Facebook Pixel

Επικαιροτητα

Δυσεπίλυτο «Παζλ» Η Κατεδάφιση Των Αυθαιρεσιών Στον Προφήτη Ηλία Ηλιούπολης

Μπορεί η αυθαιρεσία να χαρακτηρίστηκε κατεδαφιστέα, ωστόσο το μπαλάκι των ευθυνών της κατεδάφισης φαίνεται πως θα και πάει από υπηρεσία σε υπηρεσία.

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Συντάκτης ilioupolinews.gr

Δυσεπίλυτο «Παζλ» Η Κατεδάφιση Των Αυθαιρεσιών Στον Προφήτη Ηλία Ηλιούπολης

Μια δύσκολη και πολυπαραγοντική «εξίσωση» φαίνεται πως πρέπει να λύσουν οι ιθύνοντες για το θέμα του προφήτη Ηλία στην Ηλιούπολη, μετά την τελεσίδικη απόφαση για την κατεδάφιση των αυθαιρεσιών του ιερέα Στυλιανού Καρπαθίου.

Πρόκειται για την πολύκροτη ιστορία, όπου ο ιερέας του άλλοτε ιστορικού, μικρού ναΐσκου του προφήτη Ηλία, αποφάσισε το καλοκαίρι του 2019 να «θάψει» το ιστορικό ξωκκλήσι σε ένα θηριώδη, καινούριο ναό, χωρίς να έχει τις απαραίτητες πολεοδομικές άδειες. Όπως ήταν φυσικό, οι αυθαιρεσίες αυτές ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων από την τοπική κοινωνία αλλά και από τον Δήμο Ηλιούπολης, ο οποίος κινήθηκε νομικά, προς όλες τις κατευθύνσεις και κατάφερε τον χαρακτηρισμό του νέου κτίσματος σε αυθαίρετο και να επιβληθεί τσουχτερό πρόστιμο, άνω των 150.000 ευρώ στον ιερέα.

Οι Νέες Εξελίξεις

Όπως αναφέρθηκε στο δημοτικό συμβούλιο, η αυθαίρετη, θηριώδης κατασκευή που έχει σκεπάσει το μικρό εκκλησάκι, έχει χαρακτηριστεί κατεδαφιστέα τόσο με απόφαση του διοικητικού εφετείου όσο και στο ΚΕΣΥΠΟΘΑ. Ωστόσο, η κατεδάφιση δεν είναι μια απλή υπόθεση καθώς υπάρχουν μια σειρά από τεχνικής φύσεως θέματα που πρέπει να επιλυθούν.

Αρχικά, η όλη διαδικασία θα πρέπει να γίνει -σύμφωνα με το ρεπορτάζ- από το Δασαρχείο, καθώς η περιοχή της αυθαιρεσίας είναι χαρακτηρισμένη ως δασική, γεγονός που δυσκολεύει την εκπόνηση οποιαδήποτε εργασίας από πλευράς Δήμου. Το δασαρχείο, σε συνεργασία με τον Δήμο θα πρέπει να εκπονήσουν ειδική μελέτη για την κατεδάφιση, η οποία θα πρέπει να εκτελεσθεί από εξειδικευμένο εργολάβο, καθώς ο τρόπος με τον οποίο έχει κατασκευαστεί το αυθαίρετο κτίσμα μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη στατικότητα του παλιού, ιστορικού ναΐσκου.

Επιπλέον, στην «εξίσωση» θα πρέπει να μπει και η εφορεία νεότερων αρχαιοτήτων, καθώς το εκκλησάκι εντάσσεται σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο προστασίας από τις αρμόδιες αρχές λόγω της παλαιότητας του. Όλες οι παραπάνω υπηρεσίες δεν φημίζονται για την ταχύτητα τους στην εκτέλεση αποφάσεων, κάτι που σημαίνει πως ο προφήτης Ηλίας έχει μπει σε γραφειοκρατικό δαίδαλο, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και το γνωστό «πινκ πονκ» της υπόθεσης μεταξύ των δημοσίων υπηρεσιών και φορέων, ειδικά εν μέσω προεκλογικής περιόδου σε εθνικό και τοπικό επίπεδο

Πάντως, όπως ενημέρωσαν στελέχη της δημοτικής αρχής, η αλληλογραφία μεταξύ των υπηρεσιών έχει ήδη ξεκινήσει, ωστόσο εκτιμάται πως δεν θα υπάρχουν άμεσα εξελίξεις σχετικά με την κατεδάφιση των αυθαιρεσιών.

Ακολουθήστε το Ilioupolinews.gr στο Facebook και στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ηλιούπολη.

2 σχόλια στο άρθρο “Δυσεπίλυτο «Παζλ» Η Κατεδάφιση Των Αυθαιρεσιών Στον Προφήτη Ηλία Ηλιούπολης
  1. Ο/Η Θεοδωρος Ξάνθης λέει:

    Σιγά μην προχωρήσουν οι αρχές που έκαναν τα στραβά μάτια για να γίνει αυτό το έκτρωμα στην κατεδάφιση.Μονο με την πίεση του κόσμου υπάρχει ελπίδα να γίνει κάτι.Εν τω μεταξύ συνεχίζουν να κάνουν τα στραβά μάτια αφού αφήνουν τον παπά να ιερουργεί μέσα στο αυθαίρετο-γιαπι με πλήθος πιστών με κίνδυνο να γίνει κανένα ατύχημα
    επιτρέπουν την είσοδο αυτοκινήτων στο βουνό και έχουν κάνει και πάρκινγκ μέσα στο δάσος στον Προφήτη Ηλία για να παρκάρουν.Κανεις δεν βλέπει τίποτα από τους αρμόδιους! Ντροπή!!

  2. Ο/Η ΤΟΤΣΙΚΑΣ ΠΑΝΟΣ λέει:

    Για μια ακόμη φορά η σημερινή δημοτική αρχή αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων.
    Δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της και παραπέμπει στο απροσδιόριστο μέλλον την κατεδάφιση ενός αυθαίρετου και παράνομου κτίσματος
    που βρίσκεται στον δασικό χώρο προστασίας του Υμηττού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ ILIOUPOLINEWS

ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ