Facebook Pixel

ΑποψειΣ

Να Aντιδράσουμε Άμεσα Στη Νομιμοποίηση Του ΚΥΤ

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Γράφει ο Δημήτρης Ευαγγέλου

Να Aντιδράσουμε Άμεσα Στη Νομιμοποίηση Του ΚΥΤ

Πρόσφατα και μέσω του ρεπορτάζ του Ilioupolinews, μάθαμε για την γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία του Υμηττού.

Σύμφωνα με την γνωμοδότηση, λύνονται διάφορα θέματα που αφορούν στην περιοχή μας, προκύπτει όμως ένα μείζον πρόβλημα σχετικά με την δυνατότητα λειτουργίας, αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού Κέντρου Υψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Αργυρούπολης/Ηλιούπολης όπως αναφέρεται σχετικά :

«Εντός της Ζώνης Ε4 είναι δυνατή η λειτουργία, η συντήρηση και ο εκσυγχρονισμός υφιστάμενων εγκαταστάσεων ηλεκτρικής ενέργειας με την προϋπόθεση της τήρησης της σχετικής ειδικότερης νομοθεσίας. Ειδικότερα για το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (Κ.Υ.Τ.) Αργυρούπολης/Ηλιούπολης είναι δυνατή η λειτουργία, η συντήρηση, ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση της υφιστάμενης δραστηριότητας ηλεκτρικής ενέργειας υψηλής και υπερυψηλής τάσης συμπεριλαμβανομένης της ολοκλήρωσής του με την κατασκευή και της πλευράς 400 kV, με προϋπόθεση την μετατροπή του συνόλου των υφιστάμενων εγκαταστάσεων σε κλειστές εγκαταστάσεις με την χρήση τεχνολογίας κλειστού τύπου (Gas Insulated Substation – GIS)»

Αναφέρεται, επίσης, ότι η ύπαρξη του ΚΥΤ κρίνεται απαραίτητη για την ασφαλή και ομαλή ηλεκτροδότηση της Αττικής και αποτελεί ζήτημα δημοσίου συμφέροντος.

Συμπληρωματικά, ο ΑΔΜΗΕ δηλώνει ότι δεν υπάρχει άλλη κατάλληλη θέση στις παρυφές του αστικού ιστού ενώ η τοποθέτηση του βαθύτερα στον ορεινό όγκο του Υμηττού «Θα είναι εις βάρος της περιβαλλοντικής προστασίας των φυσικών οικοτύπων»

Προκύπτει πλέον ως δεδομένο όχι μόνο η παραμονή του ΚΥΤ στην περιοχή μας αλλά και η αναβάθμιση του με την κατασκευή και της πλευράς 400 kV.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι από όλη την γνωμοδότηση δεν προκύπτει πουθενά σοβαρή μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Μέσα από την προσεκτική ανάγνωση της γνωμοδότησης, προκύπτουν μια σειρά από σημαντικά ερωτήματα και θέματα:

  • Υπάρχει σοβαρή μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων ;
  • Υπήρξαν προτάσεις του ΑΔΜΗΕ για άλλες περιοχές ή απλώς έγινε αποδοχή της θέσης του ότι δεν υπάρχει άλλη κατάλληλη περιοχή.
  • Πως αποδέχεται την θέση του ΑΔΜΗΕ ότι η τοποθέτηση του βαθύτερα στον ορεινό όγκο του Υμηττού «Θα είναι εις βάρος της περιβαλλοντικής προστασίας των φυσικών οικοτύπων» την στιγμή που ήδη είναι εγκατεστημένο στους πρόποδες του και κοντά σε κατοικημένη περιοχή.
  • Τέλος για το θέμα την υπογειοποίησης αναφέρεται σαν ενδεχόμενο χωρίς κανένα χρονοδιάγραμμα.

Μετά τα παραπάνω θα ήταν σκόπιμο στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο με την συμμετοχή φορέων και κατοίκων να συζητηθούν οι πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν για την ακύρωση της αναβάθμισης του και την μεταφορά του σε άλλη περιοχή μακριά από τον αστικό ιστό αλλά και να αποφασιστεί η προσφυγή στην δικαιοσύνη σε περίπτωση που οι ρυθμίσεις παραμείνουν ως έχουν.

Ακολουθήστε το Ilioupolinews.gr στο Facebook και στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ηλιούπολη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ ILIOUPOLINEWS

ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ