Facebook Pixel

Δημοτικα

Πράσινο Φως Για Τα Οικονομικά Του Δήμου Ηλιούπολης Από Τον Ορκωτό Ελεγκτή: «Δεν Υπάρχει Πρόβλημα Ρευστότητας»

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Συντάκτης ilioupolinews.gr

Πράσινο Φως Για Τα Οικονομικά Του Δήμου Ηλιούπολης Από Τον Ορκωτό Ελεγκτή: «Δεν Υπάρχει Πρόβλημα Ρευστότητας»

Ξεκάθαρα λόγια για τη βιωσιμότητα των οικονομικών του Δήμου Ηλιούπολης έδωσε ο ορκωτός ελεγκτής κ. Καραμιχάλης κατά τη σύντομη εισήγησή του στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του Δήμου το 2024.

Κατά τη διαδικασία των ερωτήσεων, ο νεοκλεγείς Δήμαρχος κ. Ψυρρόπουλος απηύθυνε ερώτημα στον κ. Καραμιχάλη, ζητώντας απαντήσεις για την οικονομική βιωσιμότητα του Δήμου, ρωτώντας χαρακτηριστικά: «Από το 2020 έως το 2023 έχουμε μια μείωση της τάξεως των 3.832.000 ευρώ στα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου. Πιστεύετε πως ο Δήμος θα είναι βιώσιμος το πρώτο τρίμηνο του 2024;» Ο κ. Ψυρρόπουλος ανέφερε επίσης πως τα ταμειακά διαθέσιμα στους λογαριασμούς του Δήμου αγγίζουν το 1.600.000 ευρώ, ζητώντας από τον κ. Καραμιχάλη να γνωμοδοτήσει εάν το ποσό αυτό αρκεί για να καλυφθούν οι ανάγκες του Δήμου τους πρώτους μήνες του νέου έτους. Στην ερώτηση του κ. Ψυρρόπουλου παρενέβη ο απερχόμενος Δήμαρχος ο οποίος τόνισε πως τα ταμειακά διαθέσιμα είναι 2.600.000 ευρώ και όχι 1.600.000 ευρώ που ισχυρίστηκε ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος, γεγονός που επιβεβαίωσε ο διευθυντής οικονομικών του Δήμου.

«Στην περίπτωση του Δήμου Ηλιούπολης δεν υπάρχει αδυναμία πληρωμών», ανέφερε ο κ. Καραμιχάλης, προσθέτοντας “Κατά τη γνώμη μας, δεν υπάρχει θέμα “going concern” για τον Δήμο. Το “going concern” είναι ένας λογιστικός όρος που περιγράφει την οικονομική επισφάλεια σε έναν Δήμο, και χρησιμοποιείται όταν ένας ορκωτός ελεγκτής διαπιστώνει προβλήματα ρευστότητας και αδυναμίας πληρωμών απαιτήσεων τρίτων έναντι του Δήμου.

Όπως εξήγησε ο κ. Καραμιχάλης, παρά το γεγονός ότι τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου εμφανίζονται χαμηλότερα σε σχέση με άλλες χρονιές, δεν υπάρχει κίνδυνος χρεοκοπίας ή αδυναμίας πληρωμών. «Ακόμα και σε περιπτώσεις χρεοκοπημένων Δήμων στο παρελθόν που στην εισήγηση μου έγραφα “going concern”, υπήρχαν περιπτώσεις που το κράτος επιχορηγούσε εκτάκτως τον Δήμο για να καλύψει τα χρέη», εξήγησε ο ορκωτός ελεγκτής, σβήνοντας τις ανησυχίες σχετικά με τα δημοσιονομικά του Δήμου Ηλιούπολης. «Εάν αναλάβει η νέα δημοτική αρχή και υπάρξουν περιπτώσεις προμηθευτών που πάνε στα δικαστήρια και ισχυριστούν οτι ο Δήμος δεν έχει χρήματα να τους πληρώσει», τότε θα υπάρχουν ενδείξεις. Αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα» τόνισε ο κ. Καραμιχάλης.

Όπως εξήγησε και ο αρμόδιος διευθυντής οικονομικών υπηρεσιών του Δήμου, η μείωση των ταμειακών διαθεσίμων οφείλεται σε 3 παράγοντες: Πρώτον στην αύξηση του ενεργειακού κόστους, που εκτόξευσε τα έξοδα του Δήμου για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών, δεύτερον στις πληρωμές των μισθών των συμβασιούχων “COVID” τις οποίες ο Δήμος ανέλαβε μετά την προσφυγή των υπαλλήλων στα δικαστήρια και μέχρι της οριστικής απόφασης της δικαιοσύνης, και τρίτον λόγω της αύξησης του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους για τα απορρίμματα από τον ΕΣΔΝΑ.

Ακολουθήστε το Ilioupolinews.gr στο Facebook και στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ηλιούπολη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ ILIOUPOLINEWS

ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ