Facebook Pixel

Επικαιροτητα

Ηλιούπολη: Προς Συγχώνευση Στον Δήμο ΚΑΦΑΔΗΛ και ΠΑΟΔΗΛ – Αίτημα Για Διατήρηση Του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Ως ΝΠΔΔ

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Συντάκτης ilioupolinews.gr

Ηλιούπολη: Προς Συγχώνευση Στον Δήμο ΚΑΦΑΔΗΛ και ΠΑΟΔΗΛ    – Αίτημα Για Διατήρηση Του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Ως ΝΠΔΔ

Στον οργανισμό του Δήμου Ηλιούπολης φαίνεται πως θα ενσωματωθούν δύο -μέχρι πρότινος- αυτόνομα νομικά πρόσωπα του Δήμου, ο ΠΑΟΔΗΛ (Πολιτιστικός & Αθλητικός Οργανισμός) και το ΚΑΦΑΔΗΛ (Κέντρο Αγωγής & Φροντίδας).

Οι δύο οργανισμοί, έως σήμερα είχαν την μορφή νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου, έχοντας αυτονομία από τον Δήμο, και διαθέτοντας δικό τους πρόεδρο και ξεχωριστό διοικητικό συμβούλιο. Ο μεν ΠΑΟΔΗΛ έχει την εποπτεία όλων των αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, ενώ το ΚΑΦΑΔΗΛ έχει στον τομέα ευθύνης του δομές όπως οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα ΚΑΠΗ και η Αγία Ταβιθά. Με τον νέο νόμο (5056/2023) τα νομικά αυτά πρόσωπα θα πρέπει να συγχωνευθούν στον Δήμο, και οι τομείς ευθύνης τους να περάσουν στους αρμόδιους αντιδημάρχους. Ωστόσο, πρόκειται για μια πολύ δύσκολη γραφειοκρατική διαδικασία, που απαιτεί χρόνο και ενέχει σοβαρές προκλήσεις για την συνέχιση της εύρυθμης λειτουργίας των δομών του Δήμου.

Το τρίτο νομικό πρόσωπο που διαθέτει ο Δήμος, είναι το -γνωστό σε όλους- Μουσείο Εθνικής Αντίστασης. Το μουσείο δημιουργήθηκε το 2009 και εκτοτε φιλοξενεί μόνιμα σημαντικά εκθέματα από την εθνική αντίσταση, ενώ αποτελεί χώρο πολιτισμού και διαλόγου, φιλοξενόντας καθόλη τη διάρκεια του έτους σημαντικά πολιτιστικά γεγονότα. Το έργο του Μουσείου είναι εξαιρετικά σημαντικό, με χιλιάδες μαθητές να το επισκέπτονται σε ετήσια βάση, ερχόμενοι σε επαφή με την ιστορία του τόπου.

Για δομές όπως το Μουσείο, που έχουν ιδιαίτερο χαρακτήρα, ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στους δήμους να εισηγηθούν την διατήρηση της «ανεξαρτησίας» τους ως ΝΠΔΔ, προκειμένου να συνεχίσουν το έργο που προσφέρουν. Τόσο η απερχόμενη δημοτική αρχή, όσο και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης συμφωνούν προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ στο δημοτικό συμβούλιο της 7ης Νοεμβρίου συμφώνησαν ομόφωνα στην αποστολή επιστολής προς την αρμόδια υπουργό Εσωτερικών, προκειμένου το μουσείο να παραμείνει ανεξάρτητο.

Είχε προηγηθεί μια μακροσκελής παρέμβαση του επικεφαλής της παράταξης «ΗΛΙΟΥ-Πόλις, Ανθρώπινη Πόλη» κ. Θοδωρή Παπαδάτου, ο οποίος τασσόταν υπέρ της διατήρησης της υπόστασης του Μουσείου ως ΝΠΔΔ, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης είναι πανελλήνιας εμβέλειας, με ευρύτερη αναγνώριση λόγω της ιστορικότητάς του. Το αποδεικνύει η ίδια η επισκεψιμότητά του. Αποτελεί το ίδιο το «σπίτι» όπου στεγάζεται η αληθινή ιστορία της Εθνικής Αντίστασης, όπως αποδίδεται μέσα από το πλούσιο φωτογραφικό υλικό, τα σημειώματα αγωνιστών, τις στολές που λεκιάστηκαν σε μάχες για την απελευθέρωση της χώρας μας και τόσα άλλα αντικείμενα ανεκτίμητης αξίας.

Η πλούσια δραστηριότητά του, το εξειδικευμένο αντικείμενο του και η γενικότερη καταξίωσή του, έχουν, άλλωστε, ρητώς αναγνωρισθεί με την υπ’ αριθμ. 36281/2011 Υπουργική Απόφαση, όπου διατηρήθηκε ως αυτοτελές νομικό πρόσωπο του Δήμου μας».

Ακολουθήστε το Ilioupolinews.gr στο Facebook και στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ηλιούπολη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ ILIOUPOLINEWS

ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ