ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Επικαιρότητα

Κενό Χρηματοδότησης Στην Πυρασφάλεια Των Σχολείων Της Ηλιούπολης – Εγκύκλιος Για Ποινικές Ευθύνες

Πλήρες ρεπορτάζ του ilioupolinews, με στοιχεία και αποδείξεις.

Δημοσιεύτηκε

στις

Συνεχίζουν να παραμένουν χωρίς μελέτη και νέα συστήματα πυρασφάλειας τα σχολεία της Ηλιούπολης, μετά και την πρόσφατη αναμόρφωση του προϋπολογισμού.

Όπως είχε φέρει στο φως το ilioupolinews.gr, η δημοτική αρχή είχε προχωρήσει σε πλήρη περικοπή του προϋπολογισμού για την μελέτη και εγκατάσταση συστημάτων πυρασφάλειας στα σχολεία στην πρώτη αναμόρφωση προϋπολογισμού που εισηγήθηκε. Συγκεκριμένα, περικόπηκαν 40.000 ευρώ, τα οποία διατέθηκαν σε άλλες προτεραιότητες της λειτουργίας του Δήμου, αφήνοντας ωστόσο χωρίς πυροπροστασία τα σχολεία της πόλης.

Το δημοσίευμα, μάλιστα, είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της δημοτικής αρχής, η οποία με ανακοίνωση της εγκαλούσε το ilioupolinews. Ωστόσο, λίγες ημέρες αργότερα, η περικοπή ψηφίστηκε.

Καταρίπτεται H Eπιχειρηματολογία Της Δημοτικής Αρχής

Βασική επιχειρηματολογία της δημοτικής αρχής για την περικοπή ήταν πως τα 40.000 ευρώ που υπήρχαν στον προϋπολογισμό είχαν χαρακτηριστεί ως “προμήθεια” υλικού, γεγονός, που σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο τεχνικών υπηρεσιών Κώστα Σεφτελή είναι παράτυπο, καθώς η πυρασφάλεια έπρεπε να χαρακτηρισθεί ως “εργο” ώστε να ενταχθεί στο τεχνικό πρόγραμμα.

Αν και το επιχείρημα μοιάζει λογικό, ωστόσο η πραγματικότητα διαψεύδει τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, καθώς το ilioupolinews.gr εντόπισε πολλές παρόμοιες περιπτώσεις του παρελθόντος όπου ένα έργο έχει χαρακτηριστεί ως προμήθεια, υπό την προϋπόθεση το κόστος των εργασιών να είναι μικρότερο από αυτό της προμήθειας υλικών. Πρόκειται για πάγια τακτική της προηγούμενης διοίκησης, η οποία είναι νομότυπη ενώ η πλειονότητα των περιπτώσεων αυτών φέρει την υπογραφή του σημερινού Δημάρχου, που τότε θήτευε ως αντιδήμαρχος.

Μεταξύ πολλών αναρτηθέντων που εντοπίσαμε στη Διαύγεια, χαρακτηριστικότερο είναι το παράδειγμα της προμήθειας υπόγειων κάδων απορριμάτων (ΑΔΑ: 68ΦΛΩΡΥ-ΕΝΖ), η οποία είχε εγκριθεί ως προμήθεια και συμπεριελάμβανε τις εργασίες τοποθέτησης, καθώς το κόστος των εργασιών ήταν μικρότερο του κόστους προμήθειας.

Με απλά λόγια, το επιχείρημα του αντιδημάρχου τεχνικών έργων, δεν ευσταθεί σε επίπεδο διαδικασίας καθώς υπάρχει “προηγούμενο” παρόμοιων προμηθειών.

 

Aργεί Η Χρηματοδότηση Μέσω “Φιλόδημου”

Σύμφωνα με τον κ. Σεφτελή, η πυρασφάλεια των σχολείων δεν εγκαταλείπεται, αλλά αντίθετα θα ενταχθεί στο πρόγραμμα “Φιλόδημος”, από όπου και θα αντλήσει χρηματοδότηση. Σε ερώτηση που απηύθυνε το ilioupolinews.gr σε υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών, έλαβε την απάντηση πως για να υπάρξει εκταμίευση πόρων από τον “Φιλόδημο” πρέπει πρώτα να υπάρχει σύμβαση μεταξύ Δήμου και προμηθεύτριας εταιρείας, κάτι που ωστόσο δεν έχει καν δρομολογηθεί. Ο δήμος όφειλε -αμέσως μετά την περικοπή του κονδυλίου της πυρασφάλειας από τον προϋπολογισμό-, να ξεκινήσει διαγωνιστική διαδικασία – ή έστω διαδικασία απευθείας ανάθεσης, προκειμένου να μπει η πυρασφάλεια σε τροχιά υλοποίησης. Ωστόσο, αυτό δεν συνέβη.

Πυροσβεστική:  Ποινικά Υπεύθυνοι Και Οι Πρόεδροι Των Σχολικών Επιτροπών

Σε εγκύκλιο που είχε δημοσιευθεί τον περασμένο Απρίλιο, η νομική υπηρεσία του Πυροσβεστικού Σώματος κάνει σαφές πως η κατασκευή και η συντήρηση των συστημάτων πυρασφάλειας στα σχολεία όλων των βαθμίδων είναι αρμοδιότητα, τόσο της τεχνικής υπηρεσίας του εκάστοτε Δήμου όσο και της εκάστοτε σχολικής επιτροπής. Μάλιστα, η εγκύκλιος αναφέρει σαφώς στο εδάφιο 2, πως οι πρόεδροι των σχολικών επιτροπών έχουν και ποινική ευθύνη σε ζητήματα που άπτονται της πυρασφάλειας στα σχολεία.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΤΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Bρείτε μας στο Facebook

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αθλητικά

Αθλητικά2 εβδομάδες πριν

Σερί Ανανεώσεων Για Τον Γ.Σ Ηλιούπολης

Σε ανανεώσεις συμβολαίων με παίκτες-κλειδιά της προηγούμενης σεζόν προχώρησε η νέα διοίκηση του Γ.Σ Ηλιούπολης. Πιο συγκεκριμένα, με απόφαση του...

Αθλητικά3 εβδομάδες πριν

Οριστικό: Στη Γ´Εθνική Ο ΓΣ Ηλιούπολης

Οριστική φαίνεται πως είναι η απόφαση της ΕΠΟ για προβιβασμό του ποδοσφαιρικούγου ΓΣ Ηλιούπολης στην Γ εθνική κατηγορία. Σύμφωνα με...

Αθλητικά3 εβδομάδες πριν

Σενάριο Ανόδου Στη Γ’ Εθνική Για Τον Γ.Σ Ηλιούπολης

Απόφαση-ανατροπή από την ΕΠΣΑ, φέρνει τα πάνω-κάτω στο τοπικό πρωτάθλημα και στα αθλητικά δρώμενα της πόλης. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ,...

Αθλητικά1 μήνα πριν

Μεγάλη Συμμετοχή Στην Ποδηλατική Δράση Του Δήμου Ηλιούπολης

Ο κόσμος συμμετείχε μαζικά στη δράση που διοργάνωσε ο Δήμος με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ποδηλάτου.

Αθλητικά2 μήνες πριν

Ανακοινώθηκε Η Νέα Διοίκηση Του Ποδοσφαιρικού Γ.Σ Ηλιούπολης

Eπιβεβαίωση του ρεπορτάζ του ilioupolinews.gr

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ