Facebook Pixel

Τοπικα

Γιατί Κόβονται Μαζικά Δέντρα Στην Ηλιούπολη – Η Εξήγηση

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Συντάκτης ilioupolinews.gr

Γιατί Κόβονται Μαζικά Δέντρα Στην Ηλιούπολη – Η Εξήγηση

Τους τελευταίους μήνες, αρκετοί κάτοικοι της πόλης έχουν δημόσια εκφράσει τη δυσαρέσκεια τους για τις μαζικές αποψιλώσεις δέντρων σε όλη την Ηλιούπολη. Πρόκειται για μια δικαιολογημένη αντίδραση, καθώς η πόλη μας είναι προικισμένη με μεγάλα άλση και βλάστηση που ζηλεύουν πολλοί δήμοι της Αττικής, και το φαινόμενο των μαζικών αποψιλώσεων απειλεί την αστική χλωρίδα.

Ωστόσο, πίσω από τις αποψιλώσεις δέντρων υπάρχει επιστημονική εξήγηση.

Ο Μύκητας Που Καταστρέφει Τα Δέντρα

Ένα από τα δέντρα που συναντάμε κατά κόρων στην Ηλιούπολη, είναι η «λεύκη». Είναι ένα φυτό που βρίσκεται σε πάρκα, άλση, αλλά και σε νησίδες κεντρικών οδικών αξόνων της πόλης. Οι συγκεκριμένες λεύκες έχουν προσβληθεί από τον μύκητα “Inonotus Levis”, ο οποίος “κατατρώει” το εσωτερικό των δέντρων καθιστώντας τα εντελώς αδύναμα και επικίνδυνα, ενώ σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων, το σύνολο των λευκών στην πόλη μας έχει προσβληθεί από τον ίδιο μύκητα, με την κατάσταση να είναι μη-αναστρέψιμη.

Το γεγονός αυτό αποτελεί κίνδυνο για την οδική -και όχι μόνο- ασφάλεια στην πόλη, καθώς τους τελευταίους μήνες έχουν πυκνώσει τα περιστατικά πτώσης δέντρων τόσο σε δρόμους όσο και σε πάρκα, προκαλώντας ζημιές σε οχήματα και θέτοντας σε κίνδυνο περαστικούς περιπατητές.

Η αρμόδια υπηρεσία προέβη -εκτός από το δραστικό κλάδεμα των άρρωστων δέντρων- και σε καταγραφή όλων των δέντρων λεύκης στους κεντρικούςοδικούς άξονες της πόλης, προκειμένου να παρακολουθεί την πορεία τους. Όπως αναφέρει στην έκθεση που κατέθεσε στον Δήμαρχο ο γεωπόνος κ. Δημήτρης Κολυμπίρης: “Αντιλαμβανόμαστε πλήρως την ανησυχία και την αντίδραση της τοπικής κοινωνίας, για τις εργασίες κλαδέματος, αναλαμβάνουμε όμως πλήρως την ευθύνη των πράξεών μας, που η επιστημονική τεκμηρίωση τις καθιστά ορθολογικές”.

ΣΕΛΙΔΑ 6 1ο ΘΕΜΑ ΕΣΩΤΕΡ. 2 Γιατί Κόβονται Μαζικά Δέντρα Στην Ηλιούπολη - Η Εξήγηση
O μύκητας καταστρέφει το εσωτερικό των κορμών, καθιστώντας τα δέντρα αδύναμα και επικίνδυνα.

Πρόγραμμα Αντικατάστασης

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Δήμος Ηλιούπολης ετοιμάζει εδώ και καιρό φυτοτεχνική μελέτη με την οποία στοχεύει να αντικαταστήσει σταδιακά όλες τις άρρωστες λεύκες με άλλου είδους δέντρο, το οποίο ενδείκνυεται για αστικά περιβάλλοντα, συνδυάζοντας ασφάλεια και ομορφιά.

Ως πρώτη επιλογή της αντικατάστασης, είναι η επιλογή του δέντρου “Γιακαράντα”, όπου ανθίζει την περίοδο που διανύουμε με ένα μωβ άνθος και παραμένει πράσινη καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Το συγκεκριμένο δέντρο παρουσιάζει πολύ γερό κορμό και ξύλο με σπάνια φαινόμενα αποκόλλησης κλαδιών και βραχιόνων και δημιουργεί τις προϋποθέσεις μιας “ασφαλούς κατάστασης δέντρου” που βρίσκεται σε νησίδα δρόμου.

Πρόθεση της δημοτικής αρχής είναι, όχι απλά να αντικαταστήσει τα άρρωστα δέντρα, αλλά να φυτέψει πολύ μεγαλύτερο αριθμό νέων δέντρων από αυτά που θα απομακρυνθούν, αναβαθμίζοντας το οικολογικό ισοζύγιο σε τοπικό επίπεδο.

*Με πληροφορίες από την εφημερίδα «Ηλιοτυπία».

Ακολουθήστε το Ilioupolinews.gr στο Facebook και στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ηλιούπολη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ ILIOUPOLINEWS

ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ