Facebook Pixel

Επικαιροτητα

Ερωτηματικά Σχετικά Με Τις Δηλώσεις Προεκλογικών Εξόδων Των Παρατάξεων Στην Ηλιούπολη

Ένα ρεπορτάζ του ilioupolinews.gr για τις δαπάνες και τα προεκλογικά έσοδα των παρατάξεων στην πόλη.

Δημοσιεύθηκε στις

Συντάκτης Newsroom

Ερωτηματικά Σχετικά Με Τις Δηλώσεις Προεκλογικών Εξόδων Των Παρατάξεων Στην Ηλιούπολη

Πολλά ερωτήματα γεννώνται σχετικά με την πληρότητα των δηλώσεων των προεκλογικών εξόδων των δημοτικών παρατάξεων στην Ηλιούπολη, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι αριθμοί των δηλωθέντων εξόδων -όπως προκύπτουν από το Υπουργείο Εσωτερικών-, σε αρκετές περιπτώσεις δεν συμβαδίζουν με όσα είδαμε σε επίπεδο προεκλογικής δράσης.

Τι Προβλέπει Ο Νόμος

Σύμφωνα με τον νόμο 3870/2010, όλες οι δημοτικές παρατάξεις σε Δήμους άνω των 10.000 κατοίκων που συμμετέχουν στις εκλογές, είναι υποχρεωμένες να αναρτήσουν τα οικονομικά τους στοιχεία στην πύλη “Διαφάνειας Εκλογικών Δαπανών Υποψηφίων και Συνδυασμών” του Υπουργείου Εσωτερικών.

Σε αυτή την πύλη, όλες οι παρατάξεις -αλλά και οι υποψήφιοι Δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι- που συμμετείχαν στις τοπικές εκλογές της Ηλιούπολης, όφειλαν να αναρτήσουν τα έσοδα και τα έξοδα του προεκλογικού τους αγώνα.

Ωστόσο, στην Ηλιούπολη, φαίνεται παρατάξεις δεν έδειξαν τη δέουσα επιμέλεια στην δημοσιοποίηση των οικονομικών στοιχείων του προεκλογικού τους αγώνα, καθώς εκτός από προχειρότητα, δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις παρατάξεων που δεν τηρησαν την υποχρέωση τους και δεν δημοσιοποίσαν τα οικονομικά τους.

Καμπάνια 3.200 Ευρώ Για Την Παράταξη Χατζηδάκη

Όπως είχε γράψει το ilioupolinews.gr προεκλογικά, η παράταξη του Γ. Χατζηδάκη είχε κάνει μια εξαιρετική καμπάνια, με υψηλής ποιότητας προωθητικές ενέργειες, οι οποίες μαρτυρούσαν επαγγελματική επιμέλεια και συντονισμό, όπως για παράδειγμα τα video που δημιουργήθηκαν ενόψει εκλογών. Ωστόσο στη δήλωση δεν αναγράφονται έξοδα για παραγωγή video. Δεν έχουν δηλωθεί επίσης έξοδα ενοικίου, για το προεκλογικό κέντρο επί της οδού Σοφοκλή Βενιζέλου στο κέντρο της Ηλιούπολης. Η νομοθεσία προβλέπει πως ακόμα και αν κάτι προσφέρεται στην παράταξη άνευ αντιτίμου, ως δωρεά, πρέπει να δηλωθεί στη “διαφάνεια” με πλήρη αιτιολογία.

Η παράταξη “ΗλιουπΌλοι Μαζί – ΕΝΑΚ” δήλωσε μόλις 3.200 ευρώ ως έξοδα προεκλογικού αγώνα. Ενδεικτικό της χαμηλής δήλωσης εξόδων, είναι πως η τελευταία παράταξη που κατόρθωσε να μπει στο δημοτικό συμβούλιο (Αριστερη Πρωτοβουλία) δήλωσε έξοδα 1.000 ευρώ, μόλις δηλαδή 2.000 ευρώ κάτω από την παράταξη που κέρδισε τις εκλογές.

Xatzidakis dilosi Ερωτηματικά Σχετικά Με Τις Δηλώσεις Προεκλογικών Εξόδων Των Παρατάξεων Στην Ηλιούπολη

Όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς στο ilioupolinews.gr, μια προεκλογική καμπάνια που αξιώνει να φέρει τον υποψήφιο σε δημαρχιακό θώκο, κοστίζει -στην καλύτερη περίπτωση- τουλάχιστον 10.000 ευρώ.

Οι Δηλώσεις Της Αντιπολίτευσης

Το μεγαλύτερο ποσό εξόδων δήλωσε η παράταξη του Βασίλη Βαλασόπουλου “Πρώτα Η Ηλιούπολη”, με τον τέως Δήμαρχο να δηλώνει έξοδα της τάξης των 15.000 ευρώ, με τη δήλωση να φαίνεται αρκετά πλήρης και λεπτομερής, σύμφωνα με τις επιταγές και τις οδηγίες της σχετικής εγκυκλίου. Χαρακτηριστικό είναι πως έχουν δηλωθεί ακόμα και τα παράβολα των υποψηφίων αλλά και διάφορα άλλα μικροέξοδα, τα οποία πληρώθηκαν από την παράταξη, ενώ στα έσοδα συνέφερε τόσο το ταμείο της παράταξης, όσο ο ίδιος ο Δήμαρχος καθώς επίσης στελέχη και φίλοι της παράταξης.

valasopoulos dilosi 01 Ερωτηματικά Σχετικά Με Τις Δηλώσεις Προεκλογικών Εξόδων Των Παρατάξεων Στην Ηλιούπολη valasopoulos dilosi 02 Ερωτηματικά Σχετικά Με Τις Δηλώσεις Προεκλογικών Εξόδων Των Παρατάξεων Στην Ηλιούπολη valasopoulos dilosi 03 Ερωτηματικά Σχετικά Με Τις Δηλώσεις Προεκλογικών Εξόδων Των Παρατάξεων Στην Ηλιούπολη valasopoulos dilosi 04 Ερωτηματικά Σχετικά Με Τις Δηλώσεις Προεκλογικών Εξόδων Των Παρατάξεων Στην Ηλιούπολη valasopoulos dilosi 05 Ερωτηματικά Σχετικά Με Τις Δηλώσεις Προεκλογικών Εξόδων Των Παρατάξεων Στην Ηλιούπολη

Στα 4.600 ευρώ κειμένεται η δήλωση εξόδων της παράταξης του Χρήστου Κοκοτίνη, 3.000 εκ των οποίων προέρχονται ως χρηματοδότηση από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στη δήλωση του κ. Κοκοτίνη καταγράφονται μεν οι δαπάνες της προεκλογικής καμπάνιας της παράταξης, ωστόσο όχι με την δέουσα επιμέλεια, ενώ εντυπωσιάζει το χαμηλό budget, καθώς επρόκειτο για την παράταξη που διεκδικούσε έντονα τον Δήμο, μιας και στις προηγούμενες εκλογές είχε αναδειχθεί δεύτερη.

kokotinis dilosi Ερωτηματικά Σχετικά Με Τις Δηλώσεις Προεκλογικών Εξόδων Των Παρατάξεων Στην Ηλιούπολη

«Χαμηλές πτήσεις» ως προς τα έξοδά τους σημείωσαν οι αριστερές παρατάξεις του νέου Δημοτικού Συμβουλίου, με την Τασία Τσατσούλη και τη Λαϊκή Συσπείρωση να δηλώνουν έξοδα 743 ευρώ, τη Μαχόμενη Ηλιούπολη να δηλώνει έξοδα 403 ευρώ και την παράταξη “Αριστερή Πρωτοβουλία” να δηλώνει έξοδα της τάξης των 1.000 ευρώ, όπως προαναφέρθηκε. Ωστόσο γεννά ερωτήματα το γεγονός δεν υπήρξε καμία οικονομική συνδρομή της λαϊκής συσπείρωσης από το ΚΚΕ -όπως συνηθίζεται-, ή τουλάχιστον έτσι φαίνεται στην ηλεκτρονική πύλη της “διαφάνειας”.

maniatis dilosi Ερωτηματικά Σχετικά Με Τις Δηλώσεις Προεκλογικών Εξόδων Των Παρατάξεων Στην Ηλιούπολη

tsatsouli dilosi Ερωτηματικά Σχετικά Με Τις Δηλώσεις Προεκλογικών Εξόδων Των Παρατάξεων Στην Ηλιούπολη

sofis dilosi Ερωτηματικά Σχετικά Με Τις Δηλώσεις Προεκλογικών Εξόδων Των Παρατάξεων Στην Ηλιούπολη

Δεν Ανάρτησαν Τίποτα, Ευσταθίου, Αραμπατζής & “Συνεργοί”

Κανένα οικονομικό στοιχείο για την οικονομική τους δραστηριότητα δεν ανάρτησαν οι παρατάξεις “Ηλιούπολη, Πάμε Μπροστά” , “Η Πόλη Που Θέλω” και “Συνεργοί Με Την Ηλιούπολη”.

Παρά το γεγονός πως η ανάρτηση οικονομικών στοιχείων στην πλατφόρμα του Υπουργείου Εσωτερικών είναι υποχρεωτική, οι τρεις παρατάξεις δεν εμφανίζονται στην αναζήτηση, γεγονός που μαρτυρά πως δεν έχει δημιουργηθεί λογαριασμός χρήστη, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία. Σύμφωνα με τον νόμο, όσες παρατάξεις ή υποψήφιοι δεν έχουν δημιουργήσει λογιαριασμό στην διαδικτυακή πύλη του Υπουργείου Εσωτερικών, θα είναι αντιμέτωποι με ελέγχους. Πρόκειται άλλωστε για τρεις παρατάξεις που είχαν ψηλά στην προεκλογική ατζέντα τους το ζήτημα της διαφάνειας και της λογοδοσίας, και για αυτό τον λόγο αποτελεί ερωτηματικό η στάση τους.

Τέλος, η εγκύκλιος 11 του νόμου αναφέρει πως οι συνδυασμοί ήταν υποχρεωμένοι να αναρτήσουν τα οικονομικά τους στοιχεία έως και 30 μέρες μετά την ανακήρυξη των επιτυχόντων, γεγονός που δεν αφήνει στις παρατάξεις περιθώρια για διόρθωση της αμέλειας τους.


  • Δείτε τη δήλωση της παράταξης “ΗλιουπΌλοι Μαζί – ΕΝΑΚ”, εδώ.
  • Δείτε τη δήλωση της παράταξης “Πρώτα Η Ηλιούπολη”, εδώ.
  • Δείτε τη δήλωση της παράταξης “ΗΛΙΟΥΠόλις, Ανθρώπινη Πόλη”, εδώ.
  • Δείτε τη δήλωση της παράταξης “Λαϊκή Συσπείρωση Ηλιούπολης”, εδώ.
  • Δείτε τη δήλωση της παράταξης “Μαχόμενη Ηλιούπολη, εδώ.
  • Δείτε τη δήλωση της παράταξης “Αριστερή Πρωτοβουλία”, εδώ.

 

 

Ακολουθήστε το Ilioupolinews.gr στο Facebook και στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ηλιούπολη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ ILIOUPOLINEWS

ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ