Facebook Pixel

Επικαιροτητα

Κατατέθηκε Ο Νέος Εκλογικός Νόμος Για Την Αυτοδιοίκηση – Πως Επηρεάζει Τον Δήμο Ηλιούπολης

To ilioupolinews.gr παρουσιάζει όλες τις αλλαγές που θα επιφέρει ο νέος νόμος στον Δήμο Ηλιούπολης.

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Συντάκτης ilioupolinews.gr

Κατατέθηκε Ο Νέος Εκλογικός Νόμος Για Την Αυτοδιοίκηση – Πως Επηρεάζει Τον Δήμο Ηλιούπολης

Νέα δεδομένα φέρνει ο νέος εκλογικός νόμος για την τοπική αυτοδιοίκηση, ο οποίος κατατέθηκε σήμερα σε μορφή νομοσχεδίου στη Βουλή.

Το νέο νομοσχέδιο ανατρέπει πολλές από τις προβλέψεις του «Κλεισθένη» στην αυτοδιοίκηση, καταργώντας την απλή αναλογική και δίνοντας σημαντικά πλεονεκτήματα στους νικητές των εκλογών σε επίπεδο πλειοψηφιών και άσκησης διοίκησης. Χαρακτηριστικότερες αλλαγές του νέου νόμου είναι οι εξής:

  • Τη δυνατότητα εκλογής Δημάρχων και  Περιφερειαρχών από τον πρώτο γύρο με ποσοστό 43% + 1 ψήφο.
  • Την παροχή πλειοψηφίας 3/5 των δημοτικών συμβούλων στον Δήμαρχο/Περιφερειάρχη.
  • Την θέσπιση της 5ετούς θητείας για τις διοικήσεις Δήμων και Περιφερειών.
  • Τη θέσπιση πλαφόν εισόδου 3% στα δημοτικά συμβούλια.
  • Την μείωση του αριθμού των δημοτικών συμβούλων.

Πως Επηρεάζεται Η Ηλιούπολη Από Τον Νέο Εκλογικό Νόμο

Με βάση τα πληθυσμιακά στοιχεία της απογραφής του 2011, η Ηλιούπολη διαθέτει 78.153, γεγονός που σημαίνει πως οι δημοτικοί σύμβουλοι θα μειωθούν από 41 που είναι σήμερα σε 35, υπό την αίρεση πως ο νέος νόμος δεν θα λάβει υπόψιν ενδεχόμενες αλλαγές που θα προκύψουν από την απογραφή του 2021.

Εφόσον οι δημοτικοί σύμβουλοι στην Ηλιούπολη θα είναι 35, ο νικητής των επόμενων εκλογών θα διαθέτει πλειοψηφία 3/5 στο δημοτικό συμβούλιο δηλαδή 21 δημοτικούς συμβούλους κατ’ ελάχιστο. Η μείωση των θέσεων θα αυξήσει τον ανταγωνισμό για μία θέση στο συμβούλιο, με τις παρατάξεις να έχουν την υποχρέωση να έχουν γνωστοποιήσει το αργότερο έως τις 31/8/2023 τα ψηφοδέλτια τους σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα παρέχει το Gov.gr.

Ως ελάχιστος αριθμός υποψηφίων δημοτικών συμβούλων για κάθε συνδυασμό ορίζεται ο αριθμός 35, με το 40% των υποψηφίων της κάθε παράταξης να είναι υποχρεωτικά γυναίκες.

Τέλος, ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών θα πραγματοποιηθεί στις 8/10/2023, ενώ η νέες διοικήσεις θα αναλάβουν καθήκοντα από 1/1/2024. Ο νόμος αναμένεται να έρθει προς ψήφιση την επόμενη εβδομάδα.

Ακολουθήστε το Ilioupolinews.gr στο Facebook και στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ηλιούπολη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ ILIOUPOLINEWS

ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ