Facebook Pixel

Τοπικα

Ηλιούπολη: Τοπικές Αντιδράσεις Και Κινητοποιήσεις Για Την Άδεια Εργασιών Πέριξ Του ΚΥΤ

Kαταγγελίες των τοπικών συλλογικοτήτων αναφέρουν πως οι εργασίες αφορούν στην υπογειοποίηση γραμμών για τις ανάγκες της επένδυσης στο Ελληνικό.

Δημοσιεύθηκε στις

Συντάκτης ilioupolinews.gr

Ηλιούπολη: Τοπικές Αντιδράσεις Και Κινητοποιήσεις Για Την Άδεια Εργασιών Πέριξ Του ΚΥΤ

Ξανά στο προσκήνιο της τοπικής επικαιρότητας επανέρχεται το ζήτημα του ΚΥΤ Ηλιούπολης, μετά από καταγγελίες πολιτών και συλλογικοτήτων για παράνομες εργασίες γύρω από το Κέντρο Υψηλής Τάσης Ηλιούπολης.

Όπως αναφέρουν οι καταγγελίες των μελών της πρωτοβουλίας «Ανοικτό Κύκλωμα Ηλιούπολης», οι εργασίες αφορούν την υπογειοποίηση γραμμών ηλεκτροδότησης που κατευθύνονται προς την επένδυση του Ελληνικού, δηλώνοντας την πλήρη αντίθεση τους και προαναγγέλλοντας κινητοποιήσεις. Όπως είναι γνωστό, άλλωστε, το ΚΥΤ έχει κηρυχθεί παράνομο 3 φορές με αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ κανείς Δήμαρχος έως σήμερα δεν έχει δώσει άδεια για εργασίες πέριξ της εγκατάστασης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η αρμόδια πολεοδομία του Δήμου, έχει εξασφαλίσει υπεύθυνη δήλωση από τον ΑΔΜΗΕ, όπου αναφέρεται πως οι συγκεκριμένες εργασίες δεν σχετίζονται με την αναβάθμιση του ΚΥΤ στα 400kV, ωστόσο οι κάτοικοι της περιοχής και οι συλλογικότητες τονίζουν πως δε θα γίνει ανεκτή καμία εργασία που σχετίζεται με την παράνομη εγκατάσταση και η οποία θα εξυπηρετεί την επένδυση στο Ελληνικό.

«Δεν θα ανεχτούμε να πληρώσουν οι γειτονιές μας το τίμημα της ηλεκτροδότησης ή οποιασδήποτε άλλης επιβλαβούς δραστηριότητας ώστε να υποστηριχθεί η επένδυση του Ελληνικού», αναφέρουν χαρακτητιστικά στην ανακοίνωση τους τα μέλη της προωτοβουλίας.

Οι καταγγελίες, μάλιστα, ζητούν εξηγήσεις από τον νέο Δήμαρχο, καθώς μόνος αρμόδιος για την παροχή άδειας για την υλοποίηση τέτοιων εργασιών είναι ο Δήμος. Οι καταγγέλλοντες, στην επιστολή τους, παραθέτουν τα εξής αιτήματα:

  1. Άμεση διακοπή των εργασιών έστω και τώρα μέχρι να διελευκανθεί ο ακριβής σκοπός του έργου.
  2. Να δοθούν εξηγήσεις από τη δημοτική αρχή της Ηλιούπολης για την αδειοδότηση του έργου, ενώ εδώ και 2 χρόνια απορρίπτονταν οι αιτήσεις.
  3. Να δοθούν εξηγήσεις από τη δημοτική αρχή Αργυρούπολης- Ελληνικού σχετικά με την άμεση αδειοδότηση των έργων στην περιοχή της.
  4. Την άμεση απομάκρυνση των εγκαταστάσεων του ΑΔΜΗΕ από τις γειτονιές μας και από τον Υμηττό.

Πέρα από τα συγκεκριμένα αιτήματα, τα μέλη της πρωτοβουλίας έχουν αποφασίσει την έναρξη δράσεων και κινητοποίησεων, ενώ αναμένεται να δώσουν το «παρών» στο δημοτικό συμβούλιο της 26ης Απριλίου, ζητώντας εξηγήσεις για το περιστατικό.

Παρόμοιες Εργασίες Στον Δήμο Αγίου Δημητρίου

Πριν από 1 χρόνο, παρόμοιες αντιδράσεις είχαν υπάρξει στον γειτονικό Δήμο Αγίου Δημητρίου, όταν οι κάτοικοι διαπίστωσαν πως υπήρχαν εργασίες για υπογειοποίηση καλωδιώσεων από το ΚΥΤ προς την επένδυση του Ελληνικού. Μετά από τη σφοδρή αντίδραση των κατοίκων, η τότε Δήμαρχος κ. Ανδρούτσου τόνισε πως δεν είχε την πολιτική βούληση για την αδειοδότηση τέτοιων εργασιών, παραπέμποντας στο πειθαρχικό τον αρμόδιο δημοτικό υπάλληλο. Και σε εκείνη την περίπτωση, βασικό επιχείρημα των κατοίκων είναι πως δεν θα γίνει ανεκτή καμία εργασία που θα ωφελεί την επένδυση σε βάρος της τοπικής κοινωνίας.

Παπαδάτος: «Οι Άδειες Δόθηκαν Χωρίς Καμία Ενημέρωση & Διαβούλευση

Η πρώτη θεσμική αντίδραση ήρθε από την παράταξη «ΗΛΙΟΥ-Πόλις, Ανθρώπινη Πόλη» του κ. Θοδωρή Παπαδάτου. Η παράταξη, στην ανακοίνωσή της εκφράζει την πλήρη αντίθεση της στις συγκεκριμένες εργασίες, ενώ βάλει κατά της δημοτικής αρχής για αδιαφάνεια ως προς την παροχή της συγκεκριμένης άδειας στον εργολάβο.

«Απ’ ό,τι φαίνεται, η νέα Δημοτική Αρχή, με πολιτική της απόφαση, και χωρίς καμία απολύτως ενημέρωση/διαβούλευση, χορήγησε στον εργολάβο τις απαραίτητες άδειες. Και όλα αυτά, λίγες ημέρες μετά από τη διεξαγωγή συνεδρίου στην πόλη μας αναφορικά με την προστασία του Υμηττού, όπου εκφράστηκαν θέσεις από τον Δήμαρχο, παντελώς, αντίθετες, με τη διαχρονικά εκπεφρασμένη τοποθέτηση του Δημοτικού Συμβολίου της πόλης μας για απομάκρυνση του ΚΥΤ», αναφέρει η ανακοίνωση του κ. Παπαδάτου.

Η παράταξη της αριστέρας, μάλιστα, κατέθεσε αίτημα στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, ώστε να της χορηγηθεί το σύνολο των πολοεοδμικών και λοιπών αδειών, βάσει των οποίων εκτελούνται τα εν λόγω έργα.

Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά το ιστορικό του ΚΥΤ και τον τοπικών αντιδράσεων, εδώ.

Ακολουθήστε το Ilioupolinews.gr στο Facebook και στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ηλιούπολη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ ILIOUPOLINEWS

ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ