Facebook Pixel

ΑποψειΣ

Να Συστρατευθούμε Για Την Ηλιούπολη

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Γράφει ο Θανάσης Βαμβίνης

Να Συστρατευθούμε Για Την Ηλιούπολη

Η Ελλάδα δεκαπέντε χρόνια μετά από τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, μπορεί πλέον να κοιτάει το μέλλον με αισιοδοξία. Η πατρίδα μας αναγεννάται και ανασυντάσσεται, πάνω σε νέες βάσεις, με δομημένη εξωτερική πολιτική και σχέδιο θωράκισης της εθνικής κυριαρχίας. Το Κράτος ψηφιοποιείται και απλοποιεί τη σχέση του με τον πολίτη. Παράλληλα εκφράζεται η ελπίδα ότι το σύγχρονο χρηματοοικονομικό περιβάλλον αποκτά υγιείς διαδικασίες διοχέτευσης των πιστώσεων εκεί που πραγματικά θα δημιουργηθεί αξία και όφελος συνολικά για την κοινωνία, με άμεσο αντίκτυπο στη δημιουργία σύγχρονου προϊόντος, νέων θέσεων απασχόλησης καλά αμειβόμενων, και τελικά την ανάσχεση του brain drain που αποστερεί από την πατρίδα μας νέους άξιους επιστήμονες. Τέλος το Κράτος αποκτά πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία για την υλοποίηση και ανάπτυξη μεγάλων και σημαντικών υποδομών.

Σε αυτό το νέο διαμορφούμενο περιβάλλον η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται να  παίξει σημαντικό ρόλο. Η επίλυση απλών και καθημερινών προβλημάτων, είναι το κύριο καθήκον των Διοικήσεων.

Μπορεί το Κράτος  να καθορίζει τις κεντρικές πολιτικές, παρ’ όλα αυτά οι εκάστοτε δημοτικές αρχές  είναι αυτές που επηρεάζουν με τις αποφάσεις τους την πορεία της τοπικής κοινωνίας. Η αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων, για την εκτέλεση  έργων που έχει ανάγκη ένας Δήμος αποτελεί ευθύνη και αρμοδιότητα της διοίκησής  του. Η ορθή διοίκηση μέσω της αποτελεσματικής διαχείρισης και αξιοποίησης των οικονομικών πόρων, της υλικοτεχνικής υποδομής και του προσωπικού του είναι το κλειδί για την αποτελεσματικότητα και την υλοποίηση του οράματος που έχει μια δημοτική αρχή για τον τόπο της.

Αυτή άλλωστε είναι η αιτία που υπάρχουν Δήμοι διαφόρων ταχυτήτων. Εκείνοι οι οποίοι σχεδιάζουν, προγραμματίζουν και υλοποιούν έργα με γρήγορους ρυθμούς και άλλοι οι οποίοι δυσκολεύονται ακόμα και να ωριμάσουν τις μελέτες τους.

Σχετικά με την πόλη μας: Η Ηλιούπολη είναι μια ευλογημένη πόλη. Η χωροθέτηση και η ανάπτυξή της στο νοτιοδυτικό τμήμα του Υμηττού, η εγγύτητά της με το κέντρο της Αθήνας και με το παραλιακό μέτωπο, η πολλαπλή σύνδεσή της με το δίκτυο του Μετρό, η εύκολη και γρήγορη πρόσβαση στο Διεθνή Αερολιμένα και στους αυτοκινητοδρόμους, την καθιστούν ένα ιδανικό μέρος για κατοικία όχι μόνο οικογενειών αλλά και επαγγελματιών, οι οποίοι  παρότι εργάζονται σε διάφορες περιοχές επιλέγουν να ζουν σε ένα αστικό περιβάλλον ποιοτικότερο του κέντρου.

Τα επόμενα χρόνια οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες για την Ηλιούπολη θα είναι πολλές και μεγάλες. Οι προκλήσεις για την στρατηγική της ανάπτυξη ανάμεσα στα δύο εμβληματικά έργα αστικής ανάπτυξης, του Ελληνικού και του Κυβερνητικού Πάρκου στην ΠΥΡΚΑΛ, είναι ήδη εδώ. Από τη μία το μεγάλο ιδιωτικό έργο του Ελληνικού, το οποίο έχει δρομολογηθεί και υλοποιείται, μετά από πολλές καθυστερήσεις ακόμα και με την επίκληση ακραίων ενστάσεων για περιβαλλοντικούς και αρχαιολογικούς λόγους στο υφιστάμενο πρώην αεροδρόμιο. Από την άλλη το μεγάλο δημόσιο έργο του νέου Κυβερνητικού Πάρκου, στην πρώην ΠΥΡΚΑΛ, το οποίο θα αποτελέσει το βασικό διοικητικό κέντρο του Κράτους και το οποίο θα εφάπτεται με τα όρια του Δήμου μας.  Σε συνδυασμό με την κατασκευή της αστικής σήραγγας που θα αποφορτίσει την υφιστάμενη Περιφερειακή Οδό και με την υλοποίηση των έργων του προγράμματος «Αντ. Τρίτσης» και όσων ακόμα έρθουν στην πορεία, θα δώσουν τις ευκαιρίες για την βελτίωση και την ουσιαστική αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, καθιστώντας την ελκυστικότερη για τους κατοίκους της, τους επιχειρηματίες της και τους επισκέπτες της. Το μεγάλο διακύβευμα είναι πως η πόλη μας θα επωφεληθεί από τα παραπάνω στο μέγιστο βαθμό και πως θα αποφύγει επίσης στο μέγιστο βαθμό τυχόν αρνητικές συνέπειες.

Οι ευκαιρίες λοιπόν να αναμορφώσουμε την Ηλιούπολη μας περιμένουν και στις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας δεν περισσεύει κανείς, ούτε σε ατομικό ούτε σε συλλογικό επίπεδο.

Πρέπει όλοι να συστρατευθούμε με τις γνώσεις μας,  την εμπειρία μας, την επαγγελματική μας δραστηριότητα, την όποια πολιτική μας δράση, σε μια προσπάθεια με όραμα, επιμονή και προπάντων με διάθεση για προσφορά.

Σε μια τέτοια προσπάθεια δηλώνω παρών για μια πόλη ανοιχτή με σύγχρονες υποδομές, με ποιότητα ζωής, πολιτισμό και ίσες ευκαιρίες.
_______

*Ο Αθανάσιος Βαμβίνης ζει και είναι δημότης στην Ηλιούπολη. Είναι πολιτικός μηχανικός, με μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση και Διαχείριση Τεχνικών Έργων, με ειδίκευση στις ΑΠΕ και την βιομηχανία του πετρελαίου. Είναι σύμβουλος επενδύσεων της Marktwind (εταιρεία ΑΠΕ) και μέλος στο ΔΣ της κατασκευαστικής εταιρείας ΕΠΑΚΡΟΝ Α.Ε. τεχνικού συμβούλου της Radisson Hotels. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια είναι επιστημονικός συνεργάτης μέλους του ελληνικού Κοινοβουλίου.

Ακολουθήστε το Ilioupolinews.gr στο Facebook και στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ηλιούπολη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ ILIOUPOLINEWS

ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ