Facebook Pixel

Επικαιροτητα

Κινητικότητα Και Προσφυγές Από Την Αντιπολίτευση Με Φόντο Την Μελέτη Για Tα LED

Ένα ρεπορτάζ για το παρασκήνιο σχετικά με τη μελέτη αναβάθμισης του οδοφωτισμού στην Ηλιούπολη.

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Συντάκτης ilioupolinews.gr

Κινητικότητα Και Προσφυγές Από Την Αντιπολίτευση Με Φόντο Την Μελέτη Για Tα LED

Έντονο είναι το παρασκήνιο στην αντιπολίτευση του Δήμου Ηλιούπολης, με αφορμή το ζήτημα της τοποθέτησης φωτιστικών LED. Όπως όλα δείχνουν, θα είναι ένα πολιτικά «καυτό» καλοκαίρι, με τις παρατάξεις να στρέφουν για ακόμα μια φορά τα «πυρά» τους προς τη διοίκηση του Δήμου.

Η υπερψήφιση της μελέτης σκοπιμότητας για την αναβάθμιση του οδοφωτισμού στην Ηλιούπολη από την οικονομική επιτροπή και όχι από το δημοτικό συμβούλιο, έχει προκαλέσει τριβές στην αντιπολίτευση, ενώ συζητείται σοβαρά το ενδεχόμενο προσφυγών, με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης να έχουν στην φαρέτρα τους σοβαρά επιχειρήματα τόσο τυπικού όσο και ουσιαστικού χαρακτήρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον 3 δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης βρίσκονται σε εσωτερικές συζητήσεις προκειμένου να αποφασίσουν το ενδεχόμενο προσφυγής. Ωστόσο, η πλειονότητα των παρατάξεων κρατά στάση αναμονής προκειμένου αφενός να δουν τις προθέσεις της δημοτικής αρχής στο ειδικό δημοτικό συμβούλιο που θα διεξαχθεί για το επίμαχο ζήτημα, και αφετέρου να δουν τους όρους διακήρυξης του διαγωνισμού.

Μάλιστα, έχει μπει ως πρόταση η κοινή συνέντευξη τύπου των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, όπου θα ενημερώσουν τα ΜΜΕ για το ζήτημα των LED στην Ηλιούπολη, εκφράζοντας δημόσια τις ενστάσεις τους. Ωστόσο, το σενάριο αυτό παραμένει σε επίπεδο «φιλολογίας», και δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση μέχρι στιγμής.

Διαδημοτικές Συναντήσεις Και «Τεχνογνωσία» Από Τον Δήμο Σαρωνικού

Η «κινητικότητα» στις τάξεις της αντιπολίτευσης δεν είναι μόνο σε επίπεδο εσωτερικών διεργασιών και συζητήσεων, αλλά και σε επίπεδο «τεχνογνωσίας» από άλλους Δήμους. Σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες του ilioupolinews τουλάχιστον 2 αιρετοί παρατάξεων της αντιπολίτευσης της Ηλιούπολης θα περάσουν τις επόμενες ημέρες την πόρτα του Δημαρχείου Σαρωνικού, προκειμένου να ενημερωθούν για το ζήτημα της εκχώρησης ανταποδοτικών τελών ως αντάλλαγμα σε ιδιώτες για την αναβάθμιση του δημοτικού οδοφωτισμού.

Ο Δήμος Σαρωνικού είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα «εμπλοκών» στο ζήτημα αναβάθμισης του οδοφωτισμού. Το καλοκαίρι του 2019, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος κ. Φιλίππου είχε στείλει εξώδικο στον απερχόμενο Δήμαρχο, εγκαλώντας τον για την αναβάθμιση του οδοφωτισμού και χαρακτηρίζοντας τη σύμβαση που είχε υπογράψει ο Δήμος «σκανδαλώδη». Ο Δήμος Σαρωνικού είχε υπογράψει από τον Δεκέμβριο του 2018 σύμβαση με ιδιώτη, η οποία προέβλεπε αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού μέσω της εκχώρησης ανταποδοτικών τελών του Δήμου στον ανάδοχο για 12 έτη. Μάλιστα, το ζήτημα είχε αναχθεί σε κεντρικό θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης, που εν τέλει έκρινες και τις τοπικές εκλογές.

Όπως όλα δείχνουν, οι αιρετοί της αντιπολίτευσης στην Ηλιούπολη «σκάβουν βαθιά» και αναζητούν παραδείγματα Δήμων που πέρασαν την διαδικασία αναβάθμισης του ηλεκτροφωτισμού, προκειμένου να πάρουν χρήσιμες πληροφορίες για την συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί στο δημοτικό συμβούλιο τις επόμενες εβδομάδες. Σύσσωμη η αντιπολίτευση έχει εκφράσει έντονες ενστάσεις για τη μελέτη, με χαρακτηριστικότερη αυτή της λαϊκής συσπείρωσης, με την επικεφαλής κ. Τσατσούλη να κάνει σαφές πως «δεν θα γίνει ανεκτή η εκχώρηση του οδοφωτισμού σε ιδιώτη».

Τονίζεται πως η τέως δημοτική αρχή στην Ηλιούπολη είχε προτείνει την αναβάθμιση του δημοτικού φωτισμού μέσω χαμηλότοκης δανειοδότησης από το ταμείο παρακαταθηκών και δανείων, με τον τέως Δήμαρχο Βασίλη Βαλασόπουλο να υποστηρίζει πως πρόκειται για τον πιο διαυγή και οικονομικά βιώσιμο τρόπο χρηματοδότησης. Τον ίδιο «δρόμο» έχει ακολουθήσει, άλλωστε, από το 2017 και ο Δήμος 3Β (Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης).

Όπως αναφέρει το έγκριτο ενημερωτικό site 3vita.gr, «Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης σε αντίθεση με τη μεθοδολογία που ακολούθησαν άλλοι ΟΤΑ, οι οποίοι εκχώρησαν τα έσοδα των δημοτικών τελών στις εταιρείες που εγκαθιστούν τον φωτισμό, επέλεξε να προμηθευτεί απ’ ευθείας το υλικό και να το εξοφλήσει με χαμηλότοκο δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Με τον τρόπο αυτό, η δημοτική αρχή εκτίμησε ότι η απόσβεση του κόστους θα γίνει πολύ γρήγορα – σε περίπου τρία χρόνια από τη σύμβαση – λόγω της μεγάλης εξοικονόμησης ενέργειας».

Πηγή φωτογραφίας: 3vita.gr

Ακολουθήστε το Ilioupolinews.gr στο Facebook και στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ηλιούπολη.

ΕτικέτεςLED

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ ILIOUPOLINEWS

ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ