Facebook Pixel

Δημοτικα

Δήμος Ηλιούπολης: Οδεύει Στα «Βράχια» Η Ψήφιση Προϋπολογισμού

Δημοσιεύθηκε στις

Συντάκτης ilioupolinews.gr

Δήμος Ηλιούπολης: Οδεύει Στα «Βράχια» Η Ψήφιση Προϋπολογισμού

Σοβαρές είναι οι ενδείξεις πως δεν θα υπάρξει σύγκλιση για την ψήφιση προϋπολογισμού για το έτος 2024 στον Δήμο Ηλιούπολης, μετά από όσα ειπώθηκαν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Παρά την ανταλλαγή εγγράφων και επιστολών τις τελευταίες ημέρες, η παράταξη του απερχόμενου Δημάρχου κ. Χατζηδάκη και η παράταξη του νεοεκλεγέντος Δημάρχου κ. Ψυρρόπουλου φάνηκε να έχουν διαφωνίες για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, με τη διαδικασία να διαφαίνεται πως οδηγείται σε αδιέξοδο.

Τα Δεδομένα

Ο Στάθης Ψυρρόπουλος, μπορεί να κέρδισε τις εκλογές στις 15 Οκτωβρίου, ωστόσο θα αναλάβει καθήκοντα στις 2/1/2024, σύμφωνα με τον νόμο. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει πως ο προϋπολογισμός (που παραδοσιακά ψηφίζεται εντός Νοεμβρίου), κάθε χρόνο- θα πρέπει να κατατεθεί από την απερχόμενη διοίκηση, η οποία θα παραμείνει στο δημαρχείο έως 31/1/2023.

Ο προϋπολογισμος, εκτός από κάποια ανελαστικά έξοδα όπως π.χ. οι μισθοδοσίες των υπαλλήλων, αποτυπώνει σε μεγάλο βαθμό την πολιτική κατεύθυνση του εκάστοτε Δημάρχου, ο οποίος διαμορφώνει τις δαπάνες, τα δημοτικά τέλη κλπ, ανάλογα με την πολιτική που θέλει να ακολουθήσει και το «βάρος» που θέλει να ρίξει σε συγκεκριμένους τομείς πολιτικής.

Όπως είναι λογικό, αυτό προκαλεί ενστάσεις «ηθικής φύσεως», καθώς δεν γίνεται ένας νέος Δήμαρχος να εφαρμόσει προϋπολογισμό που ψήφισε ο προκάτοχός του και στον οποίο δεν υπάρχει το «πολιτικό στίγμα» της νέας διοίκησης. Αλλά, ακόμα περισσότερο, δεν μπορεί ο νυν δήμαρχος να πάρει την ευθύνη για έναν προϋπολογισμό που δεν θα εκτελέσει ο ίδιος, καθώς θα βρίσκεται στην αντιπολίτευση.

Τη λύση σε αυτό το πρόβλημα έδωσε ο νυν και απερχόμενος Δήμαρχος κ. Χατζηδάκης, ο οποίος λίγες ημέρες μετά την ήττα του, με επιστολή που απέστειλε στους διευθυντές των υπηρεσιών του Δήμου, ζήτησε να συνεργαστούν με τον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο ώστε να καταρτιστεί προϋπολογισμός της αρεσκείας του. Όντως, ο κ. Ψυρρόπουλος συναντήθηκε με τους διευθυντές των υπηρεσιών, όπως ειπώθηκε στο δημοτικό συμβούλιο, προκειμένου να καταρτίσουν προϋπολογισμό.

Οι Αντεγκλήσεις Στο Δημοτικό Συμβούλιο

Ωστόσο, κατά τη χθεσινή (7/11) συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο κ. Ψυρρόπουλος δήλωσε από μικροφώνου πως δεν θα καταρτίσει προϋπολογισμό, αναφέροντας πως «Είναι ευθύνη της σημερινής διοίκησης». «Εμείς αναλάμβάνουμε καθήκοντα με το νέο έτος και δεν φέρουμε τυπικά την ευθύνη κατάρτισης προϋπολογισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ψυρρόπουλος, και προσέθεσε: «Είμαστε εδώ για να πούμε τη γνώμη μας, αλλά δεν μπορούμε να καταρτίσουμε προϋπολογισμό, γιατί δεν έχουμε ακόμα την αρμοδιότητα και δεν γνωρίζουμε όλα τα οικονομικά στοιχεία του Δήμου».

Η στάση αυτή του κ. Ψυρρόπουλου προκάλεσε έκπληξη στην πλευρά του Δημάρχου, ο οποίος έχει ήδη ζητήσει γραπτά από τις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες να παράσχουν στον κ. Ψυρρόπουλο όλα τα στοιχεία που χρειάζεται για την κατάρτιση του προϋπολογισμού. Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος «δεν γίνεται μια παράταξη που φεύγει απο τη διοίκηση να εισηγηθεί προϋπολογισμό που δεν θα εφαρμόσει η ίδια. Εγώ σας λέω να καταρτίσετε προϋπολογισμό, τον οποίο θα εισηγηθώ εγώ ως Δήμαρχος για το τυπικό της υπόθεσης, όπως ορίζει ο νόμος, ωστόσο θα τον έχετε καταρτίσει εσείς ως νέα διοίκηση. Να σας διευκολύνω θέλω».

Παρά το διαφαινόμενο αδιέξοδο, ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στους Δήμους να ψηφίσουν προϋπολογισμό και μετά το νέο έτος, οπότε ο κ. Ψυρρόπουλος θα είναι και επίσημα Δήμαρχος, έχοντας την απόλυτη πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο, ωστόσο αυτό θα επιφέρει καθυστερήσεις στην εκτέλεση των δαπανών.

Ακολουθήστε το Ilioupolinews.gr στο Facebook και στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ηλιούπολη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ ILIOUPOLINEWS

ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ