Facebook Pixel

Επικαιροτητα

Αστική Σήραγγα Ηλιούπολης: Οι Κόκκινες Γραμμές Από Το Δημοτικό Συμβούλιο Και Τα Επόμενα Βήματα

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Συντάκτης ilioupolinews.gr

Αστική Σήραγγα Ηλιούπολης: Οι Κόκκινες Γραμμές Από Το Δημοτικό Συμβούλιο Και Τα Επόμενα Βήματα

Μια εκτενής συζήτηση για το ζήτημα της αστικής σήραγγας Ηλιούπολης πραγματοποιήθηκε στο χθεσινό (17/2) δημοτικό συμβούλιο Ηλιούπολης, με τη διοίκηση και τις παρατάξεις να ανοίγουν τα χαρτιά τους για το εμβληματικό έργο που αναμένεται να αλλάξει τη φυσιογνωμία της πόλης.

Τόσο η διοίκηση όσο και η αντιπολίτευση παρέθεσαν τις απόψεις τους για το έργο, με τον Δήμαρχο να ενημερώνει το σώμα για τις εξελίξεις και την πλειονότητα των παρατάξεων να συμφωνεί σε ορισμένες «κόκκινες γραμμές».

Τα Σημερινά Δεδομένα

Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Γιώργος Χατζηδάκης στο δημοτικό συμβούλιο, επιβεβαιώνοντας σχετικό ρεπορτάζ του ilioupolinews, το Υπουργείο θα μπορεί να μιλήσει με στοιχεία για το έργο και τις μελέτες που το συνοδεύουν εντός 6-9 μηνών, δηλαδή έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Ο Γιώργος Χατζηδάκης είχε συνάντηση τον αρμόδιο υφυπουργό υποδομών Γιώργο Καραγιάννη στις αρχές Ιανουαρίου, ωστόσο δεν πήρε απαντήσεις για κρίσιμα ζητήματα όπως ο τρόπος χρηματοδότησης και κατασκευής του έργου, δύο ζητήματα τα οποία προκαλούν αντιδράσεις με βάση τα σενάρια που κυκλοφορούν εδώ και χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόθεση της κυβέρνησης ειναι να προωθήσει το μοντέλο της «μελετοκατασκευής», που εφαρμόζεται και στο αντίστοιχο έργο της λεωφόρου Κύμης. Σύμφωνα με τον νόμο 3368/2008 «το σύστημα προσφοράς μελέτης και κατασκευής εφαρμόζεται μόνο στις περιπτώσεις έργων που απαιτούν ειδικούς τρόπους κατασκευής ή μεθόδους που καλύπτονται από εξειδικευμένες τεχνογνωσίες ή άλλα κατοχυρωμένα δικαιώματα ή στα έργα με ιδιομορφίες ως προς τον τρόπο και τις φάσεις κατασκευής τους». Ένα τέτοιο έργο φαίνεται πως είναι και αυτό της αστικής σήραγγας, καθώς η υπογειοποίηση της κυκλοφορίας της Κατεχάκη απαιτεί εξαιρετικά υψηλή τεχνογνωσία.

«Οχι» Σε Διώροφη Σήραγγα Και Σε Διόδια

Ένα από τα σενάρια που έχουν μπει εδώ και αρκετά χρόνια στο τραπέζι, είναι αυτό μιας διώροφης σήραγγας, όπου το ένα επίπεδο θα προρίζεται για την κάθοδο προς την παραλιακή και το άλλο για την άνοδο προς την Αττική Οδό και τη Μεσογείων. Το σενάριο αυτό βρίσκει εντελώς αντίθετη τόσο τη δημοτική αρχή όσο και αρκετές παρατάξεις της αντιπολίτευσης, καθώς θα απαγορεύεται η διέλευση φορτηγών και βαρέων οχημάτων, γεγονός που θα επηρρεάσει σημαντικά την εμπορική ζωή στην πόλη.

Όσο για το ζήτημα της χρηματοδότησης, αυτό παραμένει επτασφράγιστο μυστικό. Σε περίπτωση που το έργο χρηματοδοτηθεί μέσω ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα) τότε η «κοκκινη γραμμή» σύσσωμου του δημοτικού συμβουλίου είναι η μη καταβολή διοδίων για τη χρήση της σήραγγας και η πλήρως ελεύθερη διέλευση όλων των οχημάτων. Έως το 2019, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το έργο φημολογούνταν πως θα ενταχθεί προς χρηματοδότηση στο πακέτο Γιουνκέρ, ωστόσο το σενάριο δεν ευωδόθηκε. Μένει να δούμε εάν θα υπάρξει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση του έργου, ή κάποιο άλλο μοντέλο.

Σε κάθε περίπτωση το μήνυμα των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου είναι σαφές: Όχι διόδια και όχι διώροφη αστική σήραγγα, με τις πολιτικές δυνάμεις και τις συλλογικότητες της πόλης να ετοιμάζονται για κινητοποίησεις σε περίπτωση που τα παραπάνω σενάρια γίνουν πραγματικότητα.

Μεγάλη Κυκλοφοριακή Μελέτη Στην Ηλιούπολη Μετά Τις Επίσημες Ανακοινώσεις

«Ο Δήμος δεν θα μείνει απλός παρατηρητής» διεμήνυσε ο Δήμαρχος Ηλιούπολης, προαναγγέλοντας μια μεγάλη κυκλοφοριακή μελέτη για όλη την πόλη, αμέσως μόλις υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις από το Υπουργείο. Στόχος της συγκεκριμένης μελέτης θα είναι η άμβλυνση των συνεπειών του έργου, και η αναδιάταξη της κυκλοφορίας ώστε να δωθεί προταιρεότητα σε έξυπνους τρόπους μετακίνησης και να αποφευχθεί η ταλαιπωρία για τους κατοίκους.

Mπορείτε να διαβάσετε ένα αναλυτικό ρεπορτάζ για το ζήτημα της αστικής σήραγγας, εδώ.

Ακολουθήστε το Ilioupolinews.gr στο Facebook και στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ηλιούπολη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ ILIOUPOLINEWS

ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ