Facebook Pixel

Δημοτικα

Κόντρα Ψυρρόπουλου-Χατζηδάκη Για Τα Οικονομικά Του Δήμου Ηλιούπολης

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Συντάκτης ilioupolinews.gr

Κόντρα Ψυρρόπουλου-Χατζηδάκη Για Τα Οικονομικά Του Δήμου Ηλιούπολης

Σε «πόλεμο» ανακοινώσεων έχουν προχωρήσει οι παρατάξεις του νυν και του πρώην Δημάρχου στην Ηλιούπολη με αφορμή την οικονομική βιωσιμότητα του Δήμου.

Το ζήτημα της οικονομικής βιωσιμότητας του Δήμου είχε έλθει στο προσκήνιο πριν τη διαδοχή της δημοτικής αρχής, όταν ο νυν Δήμαρχος Στάθης Ψυρρόπουλος είχε εκφράσει από το βήμα της αντιπολίτευσης τον προβληματισμό του για τα οικονομικά που θα παραλάβει την 1/1/2024. Ο πρώτος κύκλος, ήπιας αντιπαράθεσης ξεκίνησε στα τέλη του 2023, στο δημοτικό συμβούλιο, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, χωρίς ωστόσο να ανέβουν οι τόνοι.

Τα Επιχειρήματα Της Πλευράς Χατζηδάκη

Με την αλλαγή σκυτάλης στον Δήμο, ο πρώην Δήμαρχος Γιώργος Χατζηδάκης δημοσίευσε έναν απολογισμό, παρουσιάζοντας οικονομικά στοιχεία από τη θητεία του. Σύμφωνα με τον τέως Δήμαρχο τα ταμειακά διαθέσιμα που παρέλαβε ο ίδιος το 2019 ήταν 4.990.000 ευρώ ενώ στο τέλος του 2023 παρέδωσε 2.550.000 ευρώ. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, τα ταμειακά διαθέσιμα μειώθηκαν κατά τη διάρκεια της τριετία για τρεις λόγους:

  1. Λόγω των ανατιμήσεων στην ενέργεια: Χαρακτηριστικό είναι πως το 2023 ο Δήμος πλήρωσε ως αντίτιμο για το ρεύμα 1.700.000 ευρώ έναντι 1.041.000 ευρώ το 2019.
  2. Λόγω της αύξησης του τέλους ταφής απορριμάτων από τον ΕΣΔΝΑ: Το 2023, ο Δήμος πλήρωσε 2.018.000 ευρώ για τέλη ταφής, έναντι 1.266.000 ευρώ το 2019.
  3. Λόγω της αύξησης του μισθολογικού κόστους: Οι προσλήψεις των συμβασιούχων COVID το 2020 δεν συνοδεύτηκαν από τις ανάλογες κρατικές χρηματοδότησεις. Οι συμβασιούχοι μετά το πέρας των συμβάσεών τους προσέφυγαν τη δικαιοσύνη, με τον Δήμο να αναλαμβάνει τη μισθοδοσία τους με ίδιους πόρους, καθώς κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Για το συγκεκριμένο ζήτημα, ο τέως Δήμαρχος είχε πάρει «πράσινο φως» και από το δημοτικό συμβούλιο, το οποίο τον είχε εξουσιοδοτήσει να υπερασπιστεί τους εργαζομένους COVID στα δικαστήρια.

Μάλιστα ο τέως Δήμαρχος είχε δημοσιεύσει και έναν πίνακα με οικονομικά στοιχεία:

420962633 861514232650098 4013671847702220182 n 1 Κόντρα Ψυρρόπουλου-Χατζηδάκη Για Τα Οικονομικά Του Δήμου Ηλιούπολης
Τα στοιχεία που παρουσίασε η παράταξη του Γιώργου Χατζηδάκη

Ολόκληρη η ανακοίνωση του τέως Δημάρχου Γιώργου Χατζηδάκη έχει ως εξής:

Τι Υποστηρίζει Η Πλευρά Ψυρρόπουλου: «Πάνω Από 4 εκατ. Ευρώ Η Ζημιά»

Από τη μεριά της, η παράταξη του νυν Δημάρχου Στάθη Ψυρρόπουλου αμφισβητεί τα λεγόμενα του τέως Δημάρχου, κάνοντας λόγο για «επιλεκτική παρουσίαση στοιχείων», καθώς και για «ζημιά που ξεπερνά τα 4 εκατομμύρια ευρώ». Τα στοιχεία που δημοσίευσε η παράταξη «Πρώτα Η Ηλιούπολη» από τους δημοσιευμένους ισολογισμούς του Δήμου κάνουν λόγο για μείωση των ταμειακών διαθεσίμων κατά 2,7 εκατομμύρια ευρώ μεταξύ 2019-2022, έναντι 2,4 εκατομμυρίων μεταξύ 2019-2023 που ισχυρίζεται η πλευρά Χατζηδάκη.

423005357 773689488126052 735442889793687668 n Κόντρα Ψυρρόπουλου-Χατζηδάκη Για Τα Οικονομικά Του Δήμου Ηλιούπολης
Τα στοιχεία που δημοσιεύσε η παράταξη του Στάθη Ψυρρόπουλου

Η παράταξη του νυν Δημάρχου ισχυρίζεται πως υπάρχει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα στον Δήμο, αναφέροντας: «Η τρέχουσα εικόνα των ανεξόφλητων παραστατικών του Δήμου μας ανέρχεται στα 2.468.637,42 εκατομμύρια ευρώ. Στα ποσά αυτά δεν περιλαμβάνονται νομικές υποχρεώσεις του Δήμου για αξιώσεις αποζημιώσεων σχετικά με υποθέσεις, όπου ο Δήμος έχει καταδικαστεί. Αυτή τη στιγμή η κατάσταση των οικονομικών είναι τόσο δυσχερής που εάν δε μειωθούν οι ζημιές και δεν αλλάξει η οικονομική-ταμειακή πολιτική δε θα υπάρχουν χρήματα στο ταμείο ούτε για τις μισθοδοσίες τους επόμενους μήνες», ενώ η ανακοίνωση προσθέτει πως δεν έχει δημοσιευθεί ακόμα ο ισολογισμός για το 2023.

Ο Δήμαρχος Στάθης Ψυρρόπουλος, μέσω της ανακοίνωσης του αναφέρει, επίσης: «Ως χρήματα διαθέσιμα απεικονίζονται στο ταμείο- τράπεζες και λογίζονται οι προκαταβολές ΚΑΠ, οι προκαταβολές κρατικών επιχορηγήσεων της χρήσης 2024 έχει λάβει η προηγούμενη δημοτική αρχή το 2023 με τη μορφή δανείου. Προς ενημέρωση του δημότη, ο Δήμος Ηλιούπολης χρεώθηκε επί θητείας Χατζηδάκη δύο προκαταβολές όπου η μία ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΝΕΞΟΦΛΗΤΗ και οι δόσεις τρέχουν έως τον Απρίλιο του 2024 και η αποπληρωμή της κοστίζει στο Δήμο μας περίπου 140.000 ευρώ το μήνα».

Η παράταξη της δημοτικής αρχής κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις μισθοδοσίες των υπαλλήλων αναφέροντας πως «Αυτή την στιγμή η κατάσταση των οικονομικών είναι τόσο δυσχερής που εάν δε μειωθούν οι ζημιές και δεν αλλάξει η οικονομική-ταμειακή πολιτική δε θα υπάρχουν χρήματα στο ταμείο ούτε για τις μισθοδοσίες τους επόμενους μήνες».

Όπως, μάλιστα, υπογραμμίζει η ανακοίνωση, η νέα δημοτική αρχή θα αναθέσει σε ορκωτό λογιστή τον έλεγχο των οικονομικών του Δήμου.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της παράταξης «Πρώτα Η Ηλιούπολη» έχει ως εξής:

Το Πόρισμα Του Ορκωτού Ελεγκτής Στον Προϋπολογισμό Τον Περασμένο Δεκέμβριο

Πριν ένα μήνα, τον Δεκέμβριο του 2023, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού για το 2023, ο ορκωτός λογιστής κ. Καραμιχάλης είχε μιλήσει στο δημοτικό συμβούλιο δίνοντας «πράσινο φως» για τα οικονομικά του Δήμου.

«Στην περίπτωση του Δήμου Ηλιούπολης δεν υπάρχει αδυναμία πληρωμών», ανέφερε ο κ. Καραμιχάλης, προσθέτοντας “Κατά τη γνώμη μας, δεν υπάρχει θέμα “going concern” για τον Δήμο. Το “going concern” είναι ένας λογιστικός όρος που περιγράφει την οικονομική επισφάλεια σε έναν Δήμο, και χρησιμοποιείται όταν ένας ορκωτός ελεγκτής διαπιστώνει προβλήματα ρευστότητας και αδυναμίας πληρωμών απαιτήσεων τρίτων έναντι του Δήμου.

Μπορείτε να διαβάσετε το σχετικό ρεπορτάζ για το πόρισμα του ορκωτού ελεγκτή, εδώ.

Ακολουθήστε το Ilioupolinews.gr στο Facebook και στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ηλιούπολη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ ILIOUPOLINEWS

ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ