Facebook Pixel

ΑποψειΣ

Η Ηλιούπολη Στον Αστερισμό Της Προεκλογικής «Μαζικής Ανάπλασης»

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Γράφει ο Πάνος Τότσικας

Η Ηλιούπολη Στον Αστερισμό Της Προεκλογικής «Μαζικής Ανάπλασης»

Kαι ξαφνικά, με την είσοδο του καινούργιου χρόνου, η Ηλιούπολη βρέθηκε να κινείται στον αστερισμό της «μαζικής ανάπλασης», με όχημα την αναμενόμενη χρηματοδότηση 8,7 εκ. ευρώ από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

 Ρεπορτάζ, δημοσιεύματα, εξαγγελίες, αναφέρονται  επίμονα στις «μαζικές αναπλάσεις» που έχουν προγραμματιστεί από την παρούσα δημοτική αρχή, εν όψει, προφανώς, των επικείμενων δημοτικών εκλογών.

 Χωρίς να έχουμε μια πλήρη εικόνα του τι «έργα» προγραμματίζονται, ως «ανάπλαση» εμφανίζονται κάποιες μικρής κλίμακας παρεμβάσεις σε σημεία κάποιων κεντρικών οδικών αξόνων, κάποιων παιδικών χαρών, κάποιων ελεύθερων δημόσιων χώρων, αλλά και της κεντρικής πλατείας της Ηλιούπολης.

 Οι εμφανιζόμενες ως «ανάπλαση» παρεμβάσεις περιλαμβάνουν από όσο γνωρίζουμε, εκτεταμένες πλακοστρώσεις, ενοποίηση χώρων πράσινου, εμπλουτισμό με φυτεύσεις, νέα «έξυπνα» καθιστικά και φωτιστικά, εξοπλισμό υπαίθριας άθλησης  κ.α

Με λίγα λόγια, οι περίφημες «αναπλάσεις» στην Ηλιούπολη αποτελούν «έργο βιτρίνας» και δεν συνδέονται με τις πραγματικές ανάγκες αναβάθμισης του δημόσιου χώρου και των εγκαταστάσεων κοινωνικού εξοπλισμού της πόλης.

Μια ουσιαστική ανάπλαση, πρέπει να χαρακτηρίζει και να αναδεικνύει την ιδιαιτερότητα μιας συγκεκριμένης περιοχής, να αποτελεί «τοπόσημο» για την περιοχή. Με αυτή την έννοια,  προτεραιότητα για τοπικού χαρακτήρα αναπλάσεις θα πρέπει να δοθεί:

  • Στην περιοχή του παλιού Αγίου Νικολάου – πλατεία ΙΚΑ,  όπου βρίσκονταν επί Τουρκοκρατίας το τσιφλίκι Καρά (περιβόλια Μαμάη κ.ά).
  • Στον περίβολο του  Αγ. Κωνσταντίνου, όπου λειτούργησε το πρώτο δημοτικό σχολείο της Ηλιούπολης (1925) και  όπου βρίσκεται το μεταβυζαντικό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, το οποίο αν και έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο, έχει εγκαταληφθεί.

Όσον αφορά την λεγόμενη ανάπλαση της Κεντρικής πλατείας Ηλιούπολης πιστεύω ότι μια ουσιαστική ανάπλασή της δεν είναι αναγκαία υπό τις παρούσες συνθήκες.

Ακολουθήστε το Ilioupolinews.gr στο Facebook και στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ηλιούπολη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ ILIOUPOLINEWS

ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ