάσεις Θα Πραγματοποιηθούν

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ηλιοτυπία», μελέτη που εκπονείται περιλαμβάνει παρεμβάσεις με την προμήθεια και τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού, εξοπλισμού υπαίθριας άθλησης, εξοπλισμού παιδικής χαράς, φυτικού υλικού (και φυσικού χλοοτάπητα), διαδραστικά παιχνίδια μουσικής και εκπαίδευσης, σύγχρονου αρδευτικού συστήματος με τηλε-έλεγχο, πίστας ποδηλασίας, «έξυπνων» καθιστικών και φωτιστικών με σκοπό την ανάπλαση του αστικού ιστού του Δήμου. Από όσα σημεία «περάσει» η ανάπλαση, θα «μεταμορφωθούν» πλήρως, καθώς οι εργασίες δεν αφορούν μόνο συγκεκριμένα σημεία άλλα ολόκληρο τον περιβάλλοντα χώρο γύρω από τις επιλεγμένες τοποθεσίες.

Παράλληλα, μαζί με τις βαριές τεχνικές εργασίες, θα πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις αισθητικής βελτίωσης των κοινοχρήστων χώρων (εξοπλισμού πόλεων, αθλητικού υπαίθριου εξοπλισμού, εξοπλισμού παιδικής χαράς) και θα υπάρξει μέριμνα για την αποκατάσταση της προσβασιμότητας των ΑμεΑ. Σημαντικό είναι επίσης και το ζήτημα της ασφάλειας, καθώς το έργο θα αναβαθμίσει τον φωτισμό σε όλους τους χώρους που θα πραγματοποιηθούν οι παρεμβάσεις, ενώ θα γίνει προμήθεια και τοποθέτηση έξυπνων καθιστικών και θα δημιουργηθούν νέοι χώροι πρασίνου για τη μείωση των εκπομπών CO2. Όπως επισημαίνει σε δηλώσεις του στην εφημερίδα ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών Κώστας Σεφτελής «πρωταρχικός στόχος της διοίκησης είναι η παράδοση στους δημότες ενός έργου που θα ομορφύνει και θα διευκολύνει την καθημερινότητά τους, εξασφαλίζοντας παράλληλα την βιωσιμότητα του και την κατεύθυνση του δήμου προς την πορεία της πράσινης τοπικής ανάπτυξης».

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Γιώργος Χατζηδάκης αναφέρει: «Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, εφαρμόζουμε καινοτόμες λύσεις,
που ομορφαίνουν την πόλη μας, αναδεικνύουν το πράσινο και ικανοποιούν τις ανάγκες των συμπολιτών μας στον δημόσιο χώρο».

(Με πληροφορίες από την εφημερίδα «Ηλιοτυπία» – Φωτογραφία αρχείου)

Ακολουθήστε το Ilioupolinews.gr στο Facebook και στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ηλιούπολη.

2 σχόλια στο άρθρο “Χρηματοδοτήσεις 10,5 Εκατ. Ευρώ Για Έργα Ανάπλασης Στην Κάτω Ηλιούπολη & Την Αγία Μαρίνα – Δείτε Τον Χάρτη (ΦΩΤΟ)
  1. Ο/Η Δήμιζας Ιωάννης λέει:

    Φροντίστε ,να γίνει προσβάσιμη στους κατοίκους η Πλατεία 25ηςΜαρτίου,γιατί στα παγκάκια της κάθονται μόνο σπουργίτια, την τελευταία 10ετία..Καλή συνέχεια στις βελτιώσεις της Πόλης μας…..

  2. Ο/Η ΠΑΝΟΣ ΤΟΤΣΙΚΑΣ λέει:

    Η ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΣΤΟΝ ΑΣΤΕΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗΣ «ΜΑΖΙΚΗΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ»
    Του Πάνου Τότσικα*
    Και ξαφνικά, με την είσοδο του καινούργιου χρόνου, η Ηλιούπολη βρέθηκε να κινείται στον αστερισμό της «μαζικής ανάπλασης», με όχημα την αναμενόμενη χρηματοδότηση 8,7 εκ. ευρώ από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».
    Ρεπορτάζ, δημοσιεύματα, εξαγγελίες, αναφέρονται επίμονα στις «μαζικές αναπλάσεις» που έχουν προγραμματιστεί από την παρούσα δημοτική αρχή, εν όψει, προφανώς, των επικείμενων δημοτικών εκλογών.
    Χωρίς να έχουμε μια πλήρη εικόνα του τι «έργα» προγραμματίζονται, ως «ανάπλαση» εμφανίζονται κάποιες μικρής κλίμακας παρεμβάσεις σε σημεία κάποιων κεντρικών οδικών αξόνων, κάποιων παιδικών χαρών, κάποιων ελεύθερων δημόσιων χώρων, αλλά και της κεντρικής πλατείας της Ηλιούπολης.
    Οι εμφανιζόμενες ως «ανάπλαση» παρεμβάσεις περιλαμβάνουν από όσο γνωρίζουμε, εκτεταμένες πλακοστρώσεις, ενοποίηση χώρων πράσινου, εμπλουτισμό με φυτεύσεις, νέα «έξυπνα» καθιστικά και φωτιστικά, εξοπλισμό υπαίθριας άθλησης κ.α
    Με λίγα λόγια, οι περίφημες «αναπλάσεις» στην Ηλιούπολη αποτελούν «έργο βιτρίνας» και δεν συνδέονται με τις πραγματικές ανάγκες αναβάθμισης του δημόσιου χώρου και των εγκαταστάσεων κοινωνικού εξοπλισμού της πόλης.
    Μια ουσιαστική ανάπλαση, πρέπει να χαρακτηρίζει και να αναδεικνύει την ιδιαιτερότητα μιας συγκεκριμένης περιοχής, να αποτελεί «τοπόσημο» για την περιοχή. Με αυτή την έννοια, προτεραιότητα για τοπικού χαρακτήρα αναπλάσεις θα πρέπει να δοθεί:
    • Στην περιοχή του παλιού Αγίου Νικολάου – πλατεία ΙΚΑ, όπου βρίσκονταν επί Τουρκοκρατίας το τσιφλίκι Καρά (περιβόλια Μαμάη κ.ά).
    • Στον περίβολο του Αγ. Κωνσταντίνου, όπου λειτούργησε το πρώτο δημοτικό σχολείο της Ηλιούπολης (1925) και όπου βρίσκεται το μεταβυζαντικό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, το οποίο αν και έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο, έχει εγκαταληφθεί.
    • Όσον αφορά την λεγόμενη ανάπλαση της Κεντρικής πλατείας Ηλιούπολης πιστεύω ότι μια ουσιαστική ανάπλασή της δεν είναι αναγκαία υπό τις παρούσες συνθήκες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ ILIOUPOLINEWS

ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ