Facebook Pixel

Επικαιροτητα

Εναλλακτική Πρόταση Για Τον Οδοφωτισμό Στην Ηλιούπολη Από Τον Γαβριήλ Αραμπατζή

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Συντάκτης ilioupolinews.gr

Εναλλακτική Πρόταση Για Τον Οδοφωτισμό Στην Ηλιούπολη Από Τον Γαβριήλ Αραμπατζή

Τη δική του πρόταση παρουσίασε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο επικεφαλής της παράταξης «Η Πόλη Που Θέλω» Γαβριήλ Αραμπατζής για το ζήτημα της αναβάθμισης του οδοφωτισμού στην Ηλιούπολη.

Ο κ. Αραμπατζής παρέδωσε στους δημοσιογράφους φάκελο με στοιχεία και αριθμούς, τα οποία, όπως αναφέρει είναι μια βιώσιμη εναλλακτική πρόταση στο μοντέλο χρηματοδότησης που εισηγείται η δημοτική αρχή. Όπως επεσήμανε ο κ. Αραμπατζής «η αναβάθμιση είναι επιτακτική ανάγκη, ωστόσο πρέπει να γίνει με όρους που να ωφελούν τα οικονομικά του Δήμου και την τσέπη του Δημότη».

Αφού επεσήμανε την πλήρη αντίθεση του στον τρόπο με τον οποίο η δημοτική αρχή επέλεξε να εγκρίνει τη μελέτη, δηλαδή με την έγκριση μέσω της οικονομικής επιτροπής και όχι μέσω του δημοτικού συμβουλίου, ο κ. Αραμπατζής παρουσίασε την οικονομική του πρόταση η οποία έχει ως βάση της τον δανεισμό κεφαλαίων από το ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Διαφορά 2 Εκατομμυρίων Ευρώ Από Την Πρόταση Της Διοίκησης

Σύμφωνα με τα συγκριτικά στοιχεία που παρουσίασε μέσα από πίνακες ο κ. Αραμπατζής, η διαφορά της πρότασης του από αυτή της διοίκησης αγγίζει τα 2,1 εκατομμύρια ευρώ, με την παράταξη του να προτείνει δανεισμό ύψους 4,6 εκατ. ευρώ από το ταμείο παρακαταθηκών και δανείων με επιτόκιο 3,78% και επένδυση ίδιων πόρων του Δήμου ύψους 512.000 ευρώ. Όπως τόνισε ο ίδιος, «οι αριθμοί έχουν υπολογιστεί με βάση το δυσμενέστερο σενάριο επιτοκίων, προκειμένου να γίνει αντιληπτό πως ακόμα και με μη-ευνοϊκούς όρους δανεισμού η πρόταση μας είναι η πλέον συμφέρουσα».

image Εναλλακτική Πρόταση Για Τον Οδοφωτισμό Στην Ηλιούπολη Από Τον Γαβριήλ Αραμπατζή

Το σενάριο του κ. Αραμπατζή αποδέχεται το ποσό εξοικονόμησης που αναφέρεται στη μελέτη που παρουσίασε η διοίκηση του Δήμου (7,3 εκατ. σε 12 χρόνια, δηλαδή 72,91% εξοικονόμηση) και καταλήγει πως, μετά από 12 χρόνια, το πραγματικό κόστος της επένδυσης που θα έχει κάνει ο δήμος εάν αποδεχτεί τη πρόταση της παράταξης «Η Πόλη Που Θέλω» θα είναι 12 φορές μικρότερο από το σενάριο που παρουσίασε η δημοτική αρχή και ο μελετητής της μελέτης σκοπιμότητας, δηλαδή 189.420 ευρώ έναντι 2,3 εκατομμύρια ευρώ που αναφέρεται στη μελέτη της διοίκησης.

Παρά την απορία που εκφράστηκε από την πλευρά του ilioupolinews.gr σχετικά με την τεράστια διαφορά που προκύπτει στα δύο ποσά, ο κ. Αραμπατζής εμφανίστηκε σίγουρος για την πρόταση που κατέθεσε, τονίζοντας πως είναι προϊόν εξαντλητικής έρευνας παραδειγμάτων άλλων δήμων και διαρκών οικονομικών υπολογισμών.

Πρόταση Για Εξέταση Ομολογιακού Δανείου

Ο κ. Αραμπατζής, πέρα από την πρόταση του δανεισμού από το ταμείο Παρακαταθηκών, έβαλε στο τραπέζι και την ιδέα να προβεί ο Δήμος σε έκδοση ομολογιακού δανείου για να καλύψει τις ανάγκες της αναβάθμισης του οδοφωτισμού. Όπως ανέφερε, είναι ένα νέο μοντέλο χρηματοδότησης που εξασφαλίζει τόσο τη χρηματοδότηση του έργου όσο και εγγυημένη απόδοση σε όσους αγοράσουν τα ομόλογα. «Είναι μια λύση που επιχειρήθηκε στον Δήμο Θεσσαλονίκης αλλά δεν ευοδώθηκε» ανέφερε ο κ. Αραμπατζής, επισημαίνοντας, ωστόσο πως «αξίζει το ρίσκο», μιας και δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ σε κανέναν δήμο της χώρας.

«Η Μελέτη Θα Καταπέσει Στην Αποκεντρωμένη»

Όσο για το ζήτημα της προσφυγής προς την αποκεντρωμένη διοίκηση Αττικής για το ζήτημα της έγκρισης της μελέτης σκοπιμότητας για τον οδοφωτισμό από την οικονομική επιτροπή, ο κ. Αραμπατζής εξέφρασε την βεβαιότητα του πως η ένσταση της παράταξης του θα γίνει δεκτή. Ως βασικό επιχείρημα για αυτή του την άποψη παρουσίασε το γεγονός πως από την επιτροπή έλλειπε ένα παρετηθέν τακτικό μέλος, το οποίο ο πρόεδρος δεν είχε μεριμνήσει να αντικαταστήσει εντός 3μηνου από την παραίτηση του, γεγονός που σύμφωνα με τον κ. Αραμπατζή αποτελεί λόγο ακύρωσης της ληφθείσας απόφασης.

Ακολουθήστε το Ilioupolinews.gr στο Facebook και στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ηλιούπολη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ ILIOUPOLINEWS

ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ