Facebook Pixel

Επικαιροτητα

Σε Αναπτυξιακή Σύμπραξη Δήμων Των Νοτίων Προαστίων Η Ηλιούπολη

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Συντάκτης ilioupolinews.gr

Σε Αναπτυξιακή Σύμπραξη Δήμων Των Νοτίων Προαστίων Η Ηλιούπολη

Μέλος του νεοσύστατου αναπτυξιακού οργανισμού «Σωκράτης» φαίνεται πως θα είναι ο Δήμος Ηλιούπολης από το επόμενο διάστημα, συμμετέχοντας σε μία αναπτυξιακή σύμπραξη με άλλους δήμους των νοτίων προαστίων.

Ο «Σωκράτης» είναι ένας διαδημοτικός «αναπτυξιακός οργανισμός τοπικής αυτοδιοίκησης», ο οποίος συστάθηκε πρόσφατα, με βάση τα όσα προβλέπει o νόμος 4476/2020. Όπως αναφέρεται στη οικονομοτεχνική μελέτη βιωσιμότητας του εν λόγω οργανισμού πρόκειται για έναν «αναπτυξιακό οργανισμό τοπικής αυτοδιοίκησης που έχει έχει την νομική μορφή ανώνυμης εταιρείας ειδικού σκοπού των ΟΤΑ, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα» και ο οποίος έχει ως στόχο την εφαρμογή αναπτυξιακών πολιτικών προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

Στη συγκεκριμένη εταιρεία θα συμμετέχουν, εκτός από τον Δήμο Ηλιούπολης οι Δήμοι Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Αγίου Δημητρίου, Νέας Σμύρνης, Αλίμου, Μοσχάτου-Ταύρου και Δάφνης-Υμηττού, ενώ θα διοικείται από 9μελές διοικητικό συμβούλιο στο οποίο θα συμμετέχουν οι 7 Δήμαρχοι καθώς και δύο μέλη που θα προκύψουν από τη συνέλευση των μετόχων, έπειτα από ψηφοφορία.

Ο ρόλος της εταιρείας φαίνεται πως θα είναι επικουρικός προς τους Δήμους, παρέχοντας τεχνογνωσία επάνω σε θέματα χρηματοδοτήσεων, μεγάλων τεχνικών έργων και έργων ψηφιακής ανάπτυξης τόσο σε δημοτικό όσο και σε διαδημοτικό επίπεδο. Στην ουσία, θα πρόκειται για έναν εξειδικευμένο «σύμβουλο-βοηθό», που θα μπορεί να παρέχει στους Δήμους υποστήριξη σε θέματα έργων τοπικής ανάπτυξης.

Το «Κόστος» Της Συμμετοχής

Σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν από τα προσχέδιο του καταστατικού που έχει στη διάθεση του το ilioupolinews, το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας θα ανέρχεται στις 520.000 ευρώ, ποσό το οποίο διαιρείται σε 5.200 μετοχές αξίας 100 ευρώ έκαστη. Κάθε ένας από τους 7 δήμους που συμμετέχουν να έχουν στη διάθεση τους ισόποσο αριθμό μετοχών (800), εκτός από τον Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου που θα έχει 400. Έτσι, το «τίμημα» για τη συμμετοχή του Δήμου στον αναπτυξιακό αυτό οργανισμό ανέρχεται στις 80.000 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι προβλέψεις για ίδρυση ανώνυμων αναπτυξιακών εταιρειών στους ΟΤΑ έχει προκαλέσει αντιδράσεις από την αξιωματική αντιπολίτευση σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σωκράτη Φάμελλο να κάνει λόγο για  «ένα “κομφετί” ρουσφετιών στην τοπική αυτοδιοίκηση»

Ακολουθήστε το Ilioupolinews.gr στο Facebook και στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ηλιούπολη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ ILIOUPOLINEWS

ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ