Facebook Pixel

ΑποψειΣ

Τα Led Ευκαιρία Να «Φωτίσουν» Την Πόλη

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Γράφει ο Δημήτρης Ευαγγέλου

Τα Led Ευκαιρία Να «Φωτίσουν» Την Πόλη

Εδώ και 4 χρόνια ταλαιπωρείται ο Δήμος Ηλιούπολης με μια απόφαση για την αντικατάσταση των λαμπτήρων led  σε δρόμους και πλατείες της πόλης.

Το 2018 υποβλήθηκε μελέτη και  η οποία ανερχόταν στα 2.991.330,12 ΕΥΡΩ για δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και 700.012,86 ΕΥΡΩ από ιδίους πόρους του Δήμου ενώ σύμφωνα με την επικαιροποιημένη μελέτη θα απαιτηθεί δάνειο συνολικού ύψους  4.876.947,00 ΕΥΡΩ πάλι για χρηματοδότηση από την ίδια πηγή.

Το 2021 η παρούσα δημοτική αρχή έφερε πρόταση για την χρηματοδότηση του έργου με την σύναψη Σύμβασης Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ) με ιδιώτη επενδυτή ο οποίος αναλαμβάνει να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση του έργου με ίδια κεφάλαια ή και δανεισμό του.

Η απόσβεση της επένδυσης του Ιδιωτικού Φορέα πραγματοποιείται μέσω εκχώρησης των ανταποδοτικών τελών (Ν.4257/ΦΕΚ 93Α/14.4.2014)

Ο Ιδιώτης Επενδυτής εγγυάται την εξοικονόμηση ενέργειας στο Δήμο σε ένα συγκεκριμένο ποσοστό. Χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη τις υπέρογκες αυξήσεις του τελευταίου διαστήματος προκύπτει ότι το όφελος από την αντικατάσταση των λαμπτήρων είναι τουλάχιστον περίπου 500.000,00 ΕΥΡΩ ετησίως.

Συνεπώς μόνο αυτά τα 4 χρόνια που πέρασαν άκαρπα, ο δήμος έχει ζημιωθεί πάνω από 2.000.000 ΕΥΡΩ  χωρίς να λάβουμε υπόψη μας ότι λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών αλλά και των εμπλοκών κανείς δεν γνωρίζει πότε θα υλοποιηθεί το έργο.

Και οι δυο τρόποι χρηματοδότησης έχουν τα υπέρ και τα κατά.

Το κυριότερο όμως δεν είναι ο τρόπος χρηματοδότησης αλλά η διασφάλιση μιας έγκυρης  και αδιάβλητης διαγωνιστικής διαδικασίας με τον ένα ή άλλο τρόπο, άρα η δημοτική αρχή αλλά και οι δημοτικές παρατάξεις φρονώ ότι πρέπει να εστιάσουν σε αυτό περισσότερο.

Την στιγμή που οι δημότες και οι επιχειρήσεις επωμίζονται τόσο βαριά δημοτικά τέλη είναι κρίμα οι πολιτικές διαφορές και οι τακτικισμοί να μην δίνουν λύση σε ένα τόσο σημαντικό πρόβλημα.

Τα προβλήματα που προέκυψαν σε άλλους δήμους με  τις  διαγωνιστικές τους διαδικασίες, που οδήγησαν σε πανάκριβες συμβάσεις, αμφιβόλου αποτελέσματος και ποιότητας υλικών,  οποιοδήποτε μοντέλο και αν ακολουθήθηκε, πρέπει να γίνουν οδηγός για το δημοτικό συμβούλιο.

Το έργο αυτό δεν θα πρέπει να αφορά μόνο στην απλή αντικατάσταση των λαμπτήρων όπως μέχρι στιγμής γίνεται στους περισσότερους δήμους αλλά να γίνει πηγή επιπλέον εσόδων μέσω της τηλεδιαχείρισης, κατασκευάζοντας τοπικά δίκτυα Wi-Fi σε ολόκληρο το δήμο για σύνδεση στο διαδίκτυο, τοπικά δίκτυα για τη χρήση όλων των δημοτικών επιχειρήσεων, υπηρεσίες ελεγχόμενης στάθμευσης, εφαρμογές για τη διαχείριση απορριμμάτων, για τις αστικές μεταφορές κ.λ.π. καθιστώντας την Ηλιούπολη πρότυπη πόλη.

Θα πρέπει να ληφθεί επίσης μέριμνα για επικείμενη ευρωπαϊκή οδηγία για τον περιορισμό της φωτορύπανσης κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει φανεί σε παρόμοια έργα με κίνδυνο σύντομα να χρειαστεί να αντικατασταθούν οι λαμπτήρες με άλλους φιλικότερους στο περιβάλλον όπως έχει γίνει ήδη στην Σλοβενία και στην Ανδαλουσία, γιατί τότε δεν θα μιλάμε για κέρδη από την χρήση των led αλλά για πολύ μεγάλη οικονομική επιβάρυνση.

Τέλος θα πρέπει αν αναζητηθούν και άλλες πηγές χρηματοδότησης όπως έκανε και ο Δήμος Σικυωνίων όπου αξιοποιώντας όλες τις πηγές χρηματοδότησης που είχε στη διάθεσή του μέσω ΕΣΠΑ, Πράσινου Ταμείου ανάπλασε τα πεζοδρόμια, υπογειοποίησε τα καλώδια ενώ είχε προβλέψει και την αντικατάσταση των λαμπτήρων. Με ένα έργο λοιπόν τριπλό όφελος.

Κύριε Δήμαρχε και Κυρίες και Κύριοι των δημοτικών παρατάξεων το έργο αυτό δεν είναι ούτε του πρώην, ούτε του νυν, ούτε του μελλοντικού Δημάρχου αλλά των πολιτών.

Τα 500.000 ΕΥΡΩ ζημία ετησίως είναι πάρα πολλά για τον δημότη της Ηλιούπολης.

Μπείτε σε μια αίθουσα σήμερα και μην βγείτε αν δεν συμφωνήσετε το πλαίσιο του έργου και θα σας μνημονεύει όλη η πόλη.

Ακολουθήστε το Ilioupolinews.gr στο Facebook και στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ηλιούπολη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ ILIOUPOLINEWS

ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ