Facebook Pixel

Επικαιροτητα

Μπάζα Και Ξερά Κλαδιά Στο Γκαράζ Του Δήμου Ηλιούπολης – Μια “Βόμβα” Στην Καρδιά Του Υμηττού

Εικόνες ντροπής, στην καρδιά του Υμηττού.

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Συντάκτης ilioupolinews.gr

Μπάζα Και Ξερά Κλαδιά Στο Γκαράζ Του Δήμου Ηλιούπολης – Μια “Βόμβα” Στην Καρδιά Του Υμηττού

Το βράδυ της 13ης Σεπτεμβρίου 2019, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε έκτακτη ανακοίνωση υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς στην περιοχή της Αττικής. Φυσικά, η Ηλιούπολη είναι μια από τις άμεσα θιγόμενες πόλεις, αφού βρίσκεται στους πρόποδες του Υμηττού.

Μία ημέρα μετά, στις 14 Σεπτεμβρίου, μετά από παρότρυνση του επικεφαλής της παράταξης “Η Πόλη Που Θέλω” Γαβριήλ Αραμπατζή, ανεβήκαμε στο γκαράζ του Δήμου Ηλιούπολης: Βουνά από ξερά και φρεσκοκομμένα κλαδιά, σκουπίδια διασκορπισμένα παντού, κουφάρια αυτοκινήτων και μπάζα είναι μόνο μερικά από τα αντικείμενα που συνθέτουν την την τριτοκοσμική εικόνα που αντικρίσαμε και που αποτελεί ένα γιγάντιο προσάναμμα μέσα στα σπλάχνα ενός ταλαιπωρημένου από πυρκαγιές βουνού και μάλιστα, εντός αντιπυρικής ζώνης.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή.

Δύο μήνες αναλάβει την ηγεσία του Δήμου, τον Ιούνιο του 2019, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Γιώργος Χατζηδάκης, μαζί με τηλεοπτικό συνεργείο βρέθηκε στο γκαράζ του Δήμου Ηλιούπολης, στους πρόποδες του Υμηττού. Εκεί, δίπλα στο αμαξοστάσιο, βρίσκονταν παρατημένο βουνό από ξερά κλαδιά και το οποίο αποτελούσε μια ωρολογιακή βόμβα για πιθανότητα εκδήλωσης πυρκαγιάς. Ο κ. Χατζηδάκης, μιλώντας ζωντανά στην εκπομπή άφησε αιχμές για την  προηγούμενη δημοτική αρχή, αναφέροντας πως ο Δήμος “έχει μπει στον αυτόματο πιλότο” και κάνοντας λόγο για “περιβαλλοντικό έγκλημα“.

YouTube video

Σήμερα, 15 ημέρες μετά την ορκωμοσία της νέας δημοτικής αρχής, το πρόβλημα δεν έχει λυθεί. Αν και ο μεγάλος όγκος των κλαδιών από το συγκεκριμένο σημείο έχει απομακρυνθεί, υπάρχει ακόμα ένα βουνό από κλαδιά που παραμένουν επικίνδυνη καύσιμη ύλη. Στο σημείο βρίσκονται επίσης σκουπίδια και φρέσκα κλαδιά, που φαίνεται πως τοποθετήθηκαν πρόσφατα.

Στη θέση του τεράστιου όγκου κλαδιών που βρισκόταν στο σημείο τον περασμένο Ιούνιο, σήμερα βρίσκονται σκουπίδια, ενώ στο βάθος βλέπουμε νέα, φρεσκοκομμένα κλαδιά που έχουν τοποθετηθεί στο σημείο.

garage ilioupoli 05 Μπάζα Και Ξερά Κλαδιά Στο Γκαράζ Του Δήμου Ηλιούπολης - Μια "Βόμβα" Στην Καρδιά Του Υμηττού

 

Ανεβαίνοντας λίγα μέτρα πιο ψηλά, το θέαμα είναι ακόμα πιο σοκαριστικό: Στην καρδιά του βουνού υπάρχουν τεράστιοι όγκοι κλαδιών που προορίζονταν για το κομποστοποίηση. Πρόκεται για ένα πρόγραμμα σε συνεργασία με το ΤΕΙ Κρήτης, με βάση το οποίο τα ξερά κλαδιά θα μετατρέπονταν σε οργανικό λίπασμα το οποίο θα μοιραζόταν στους Δημότες. Σε αυτό το πρόγραμμα ο Δήμος έχει διαθέσει πολλές χιλιάδες ευρώ, έχει  όμως σταματήσει από την περασμένη άνοιξη. Τα κλαδιά, ωστόσο, παραμένουν εκεί συγκεντρωμένα, αποτελώντας μια πραγματική βόμβα για το βουνό. Δίπλα στους όγκους κλαδιών, βρίσκονται μπάζα, κουφάρια αυτοκινήτων, λαμαρίνες και σκουπίδια, παρατημένα, άτακτα, δίπλα μάλιστα σε μία κεραία υψηλής τάσης.

Ένα μικρό βουνό από ξερά κλαδιά που προοριζόταν για κομποστοποίηση βρίσκεται στην καρδιά του βουνού, σε μια ημέρα που πνέουν άνεμοι 8 μποφόρ και υπάρχει υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς.

Μπαζα, κουφάρια αυτοκινήτων, εύφλεκτα υλικά και ξερά κλαδιά μέσα στο βουνό, δίπλα μάλιστα από μια κεραία υψηλής τάσης.

Ο νέος Δήμαρχος, σύμφωνα με τον κ. Αραμπατζή, γνωρίζει πολύ καλά το θέμα, καθώς ήταν μέλος και της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Όπως προσθέτει ο κ. Αραμπατζής, το δασαρχείο έχει απαγορεύσει ρητά την εναπόθεση κλαδιών στη συγκεκριμένη περιοχή και ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να τα παραδώσει στην ΕΔΣΝΑ, η οποία θα προβεί στην επεξεργασία και την αξιοποίηση τους. Άλλωστε, την απαγόρευση του Δασαρχείου είχε επιβεβαιώσει και ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος, στην κάμερα του Οpen, λίγους μήνες νωρίτερα, πριν αναλάβει καθήκοντα.

Βέβαια, τα ξερά κλαδιά, δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Η εικόνα στο γκαράζ του Δήμου Ηλιούπολης είναι τραγική. Σε αρκετά σημεία μπορεί κανείς να εντοπίσει πεταμένα μπάζα, σπασμένα γυαλιά και δεκάδες εύφλεκτα υλικά, δίπλα σε χαμηλή,ξερή βλάστηση, κυριολεκτικά μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά από την κορυφή του βουνού, που φέτος παραλίγο να κινδυνεύσει δύο φορές από πυρκαγιές.

Οι χώροι γύρω από το γκαράζ του Δήμου Ηλιούπολης είναι πραγματικά ένα γιγαντιαίο “προσάναμα” που απειλεί το βουνό. Η δημοτική αρχή προεκλογικά είχε σηκώσει υψηλά τους τόνους για το θέμα του Υμηττού, κατηγορώντας τον τότε Δήμαρχο για περιβαλλοντικό έγκλημα, λόγω των εργασιών στο πλαίσιο της δημιουργίας του Περιβαλλοντικού Κέντρου Εκπαίδευσης στον Προφήτη Ηλία.

Ελπίζουμε σε μία εβδομάδα που θα ξαναβρεθούμε στο γκαράζ, η κατάσταση να έχει αλλάξει.

Ακολουθήστε το Ilioupolinews.gr στο Facebook και στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ηλιούπολη.

2 σχόλια στο άρθρο “Μπάζα Και Ξερά Κλαδιά Στο Γκαράζ Του Δήμου Ηλιούπολης – Μια “Βόμβα” Στην Καρδιά Του Υμηττού
  1. Ο/Η ΕΝΕΡΓΟΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΙΤΗΣ λέει:

    ΑΝΤΕ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΝΑ ΣΕ ΔΩ ΤΩΡΑ. ΤΟ ΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ , ΤΟ ΝΑ ΠΡΑΤΤΕΙΣ ΔΥΣΚΟΛΟ.
    ΟΣΟ ΘΑ ΧΑΊΔΕΥΕΤΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ , ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΤΟΥ ΓΚΑΡΑΖ ΙΔΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ.

  2. Ο/Η Κωνσταντίνα λέει:

    Στο ίδιο φιλοξενούνται και τα σκυλιά της φιλοζωικής Ηλιούπολης. Σε περιπτωση πυρκαγιάς θα καουν αμέσως τα κακομοίρα. Επιτέλους συντνιστειτε γρήγορα μην περιμένουΚωνστμε τις επόμενες εκλογές. Θα είναι κριμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ ILIOUPOLINEWS

ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ