Facebook Pixel

ΑποψειΣ

Η Αγιοποίηση Του Άνταμ Σμιθ

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Γράφει ο Παναγιώτης Δριμυλής

Η Αγιοποίηση Του Άνταμ Σμιθ

Πριν από τρία χρόνια στην πόλη μας θα πραγματοποιηθεί για πρώτη και μοναδική φορά στην Ελλάδα, εκδήλωση με θέμα την αποτέφρωση νεκρών.

Μεγάλη η ανταπόκριση των κατοίκων στον διάλογο αυτό, με θετικές και αρνητικές κριτικές. Αρκετούς μήνες μετά θα ξεκινήσει η λειτουργία του πρώτου κέντρου αποτέφρωσης νεκρών, στην Ριτσώνα. Ένας από τους ομιλητές της εκδήλωσης, ο Αντώνης Αλακιώτης, θα είναι ο πρωταγωνιστής και οδηγός μιας μακριάς προσπάθειας, ένας πιονέρος που είδε το όνειρο του να γίνετε πραγματικότητα, σημερινός υπεύθυνος του κέντρου αποτέφρωσης της Ριτσώνας.

Ένα από τα δυνατότερα σημεία της εκδήλωσης ήταν η παρουσία και τοποθέτηση του αρχιμανδρίτη Σεραφείμ Δημητρίου, όταν με απόλυτη βεβαιότητα ανέφερε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να ιδρυθεί κρατικό ή δημοτικό κέντρο αποτέφρωσης γιατί κανένας πολιτικός δεν επιδιώκει, για ψηφοθηρικούς λόγους, να έρθει σε κόντρα με την εκκλησία». Αν ποτέ γίνει κέντρο αποτέφρωσης θα είναι από ιδιωτικά κεφάλαια. Πράγματι αυτό ακριβώς έγινε ενάμιση χρόνο μετά. Όλες οι κρατικές ή δημοτικές προσπάθειες είδαν το φως της δημοσιότητας, αποδείχθηκε ότι ήταν σχέδια επί χάρτου για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους. Ακόμα και το αναμενόμενο κέντρο στο Βοτανικό, που έχει εξαγγείλει ο Μπακογιάννης ότι θα προχωρήσει, δείχνει να έχει βαλτώσει.

Μια πρόσφατη είδηση ήταν ικανή να θυμίσει όλα τα παραπάνω. Η αρχιεπισκοπή Αθηνών αύξησε τα έξοδα κηδείας κατά 80% ή σε νούμερα, από 55 στα 100 ευρώ, έσοδα που πηγαίνουν απευθείας στα ταμεία της εκκλησίας. Ακόμα και οι ιδιοκτήτες των γραφείων τελετών δήλωσαν αιφνιδιασμένοι. Γιατί όλο αυτό τώρα όμως; Η εκκλησία, ανέκαθεν, έδειχνε να τα πηγαίνει καλά με τον καπιταλισμό και την κερδοσκοπία. Η ανωτέρω κίνηση δείχνει ότι έχει μάθει καλά τους νόμους προσφοράς και ζήτησης αφού τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο λόγω της πανδημίας του covid έχει αυξηθεί η ζήτηση στις κηδείες. Να σημειωθεί ότι η ταφή, παρά την ύπαρξη κέντρου αποτέφρωσης, λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων και συντηρητισμού είναι σχεδόν μονοπώλιο, όσο κι αν ολοένα και περισσότερος κόσμος ενδιαφέρεται για την αποτέφρωση.

Μια ιστορική αναδρομή θα μας έδειχνε ενδιαφέροντα πράγματα, όπως ότι η Ελλάδα μαζί με την Αλβανία ήταν οι τελευταίες χώρες της Ευρώπης που έμεναν πίσω στο θέμα της αποτέφρωσης. Ευτυχώς μετά την Ριτσώνα η Αλβανία απολαμβάνει τη μοναξιά της. Πάντως σε αντιδιαστολή με την ελληνορθόδοξη εκκλησία που σε μια πανδιμικη κρίση με αύξηση των θανοντων αυξάνει το κόστος της κηδείας, η καθολική εκκλησία στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αποδέχτηκε την αποτέφρωση για λόγους κοινωνικής ανάγκης. Οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας όντως φαίνεται ότι έχουν μεγάλη δυσκολία να αποκοπούν από το εκκλησιαστικό κοινό, να αγνοήσουν την ψήφο του.

Από τα κεντρικά ζητήματα της πόλης, αυτό του «συναιτερικού» νεκροταφείου με τον Άλιμο στους πρόποδες του Υμηττού, με μια διοίκηση κρυφοθεούσα, κρυφοαριστερή, κρυφοάτολμη κρυφοπροοδευτική και συνάμα κρυφοσυντηριτικη, ό,τι χρειάζεται για να δονούνται τα ένστικτα που οδηγούν το χέρι στην κάλπη, όμως χωρίς την απαιτούμενη πολιτική συνείδηση. Από ουσία τίποτα, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν προτάσεις μερικής επίλυσης του προβλήματος, όπως αυτή της επέκτασης του ήδη υπάρχοντος νεκροταφείου και ολικής επίλυσης του θέματος με μεγάλο διαδημοτικό νεκροταφείο, που θεωρώ απαραίτητο να εμπεριέχει και ΚΑΝ, στον χώρο του Ελληνικού.

Η εμμονή της σημερινής διοίκησης και του συμμάχου ανδρείκελου της, γεννάει ενδιαφέρον για το τι αλήθεια κρύβει από πίσω. Σίγουρα όχι τις ανάγκες της Ηλιουπολίτικης κοινωνίας και των γύρω δήμων. Δεν είναι μια πρόταση προοδευτική που θα καθορίσει το μέλλον της πόλης και θα την βάλει σε μια τροχιά αλλαγής των μορφών και νοοτροπιών της. Υ. Γ Δεν μπήκα σε πολλές λεπτομέρειες ούτε για το ιστορικό της πρότασης για κοινό νεκροταφείο με τον Άλιμο, ούτε ότι προορίζεται για τη Β ζώνη προστασίας του Υμηττού.

Ακολουθήστε το Ilioupolinews.gr στο Facebook και στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ηλιούπολη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ ILIOUPOLINEWS

ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ