Facebook Pixel

Επικαιροτητα

Δεν Υπάρχει Άμεση Συσχέτιση Μεταξύ Αναβάθμισης Του ΚΥΤ Με Την Επένδυση Στο Ελληνικό (ΈΓΓΡΑΦΑ)

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Συντάκτης ilioupolinews.gr

Δεν Υπάρχει Άμεση Συσχέτιση Μεταξύ Αναβάθμισης Του ΚΥΤ Με Την Επένδυση Στο Ελληνικό (ΈΓΓΡΑΦΑ)

Η επικείμενη αναβάθμιση του ΚΥΤ Ηλιούπολης έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις στην τοπική κοινότητα της Ηλιούπολης. Στον πυρήνα, μάλιστα, των αντιδράσεων βρίσκεται το επιχείρημα πως «η αναβάθμιση του ΚΥΤ συνδέεται με τις αυξημένες ενεργειακές ανάγκες της επένδυσης του Ελληνικού» και πως η μη-υλοποίηση της αναβάθμισης θα ματαιώσει την επένδυση. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Χατζηδάκης σε πρόσφατη συνέντευξη του «Η πρόβλεψη του ΑΔΜΗΕ λέει οτι δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί η επένδυση του Ελληνικού αν δεν αναβαθμιστεί το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης».

YouTube video

 

Πρόκειται για ένα επιχείρημα που έχει προβάλει εδώ και δύο μήνες o Δήμαρχος Ηλιούπολης και το οποίο – εκ πρώτης όψεως- μοιάζει λογικό. Ωστόσο, η έρευνα που πραγματοποίησε το ilioupolinews.gr σε έγγραφα δεκαετιών αλλά και σε όλα τα επίσημα έγγραφα του ΑΔΜΗΕ, αποδεικνύουν πως δεν υπάρχει άμεση σύνδεση μεταξύ της βιωσιμότητας της επένδυσης και της αναβάθμισης του ΚΥΤ.

Ας δούμε τα στοιχεία με τη σειρά.

1. Στο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2021-2030 του ΑΔΜΗΕ, δεν υπάρχει καμιά σαφής αναφορά στην ανάγκη αναβάθμισης του ΚΥΤ λόγω της επένδυσης στο Ελληνικό. Το εν λόγω σχέδιο είναι διαθέσιμο εδώ και αναμένεται η έγκρισή του από την ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας). Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το Δεκαετές Πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ η αναβάθμιση του ΚΥΤ Ηλιούπολης-Αργυρούπολης κρίνεται απαραίτητο ώστε να βοηθήσει την ευστάθεια του συστήματος ολόκληρης της Αττικής και όχι αποκλειστικά της επένδυσης.

dpa Δεν Υπάρχει Άμεση Συσχέτιση Μεταξύ Αναβάθμισης Του ΚΥΤ Με Την Επένδυση Στο Ελληνικό (ΈΓΓΡΑΦΑ)

2. Στην Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για την προστασία του Υμηττού, υπάρχει ειδική ενότητα για την αναγκαιότητα αναβάθμισης του ΚΥΤ. Σε κανένα σημείο της ενότητας αλλά και ολόκληρης της ΣΜΠΕ δεν γίνεται λόγος για συνάφεια ή σχέση εξάρτησης μεταξύ της αναβάθμισης του ΚΥΤ και της επένδυσης στο Ελληνικό. Για ακόμα μια φορά, αναφέρεται ρητά πως το ΚΥΤ είναι απαραίτητο για την κάλυψη των αναγκών της ευρύτερης Νοτιοανατολικής Αττικής και όχι για τις ανάγκες της επένδυσης. Χαρακτηριστικά αναφέρεται: «Η υπάρξη ΚΥΤ στην νοτιοανατολική πλευρά του λεκανοπεδίου κρίνεται απαραίτητη για την ασφαλή ηλεκτροδότηση της Αττικής συνολικότερα[…]»

smpe Δεν Υπάρχει Άμεση Συσχέτιση Μεταξύ Αναβάθμισης Του ΚΥΤ Με Την Επένδυση Στο Ελληνικό (ΈΓΓΡΑΦΑ)

3. Στο Επιχειρησιακό Σχέδιο της επένδυσης, αναφέρεται ξεκάθαρα πως οι φάσεις 1 & 2 της επένδυσης είναι καλυμμένες ενεργειακά από “Κέντρο Διανομής Ελληνικού” που βρίσκεται ήδη εντός της επένδυσης. Η διάρκεια των δύο αυτών φάσεων θα διαρκέσει τουλάχιστον 15 χρόνια και άρα δεν υπάρχει αυξημένη ανάγκη επιπλέον τάσης. Ο συγκεκριμένος μετασχηματιστής τροφοδοτείται ήδη μέσω της υπάρχουσας δομής των 150kV, από το 2003, όπως αποδεικνύει το παρακάτω έγγραφο και ο χάρτης. Mε απλά λόγια, οι ενεργειακές ανάγκες της επένδυσης είναι καλυμμένες για τουλάχιστον 15 έτη.

01 1 scaled Δεν Υπάρχει Άμεση Συσχέτιση Μεταξύ Αναβάθμισης Του ΚΥΤ Με Την Επένδυση Στο Ελληνικό (ΈΓΓΡΑΦΑ) 01 2 Δεν Υπάρχει Άμεση Συσχέτιση Μεταξύ Αναβάθμισης Του ΚΥΤ Με Την Επένδυση Στο Ελληνικό (ΈΓΓΡΑΦΑ)

4. Σε επικοινωνία που είχε το ilioupolinews.gr με τον ΑΔΜΗΕ, τέθηκε το ερώτημα εάν η βιωσιμότητα της επένδυσης του Ελληνικού είναι άμεσα συνδεδεμένη με την αναβάθμιση του ΚΥΤ. Στελέχη της εταιρείας απαντώντας στο ilioupolinews.gr ανέφεραν πως το αίτημα για την αναβάθμιση του ΚΥΤ είναι διαχρονικό, πολύ πριν προκύψει η επένδυση στο Ελληνικό. Από το γραφείο τύπου του ΑΔΜΗΕ έγινε επίσης σαφές πως η αναβάθμιση του ΚΥΤ είναι έργο που αφορά ολόκληρο το λεκανοπέδιο, τονίζοντας παράλληλα πως η επένδυση του Ελληνικού ναι μεν θα επιβαρύνει το σύστημα, χωρίς όμως να υπάρχει άμεση και άρρηκτη συσχέτιση της επένδυσης με την αναβάθμιση του ΚΥΤ.

5. Στην επιστολή που απέστειλε ο ΑΔΜΗΕ προς τους Δημάρχους Γιώργο Χατζηδάκη, Γιάννη Κωνσταντάτο και Ανδρέα Κονδύλη αναφέρεται ρητά: «δεδομένης της εξαιρετικά κρίσιμης σημασίας υλοποίησης του ΚΥΤ Αργυρούπολης για την ασφάλεια τροφοδότησης των καταναλωτών σε όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής και στα Νότια Προάστια, επιτρέψτε μας να σας ενημερώσουμε για την τρέχουσα κατάσταση […]». Στο έγγραφο δεν υπάρχει καμία σαφής αναφορά στην επένδυση του Ελληνικού.

admie epistoli Δεν Υπάρχει Άμεση Συσχέτιση Μεταξύ Αναβάθμισης Του ΚΥΤ Με Την Επένδυση Στο Ελληνικό (ΈΓΓΡΑΦΑ)

6. Ήδη από τη δεκαετία του 2000, όταν δεν υπήρχε ακόμα ως προοπτική η επένδυση στο Ελληνικό, η ΔΕΗ παρουσίαζε την αναβάθμιση του ΚΥΤ ως αναγκαιότητα για την απρόσκοπτη ηλεκτροδότηση ολόκληρης της νοτιανατολικής Αττικής. Αυτό αποδεικνύεται από επιστολές του τότε υπουργού Άκη Τσοχαντζόπουλου προς τους Δημάρχους Ηλιούπολης και Αργυρούπολης, Θεόδωρο Γεωργάκη και Γιάννη Τσαρπαλή, αντίστοιχα. Πιο συγκεκριμένα, στη επιστολή του τότε υπουργού προς τους δύο Δημάρχους, στις 2 Ιανουαρίου 2003 αναφέρει χαρακτηριστικά: «Λόγω της μη-ύπαρξης του ΚΥΤ, η κατάσταση του ηλεκτρικού συστήματος στην Νοτιοανατολική Αττική θεωρείται πλέον σήμερα οριακή από την άποψη της ασφάλειας και της αξιοπιστίας και εάν αυτό (δλδ το ΚΥΤ) δεν λειτουργήσει σύντομα δεν θα είναι πλέον δυνατό να δοθούν νέες ηλεκτρικές παροχές στην περιοχή σας, ούτε να εξυπηρετηθούν σημαντικά έργα όπως η επέκταση του Μετρό ή οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις Ελληνικού και Φαλήρου»

Ωστόσο, όπως αποδείχτηκε, οι υποδομές που ανέφερε ο τότε υπουργός ηλεκτροδοτήθηκαν χωρίς κανένα πρόβλημα, ακόμα και χωρίς την ύπαρξη του ΚΥΤ, το οποίο δεν κατασκευάστηκε ποτέ.

tsoxantzopoulos scaled Δεν Υπάρχει Άμεση Συσχέτιση Μεταξύ Αναβάθμισης Του ΚΥΤ Με Την Επένδυση Στο Ελληνικό (ΈΓΓΡΑΦΑ)

7. Στις 12 Νοεμβρίου 2004, διεξήχθη σύσκεψη μιας ομάδας εργασίας η οποία ήταν επιφορτισμένη με την εύρεση εναλλακτικού χώρου για την μετεγκατάσταση του ΚΥΤ. Αναφέρεται χαρακτηριστικά στα πρακτικά της συγκεκριμένης σύσκεψης: «Οι κ.κ Κορωνίδης και Γιώργας από τον ΔΕΣΜΗΕ (σσ. «πρόγονο» του ΑΔΜΗΕ) είπαν ότι η λειτουργία του ΥΣ Αργυρούπολης στην πλήρη του μορφή, δηλαδή με τα τμήματα 400kV και 150kV, σε πλήρη ανάπτυξη, είναι απαραίτητη για την ασφαλή τροφοδότηση της Νοτιοανατολικής Αττικής».

Μάλιστα, αυτό συνέβη ενώ οι Ολυμπιακοί Αγώνες -που απαιτούσαν αυξημένη ενεργειακή κατανάλωση- είχαν τελειώσει και ενώ δεν υπήρχε στον ορίζοντα -ούτε καν ως ιδέα- η επένδυση του Ελληνικού.

epitropi scaled Δεν Υπάρχει Άμεση Συσχέτιση Μεταξύ Αναβάθμισης Του ΚΥΤ Με Την Επένδυση Στο Ελληνικό (ΈΓΓΡΑΦΑ)

Το συμπέρασμα: Εδώ και 20 χρόνια ο ΑΔΜΗΕ προσπαθεί να αναβαθμίσει το ΚΥΤ, παρουσιάζοντας ως επιχείρημα την ανάγκη ευστάθειας της ηλεκτροδότησης του λεκανοπεδίου. Το 2002, επικαλούνταν τις αυξημένες ενεργειακές ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων, το 2003 τις ενεργειακές ανάγκες έργω υποδομής όπως το Μετρό και σήμερα, προβάλλει ως πρόταγμα την επένδυση του Ελληνικού. Η πεποίθηση ωστόσο για αναβάθμιση κρατάει από τη δεκαετία του 1990, τότε που το Ελληνικό ήταν ακόμα αεροδρόμιο.Όπως αποδεικνύεται, λοιπόν, από μια σειρά εγγράφων και από την απάντηση των στελεχών του ΑΔΜΗΕ στο ilioupolinews.gr, ο ισχυρισμός πως η επένδυση δεν μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς την αναβάθμιση του ΚΥΤ, δεν ευσταθεί.

Το ilioupolinews.gr τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ της απομάκρυνσης του ΚΥΤ 150kV από την πόλη μας και ενάντια στην αναβάθμιση του. Ωστόσο, οφείλουμε να ενημερώσουμε ψύχραιμα και αντικειμενικά τους δημότες και τους αναγνώστες μας για όλες τις πτυχές του συγκεκριμένου ζητήματος, το οποίο απασχολεί την τοπική κοινή γνώμη εδώ και δεκαετίες. Η επένδυση στο Ελληνικό θα έχει βαρύτατες συνέπειες για την πόλη μας, ωστόσο οφείλουμε να δημοσιεύουμε όλα τα τεκμήρια που πιστεύουμε πως βοηθούν στην κατανόηση της πραγματικής κατάστασης και της αλήθειας από τους πολίτες.

 

Ακολουθήστε το Ilioupolinews.gr στο Facebook και στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ηλιούπολη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ ILIOUPOLINEWS

ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ