Facebook Pixel

Επικαιροτητα

Αντιδράσεις & Αιχμές Για Άνιση Μεταχείριση Ιδιωτικού Και Δημόσιου Σχολείου Στην Ηλιούπολη

Ρεπορτάζ του ilioupolinews γύρω από την υπόθεση.

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Συντάκτης ilioupolinews.gr

Αντιδράσεις & Αιχμές Για Άνιση Μεταχείριση Ιδιωτικού Και Δημόσιου Σχολείου Στην Ηλιούπολη

Εκ νέου στο προσκήνιο της τοπικής επικαιρότητας έχει έρθει το ζήτημα ασφάλειας μαθητών και εκπαιδευτικών του 6ου δημοτικού σχολείου Ηλιούπολης, μετά και το πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο.

Αφορμή στάθηκε η ψήφιση κυκλοφοριακών ρυθμίσεων επί της οδού Αγίας Λαύρας στην Ηλιούπολη, στην οποία έχει την είσοδο της γνωστό ιδιωτικό σχολείο. Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στους δρόμους πέριξ του εκπαιδευτηρίου, ενώ επέτρεψε στο ιδιωτικό σχολείο να διακόπτει την κυκλοφορία στη συγκεκριμένη οδό με τη χρήση αλυσίδων, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια των μαθητών. Εδώ και χρόνια (με απόφαση του 1997), ο συγκεκριμένος δρόμος χρησιμοποιείται ως υπαίθριος χώρος στάθμευσης των σχολικών οχημάτων του εκπαιδευτηρίου.

Το γεγονός αυτό, ωστόσο, προκάλεσε αντιδράσεις τόσο σε μερίδα συμβούλων της αντιπολίτευσης, όσο και στη σχολική κοινότητα του 6ου δημοτικού σχολείου Ηλιούπολης, τα μέλη της οποίας ζητούν -ήδη από το 2019- κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και κλείσιμο της οδό Αστυδάμαντος κατά τις ώρες διδασκαλίας.

Αφορμή για το αίτημα αυτό ήταν το θανατηφόρο ατύχημα που συνέβη τον Οκτώβριο του 2019 επί της συγκεκριμένης οδού, όπου εργαζόμενος έχασε τη ζωή του μπροστά από την αποθήκη του παραπλήσιου supermarket. Η οδός Αστυδάμαντος είναι ο δρόμος που χωρίζει το σχολείο από τον χώρο φορτοεκφόρτωσης του supermarket και στον οποίο είχε συμβεί το τραγικό δυστύχημα πριν ενάμιση χρόνο.

image 4 Αντιδράσεις & Αιχμές Για Άνιση Μεταχείριση Ιδιωτικού Και Δημόσιου Σχολείου Στην Ηλιούπολη
Η οδός Αστυδάμαντος

Σύμφωνα με τα όσα είχε πει ο Δήμαρχος στο Δημοτικό συμβούλιο «η οδός Αστυδάμαντος δεν μπορεί να πεζοδρομηθεί και εξετάζουμε πως μπορούμε να την μετατρέψουμε σε οδό ήπιας κυκλοφορίας» (σελ. 86 των πρακτικών). Η δημοτική αρχή έδειξε ενδιαφέρον για το ζήτημα της ασφάλειας του 6ου Δημοτικού και προέκρινε ως λύση -μεταξύ άλλων- την τοποθέτηση σήμανσης στους δρόμους πέριξ του σχολείου και τη δημιουργία ειδικών διαγραμμίσεων, χωρίς ωστόσο να εφαρμόσει το μέτρο του κλεισίματος του δρόμου.

Ωστόσο, σύμφωνα με την διευθύντρια του 6ου Δημοτικού κ. Γεωργιοπούλου, το ζήτημα ασφάλειας παραμένει.

Μάλιστα, πριν λίγες ημέρες, ο σύλλογος γονέων του Σχολείου απέστειλε επιστολή στη διοίκηση του Δήμου, ζητώντας την εφαρμογή παρόμοιου μέτρου αποκλεισμού της οδού Αστυδάμαντος, όπως συμβαίνει με την περίπτωση του ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου. «Λαμβάνοντας υπόψη την από 11-2-2021 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου[…]σας αποστέλλουμε εκ νέου το αίτημά μας για διακοπή της κυκλοφορίας στην οδό Αστυδάμαντος κατά τις ώρες λειτουργίας του 6ου Δημοτικού Σχολείου Ηλιούπολης, καθώς πλέον υπάρχει το προηγούμενο της διακοπής κυκλοφορίας δημοσίας οδού κατά τις ώρες λειτουργίας σχολείου», αναφέρει, μεταξύ άλλων η επιστολή.

Στην ουσία, αυτό που συμβαίνει είναι το εξής: Το δημοτικό συμβούλιο έχει επιτρέψει το κλείσιμο ενός δρόμου σε ένα ιδιωτικό εκπαιδευτήριο ενώ την ίδια ώρα δεν έχει επιτρέψει ακριβώς το ίδιο σε ένα δημόσιο, όταν μάλιστα στο δεύτερο υπήρξε περιστατικό θανάσιμου τραυματισμού σε ώρα προσέλευσης μαθητών; Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να καταλογίσει ευθύνη στον Δήμαρχο ή το συμβούλιο, καθώς όλοι οι αιρετοί έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για την υπόθεση. Ωστόσο προκύπτει ξεκάθαρα ένα ζήτημα διακρίσεων στην προκειμένη περίπτωση.

Το ζήτημα αυτό, μάλιστα, λαμβάνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις εάν αναλογιστεί κανείς το εξής: Το συγκεκριμένο ιδιωτικό εκπαιδευτήριο έχει την έγκριση για να κλείνει τον δρόμο με αλυσίδες κατά τη διάρκεια των σχολικών ωρών από το μακρινό 1997, με την απόφαση 541/1997 του δημοτικού συμβουλίου. Μάλιστα, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Δήμαρχου, το συγκεκριμένο ιδιωτικό εκπαιδευτήριο είχε τοποθετήσει παράνομα πινακίδες στάθμευσης σε σημεία πέριξ των εγκαταστάσεων (σελ. 194 των πρακτικών) τις οποίες το δημοτικό συμβούλιο «νομιμοποίησε» το περασμένο καλοκαίρι.

Η απορία που γεννάται από τα παραπάνω τεκμήρια είναι σαφής: Υπάρχουν μαθητές και σχολεία 2 ταχυτήτων μέσα σε έναν Δήμο;

154935288 10224615389233547 169145752508103379 o Αντιδράσεις & Αιχμές Για Άνιση Μεταχείριση Ιδιωτικού Και Δημόσιου Σχολείου Στην Ηλιούπολη

Πολιτικές Αντιδράσεις & Διαφοροποιήσεις Εντός Της Διοίκησης Του Δήμου

Το παραπάνω «δίλημμα» ανέδειξε πολιτικά ο κ. Γαβριήλ Αραμπατζής, κάνοντας λόγο για δύο μέτρα και δύο σταθμά από πλευράς της διοίκησης στο συγκεκριμένο ζήτημα τόσο στην τοποθέτηση του στο δημοτικό συμβούλιο, όσο και με ανακοίνωση της παράταξης του.

Ωστόσο, οι αντιδράσεις δεν εκφράστηκαν μόνο από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Η αντιδήμαρχος Παιδείας, κ. Χωματά, καταψήφισε τη «διευθέτηση» του ζητήματος του ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να αναδείξει σιωπηρά την «αδικία» που συντελείται. «Η στάση της κ. Αντιδημάρχου την τιμά», αναφέρει η διευθύντρια του 6ου δημοτικού στο ilioupolinews.gr, εξάροντας τόσο τα λεγόμενα όσο και την στάση της κ. Χωματά.

Ένα Μέτρο Που Δεν Εφαρμόστηκε Ποτέ

Πέραν των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, της τοποθέτησης σημάνσεων και της διαγράμμισης στους δρόμους γύρω από το 6ο Δημοτικό σχολείο, ως μέρος της λύση είχε προταθεί και ο ορισμός σαφούς ωραρίου τροφοδοσίας μιας σειράς από supermarket στην πόλη. Το μέτρο αυτό ξεκίνησε από την περίπτωση του 6ου Δημοτικού, καθώς το ατύχημα που είχε συμβεί τον Οκτώβριο του 2019 έλαβε χώρα στην οδό Αστυδάμαντος (όπου βρίσκονται οι αποθήκες του supermarket) και αφορούσε σε φορτηγό τροφοδοσίας που καταπλάκωσε τον αδικοχαμένο οδηγό.

Μετά από μια μακρά διαδικασία, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε την θέσπιση συγκεκριμένων ωραρίων τροφοδοσίας, με το μέτρο ωστόσο να μην έχει εφαρμοστεί ποτέ στην πράξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μη εφαρμογή του μέτρου οφείλεται σε «κωλύματα» από την αποκεντρωμένη διοίκηση και από την Περιφέρεια Αττικής, με την τελευταία να μην εγκρίνει το μέτρο διευθέτησης ωραρίων τροφοδοσίας. Έτσι, τόσο το supermarket δίπλα από το 6ο δημοτικό όσο και άλλα supermarket σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης συνεχίζουν την τροφοδοσία χωρίς χρονικό περιορισμό, γεγονός που έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια σε αρκετούς πολίτες και στην αντιπολίτευση.

Αποκλειστικές πληροφορίες του ilioupolinews θέλουν την Περιφέρεια να φέρνει προς συζήτηση σε επόμενο περιφερειακό συμβούλιο το θέμα των φορτοεκφορτώσεων, έπειτα από ενέργειες στελεχών της δημοτικής αρχής.

Ακολουθήστε το Ilioupolinews.gr στο Facebook και στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ηλιούπολη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ ILIOUPOLINEWS

ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ