Facebook Pixel

ΑποψειΣ

Πως θα αλλάξουμε την πόλη μας;

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Γράφει ο Aλέξανδρος Βαρσάνης

Πως θα αλλάξουμε την πόλη μας;

Άρθρο των Αλέξανδρου Βαρσάνη, Γιάννη Βρεττού & Κώστα Ζάχου

Στις 8 Οκτωβρίου ψηφίζουμε για Δήμαρχο και Δημοτικό Συμβούλιο. Στην Ηλιούπολη η συμμετοχή στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές ήταν 63,61% και γενικότερα τα τελευταία χρόνια κυμαίνεται σε αυτό το ποσοστό. Σε σύγκριση με το ποσοστό της επικράτειας η συμμετοχή των πολιτών στις αυτοδιοικητικές της πόλης μας είναι αυξημένη. Οι Ηλιουπολίτες, δηλαδή, ενδιαφέρονται να ψηφίσουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές λίγο περισσότερο από τον μέσο όρο της χώρας.

Προπομπός των ποσοστών της συμμετοχής είναι η – χαρακτηριστικά αυτοδιοικητική – προεκλογική κινητικότητα: οι χαμογελαστοί υποψήφιοι στις λαϊκές αγορές, στα πάρκα και τις πλατείες, οι μικρές, σπιτικές συγκεντρώσεις, τα πολύχρωμα προεκλογικά φυλλάδια κάθε είδους και μεγέθους, οι φωτογραφίες των υποψηφίων στα κοινωνικά δίκτυα, οι συζητήσεις «με τα θέματα της πόλης», σλόγκαν, σήματα, χρώματα, πρόσωπα. Όλα προοιωνίζονται και τροφοδοτούν το ενδιαφέρον της συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία: την ψήφο. Την Κυριακή ψηφίζουμε!

Κι ύστερα;…

Η αλήθεια φαίνεται να είναι ότι ελάχιστοι άνθρωποι παρακολουθούν το έργο του Δημοτικού Συμβουλίου. Από τα δεκάδες θέματα που απασχολούν τα εβδομαδιαία Δημοτικά Συμβούλια ελάχιστα ελκύουν τους πολίτες να τα παρακολουθήσουν. Η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών δεν ενδιαφέρεται για τις συνεδριάσεις και προτιμά να αγνοεί ακόμη και τις στοιχειώδεις – δημόσιες –  πληροφορίες για τον τόπο, τον χρόνο και τα θέματα των συνεδριάσεων. Παράλληλα τα προβλήματα χρονίζουν και κληροδοτούνται άθικτα από τη μία διοίκηση στην επόμενη ενώ πολιτικές πνοής και δραστικής βελτίωσης της ζωής μας απουσιάζουν χαρακτηριστικά. Η θητεία κρίνεται συνήθως από τον αριθμό και την κατάσταση των κάδων, την – στοιχειώδη – καθαριότητα, τις επισκευές σοβαρών κακοτεχνιών σε δρόμους και πεζοδρόμια και τις παιδικές χαρές. Άσχετα αν ο καθένα από εμάς προσωπικά θα μπορούσε να προσθέσει ένα-δύο θέματα ενδιαφέροντος ακόμα, η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι οι πολίτες τοποθετούν μάλλον χαμηλά τον πήχη των απαιτήσεών τους από τον Δήμο.

Καθρέφτης του χαμηλού ενδιαφέροντος των πολιτών για τα δημοτικά πράγματα είναι και ο τύπος της ειδησεογραφίας που τα παρακολουθεί: ελάχιστη και σπάνια, προτιμά να τοποθετεί τα ζητήματα με άξονα τα πρόσωπα – που είναι αναγνωρίσιμα τουλάχιστον στους ψηφοφόρους τους – αντί να περιγράφει τις ιδέες ή τις απόψεις που συγκρούονται ή – πολύ περισσότερο – να αναζητά τις συνέπειες θέμα πρότασης. Συνοψίζοντας: μετά τις εκλογές η αυτοδιοίκηση «δεν πουλάει» στους πολίτες…

Κι όμως η αυτοδιοίκηση μας αφορά. Λειτουργία των σχολείων, κοινωνική πολιτική, καθαριότητα, ανακύκλωση, ποιότητα των δημοτικών υπηρεσιών, πράσινο, δομές της  τοπικής πολιτικής προστασίας, οικονομική ζωή και ανάπτυξη της πόλης: όλα αυτά είναι θέματα αρμοδιότητας του Δήμου.

Οι πολίτες γνωρίζουν τα προβλήματα του Δήμου, τα ζουν καθημερινά. Ο τόπος είναι μικρός και επιπλέον τα ζητήματα του δεν παρουσιάζουν τις πολυπαραγοντικές διαστάσεις των ζητημάτων της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Με αυτά τα δεδομένα η συμμετοχή των πολιτών, η σύνδεσή τους με τις αποφάσεις του Δήμου, μπορεί να είναι καίρια και αποτελεσματική. Η συμμετοχή έχει πολλούς δρόμους και τρόπους  (όχι, η παρακολούθηση πολύωρων δημοτικών συμβούλιων ή η θορυβώδης παρέμβαση σε αυτά, δεν είναι αναγκαία). Τρόπους θεσμικούς αλλά και δρόμους αποκλειστικά πολιτικούς.

Σκοπός της συμμετοχής είναι η τροφοδότηση της πολιτικής ζωής με νέες ιδέες αλλά και νέες φιλοδοξίες. Οι πολίτες πρέπει να τολμούν να απαιτούν: οι ιδέες και οι πολιτικές που έχουν πετύχει στην Ελλάδα ή το εξωτερικό είναι άπειρες και όλες διαθέσιμες δημόσια. Ο πήχης των απαιτήσεων πρέπει να ανέβει. Κι ο Δήμος πρέπει να πάρει τη γνώση των πολιτών, να ανοίξει τις πόρτες του στις απόψεις του.

Είμαστε υποψήφιοι με την παράταξη του νυν Δημάρχου «Ενωμένοι για την Ηλιούπολη» . Πιστεύουμε ότι πραγματική αλλαγή στη ζωή της πόλης θα υπάρξει μόνο αν οι πολίτες αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίον αντιμετωπίζουν τον Δήμο. Πιστεύουμε ότι η συμμετοχή του κόσμου και η γόνιμη παρέμβασή του στα δημοτικά πράγματα είναι ο εκ των ων ουκ άνευ όρος για την αναβάθμιση των πολιτικών και της αποτελεσματικότητας του Δήμου. Οι τρόποι, τα εργαλεία και η γνώση υπάρχουν. Η Ηλιούπολη, ο Δήμος μας, χρειάζεται όλους εμάς.  Για να αλλάξει.               

Αλέξανδρος Βαρσάνης
Γιάννης Βρεττός
Κώστας Ζάχος

Ακολουθήστε το Ilioupolinews.gr στο Facebook και στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ηλιούπολη.

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Πως θα αλλάξουμε την πόλη μας;
  1. Ο/Η Βασίλης λέει:

    Για να πάει μπροστά η Ηλιούπολη πρέπει να αλλάξει ο Δήμαρχος πρώτα από όλα .4 χρόνια τώρα είναι άφαντος με αποτέλεσμα τώρα που βγήκε εξαναγκαστικά από το Γραφείο του λόγο εκλογών να μην τον γνωρίζει ο κόσμος και να τον ρωτά ποιός είναι..Κρίμα για την Ηλιούπολη να βρίσκεται στην τελευταία θέση μεταξύ των όμορων δήμων και όχι μόνο..Ευτυχώς η θητεία του τελειώνει σύντομα .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ ILIOUPOLINEWS

ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ