Facebook Pixel

Τοπικα

Kαταργείται Ως Αυτόνομο ΝΠΔΔ Το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Ηλιούπολης

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Συντάκτης ilioupolinews.gr

Kαταργείται Ως Αυτόνομο ΝΠΔΔ Το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Ηλιούπολης

Στον οργανισμό του Δήμου θα ανήκει από 1/1/2024 το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, καθώς δεν έγινε δεκτή η πρόταση του Δήμου προς το υπουργείο εσωτερικών για την διατήρηση της αυτονομίας του ως ΝΠΔΔ.

Παρά την πληρέσταστη νομική εισήγηση του Δήμου προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου, το αίτημα για τη διατήρηση του μουσείου ως ΝΠΔΔ δεν έγινε αποδεκτό, και έτσι μετά από 13 χρόνια δράσης το μουσείο θα ενταχθεί στην αρμοδιότητα του Δήμου και συγκεκριμένα στο τμήμα πολιτισμού.

Η Υπόθεση Με Απλά Λόγια

Η συντριπτική πλειονότητα των Δήμων της χώρας διαθέτουν οργανισμούς υπό μορφή ΝΠΔΔ (Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου) τα οποία έχουν την ευθύνη για διάφορους τοπικούς τομείς δράσης, όπως για παράδειγμα ο πολιτισμός, ο αθλητισμός ή κάποια δημοτική επιχείριση. Η Ηλιούπολη διαθέτει 3 τέτοια ΝΠΔΔ: Τον ΠΑΟΔΗΛ (Πολιτιστικός Οργανισμός), το ΚΑΦΑΔΗΛ (ο οργανισμός που έχει την εποπτεία των παιδικών σταθμών, των ΚΑΠΗ και της δομής φροντίδας ηλικιωμένων) και το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης. Με βάση τον νόμο 5056/2023, όλοι οι Δήμοι της χώρας όφειλαν να καταργήσουν αυτά τα ΝΠΔΔ και οι υπηρεσίες που προσφέρουν να ενσωματωθούν στο «σώμα» του Δήμου, με τη νομοθεσία να δίνει «παραθυράκι» εξαίρεσης μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, για ειδικούς σκοπούς. Έτσι, ο Δήμος Ηλιούπολης κατέθεσε υπόμνημα-πρόταση στο υπουργείο για τη διατήρηση της αυτονομίας του Μουσείου, το οποίο έχει ειδικό εκπαιδευτικό και πολιτιστικό χαρακτήρα.

Παρά, ωστόσο, τη συγκροτημένη και τεκμηριωμένη εισήγηση της νομικής υπηρεσίας του Δήμου, ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Λιβάνιος δεν έκανε δεκτή την πρόταση, με αποτέλεσμα από 1/1/2024, ο Δήμος να μη διαθέτει κανένα ΝΠΔΔ. Φυσικά, για τη συγκεκριμένη απόφαση δεν ευθύνεται κάποια υπηρεσία του Δήμου, καθώς το 95% των προτάσεων των δήμων σε όλη τη χώρα απορρίφθηκαν, με τον αρμόδιο υπουργό να επιτρέπει την ανεξαρτησία σε μόλις 16 ΝΠΔΔ σε όλη την επικράτεια.

Σημειώνεται πως το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης φιλοξενεί μόνιμη έκθεση και σπάνια εκθέματα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την εθνική αντίσταση, με χιλιάδες μαθητές από όλα τα σχολεία της χώρας να το επισκέπτονται σε ετήσια βάση.

Ακολουθήστε το Ilioupolinews.gr στο Facebook και στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ηλιούπολη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ ILIOUPOLINEWS

ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ