Facebook Pixel

Επικαιροτητα

Δημοτική Περιουσία: Ενημερώθηκαν Οι Βουλευτές – Δεσμεύσεις Για «Κοινοβουλευτική» Βοήθεια

Δημοσιεύθηκε στις

Συντάκτης ilioupolinews.gr

Δημοτική Περιουσία: Ενημερώθηκαν Οι Βουλευτές – Δεσμεύσεις Για «Κοινοβουλευτική» Βοήθεια

Το πολύκροτο ζήτημα της δημοτικής περιουσίας της Ηλιούπολης παρουσιάστηκε στους Βουλευτές του νοτίου τομέα της Β’ Αθηνών σε ειδική εκδήλωση της δημοτικής αρχής στο δημαρχείο Ηλιούπολης.

Την εκδήλωση άνοιξε με μια σύντομη εισήγηση ο Δήμαρχος Ηλιούπολης, ο οποίος παρουσίασε σύντομα την ιστορία της υπόθεσης καθώς και τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από αυτή, τονίζοντας πως -διαχρονικά- όλες οι διοικήσεις του Δήμου έχουν «δώσει αγώνα για τη δημόσια περιουσία».

Σύντομο Ιστορικό Της Υπόθεσης

To ζήτημα της διεκδίκησης της δημόσιας περιουσίας έχει τις ρίζες του στον 19ο αιώνα. Τρία “χοτζέτια” (ιερατικά έγγραφα μικρής κυριότητας) ανέφεραν πως οι Αλέξιος και Κων/νος Νάστος είχαν στην κατοχή τους 450 στρέμματα γης εντός της σημερινής έκτασης του Δήμου Ηλιούπολης. Ωστόσο, με το πέρασμα των χρόνων οι “Ναστέοι” αύξησαν παράνομα γη που “κατείχαν” με διαδοχικές καταπατήσεις, διεκδικώντας τελικά συνολική έκταση 14.700 στρεμμάτων σε 3 δήμους, μεταξύ των οποίων και η Ηλιούπολη. Χαρακτηριστικό είναι πως οι αξιώσεις της οικογένειας Νάστου έφταναν μέχρι την κορυφογραμμή του Υμηττού(!).

Η οικογενεια Νάστου δεν σταμάτησε να διεκδικεί εκτάσεις, μέχρι που ο πρώην Δήμαρχος Ηλιούπολης Δημήτρης Κιντής ξεκίνησε έναν δικαστικό αγώνα για την διεκδίκηση του δημόσιου χαρακτήρα των διεκδικούμενων εκτάσεων. Από το 1977 έως το 2018, η δικαστική διαμάχη συνεχιζόταν με αμείωτο ρυθμό, ενώ όλες ανεξαιρέτως οι παρατάξεις που πέρασαν από το δημοτικό συμβούλιο ήταν “μια γροθιά” στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Τελικά η δικαστική περιπέτεια τελείωσε το 2018, οπότε ο Άρειος Πάγος αποφάσισε οριστικά και αμετάκλητα για τον δημόσια χαρακτήρα των διεκδικούμενων εκτάσεων.

Ωστόσο, η υπόθεση δεν τελείωσε εκεί.

Η δημόσια γη, αντί να καταλήξει στην κατοχή του Δήμου Ηλιούπολης και των όμορων Δήμων, πέρασε στα χέρια της ΕΤΑΔ, θυγατρικής του υπερταμείου. Ο Δήμος Ηλιούπολης, από το 2018 ζητά επίμονα από την ΕΤΑΔ την οριστική παραχώρηση των εκτάσεων στην κυριότητα του Δήμου, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα. Μάλιστα, σε επιστολή που εστάλη στη διοίκηση του Δήμου πριν ένα χρόνο, η ΕΤΑΔ ζητούσε οικονομικά ανταλλάγματα για την παραχώρηση δημοτικών εκτάσεων, γεγονός που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων σε τοπικό επίπεδο.

Ποια Δημοτικά “Φιλέτα” Της Ηλιούπολης Έχουν Περάσει Στο Υπερταμείο – Η Μάχη Για Την Παραχώρησή Τους Στον Δήμο

Τι Είπαν Οι Βουλευτές

Στην εκδήλωση έδωσαν το παρόν οι βουλευτές της ΝΔ Μπάμπης Παπαδημητρίου, Διονύσης Χατζηδάκης και Βασίλης Σπανακης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου και Νίκος Μπαλάφας καθώς και η βουλευτής του ΜεΡα25 Σοφία Σακοράφα. Οι βουλευτές, στο σύνολο τους προσφέρθηκαν να συνδράμουν στην προσπάθεια των Δήμων, ωστόσο παρουσιάστηκαν “παραφωνίες” από τους βουλευτές της ΝΔ.

Οι κ. Χατζηδάκης και Παπαδημητρίου τάχθηκαν εμμέσως υπέρ της λύσης των προσωρινών παραχωρητηρίων χρήσης στον Δήμο Ηλιούπολης  προκειμένου να αξιοποιηθούν οι δημόσιες εκτάσεις για κοινωφελείς σκοπούς. Η πρόταση αυτή, ωστόσο,  βρίσκεται σε αντίθεση πάγια θέση των δημοτικών αρχών της πόλης, η οποία είναι είναι η οριστική παραχώρηση της πλήρους κυριότητας της δημόσιας γης στον Δήμο και όχι οι προσωρινές παραχωρήσεις από μεριάς της ΕΤΑΔ.  Παρέμβαση έκανε και ο Βασίλης Σπανάκης, ο οποίος ήταν περισσότερο υποστηρικτικός προς τις διεκδικήσεις της δημοτικής αρχής.

Την απόλυτη στήριξη στη δημοτική αρχή εξέφρασαν οι Γιάννης Μπαλάφας, Θεανώ Φωτίου και Σοφία Σακοράφα, οι οποίοι δεσμεύτηκαν για άμεση παρέμβαση σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.

Τέλος, παρών στην Εκδήλωση ήταν και ο Δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης, πραγματοποιόντας μάλιστα σύντομη παρέμβαση κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

 

Ακολουθήστε το Ilioupolinews.gr στο Facebook και στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ηλιούπολη.

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Δημοτική Περιουσία: Ενημερώθηκαν Οι Βουλευτές – Δεσμεύσεις Για «Κοινοβουλευτική» Βοήθεια
  1. Ο/Η Τοτσικας Πάνος λέει:

    ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΑΣΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ

    Δημόσια περιουσία αποτελούν τόσο τα διεκδικούμενα από τον Δήμο Ηλιούπολης οικόπεδα της εντός σχεδίου περιοχής του Δήμου, όσο και η εκτός σχεδίου δασική περιοχή στον Υμηττό.
    Η περιοχή του Προφήτη Ηλία αποτελεί συστατικό στοιχείο της δημόσιας δασικής περιουσίας της Ηλιούπολης και δεν ανήκει ούτε στην εκκλησία, ούτε σε ιδιώτες.
    Σε διάφορα σημεία της εκτός σχεδίου περιοχής του Δήμου Ηλιούπολης έγιναν στο παρελθόν απόπειρες ιδιοποίησης και οικοπεδοποίησης του δημόσιου δασικού χώρου από τους κληρονόμους Νάστου και εν συνεχεία από κάποιους ιδιώτες (Τέρμα οδού Νεύτωνος, Λεωφ. Σοφ. Βενιζέλου, οδός Μαραθωνομάχων, περιοχή ΚΥΤ). Υπήρξαν χρόνιες δικαστικές διαμάχες οι οποίες κατέληξαν ότι οι περιοχές αυτές ανήκουν, κατά κύριο λόγο, στο Ελληνικό Δημόσιο και όχι στους κληρονόμους Νάστου κλπ.
    Παρά τις οριστικές αποφάσεις των δικαστηρίων υπάρχουν ακόμη κάποιοι ελαχιστοι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες, κάποιοι διεκδικητές- καταπατητές τμημάτων δημόσιων δασικών χώρων στον Υμηττό, στα όρια του Ρυμοτομικού Σχεδίου του Δήμου Ηλιούπολης, οι οποίοι έχουν χτίσει αυθαίρετα και εξακολουθούν να ζητούν να ενταχθούν στο Σχέδιο Πόλεως και να οικοδομήσουν νόμιμα.
    Ο Δήμος Ηλιούπολης την δεκαετία του ’90 εκπόνησε έγκυρη επιστημονική «Μελέτη για την προστασία και την αξιοποίηση της εκτός Σχεδίου Περιοχής του Δήμου Ηλιούπολης», η οποία κατέληξε σε σαφή συμπεράσματα σχετικά με το πολύπλοκο ιδιοκτησιακό καθεστώς που επικρατούσε σ΄αυτήν την δασική περιοχή του Υμηττού, στο μέγεθος της αυθαίρετης δόμησης, της καταπάτησης της δημόσιας δασικής γης κλπ .
    Παρ’ όλα αυτά, με την ανοχή των αρμόδιων κρατικών και τοπικών αρχών, κάποιοι εξακολουθούν να διακατέχουν παράνομα τμήματα δημόσιων δασικών εκτάσεων στον Υμηττό και ενδεχομένως, να έχουν καταγράψει στο Κτηματολόγιο τις υποτιθέμενες ιδιοκτησίες τους, κάτι που πρέπει να ελεγχθεί άμεσα.

    ΝΑ ΔΙΑΣΩΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ
    ΚΑΙ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ
    ΤΟΣΟ ΣΤΗΝ ΕΝΤΟΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΑΣΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ

    8.2.2020
    Πρωτοβουλία Πολιτων για την προστασία του Υμηττού
    Κίνηση Πολιτών Ηλιουπολης (ΚΙ.Π.Η)
    Περιβαλλοντικος Πολιτιστικός Ομιλος Αττικής (ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ ILIOUPOLINEWS

ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ