Facebook Pixel

Παραδημοτικα

Ιστορίες Γραφειοκρατικής Τρέλας Για Την Πολιτική Προστασία Στους Δήμους

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Συντάκτης ilioupolinews.gr

Ιστορίες Γραφειοκρατικής Τρέλας Για Την Πολιτική Προστασία Στους Δήμους

Αποκαλυπτικά, αλλά συνάμα εξόχως ανησυχητικά ήταν τα όσα είπε ο Δήμαρχος Ηλιούπολης Γιώργος Χατζηδάκης στο forum του ΣΠΑΥ για τον Υμηττό.

Κατά τη διάρκεια της 5 λεπτης παρέμβασης του, ο Γιώργος Χατζηδάκης στάθηκε αρκετά στο κομμάτι της πρόληψης και της προστασίας του βουνού, παρουσιάζοντας 2 χαρακτηριστικά παραδείγματα ελληνικής γραφειοκρατικής αδικίας εις βάρος των Δήμων στον τομέα της πολιτικής προστασίας.

Παράδειγμα πρώτο: Μιλώντας για τους πόρους που λαμβάνει ο Δήμος για την πολιτική προστασία σε ετήσια βάση από το κεντρικό κράτος , ο Δήμαρχος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Για έναν Δήμο όπως η Ηλιούπολη που 78.000 κατοίκους και άνω των 6.000 στρεμμάτων δάσους, αλσών και αστικών πάρκων, η επιχορήγηση για πρόληψη είναι μόλις 27.000 ευρώ» τονίζοντας παράλληλα πως τα χρήματα που δαπανά το κράτος για την αντιμετώπιση είναι πολλαπλάσια. Με μια απλή διαίρεση, σε κάθε στρέμμα δασικής έκτασης και πάρκου στον Δήμο, αντιστοιχούν 4,5 ευρώ, ένα ποσό απίστευτα μικρό σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες πρόληψης πυρκαγιών. Αν αναλογιστεί μάλιστα κάποιος πως τα 27.000 ευρώ αυτά δεν προορίζονται μόνο για δράσεις πρόληψης πυρκαγιών αλλά για την πολιτική προστασία στον Δήμο ευρύτερα, τότε το ποσό φαντάζει πραγματικά ευτελές.

«Εάν τα χρήματα που δίνουμε για την αντιμετώπιση προορίζονταν για την πρόληψη, τότε όλα θα ήταν καλύτερα», τόνισε ο Γιώργος Χατζηδάκης.

Παράδειγμα δεύτερο: Η κακοκαιρία «Μήδεια» που έπληξε όλη τη χώρα στις 16 Φεβρουαρίου άφησε πίσω της δεκάδες τόνους πεσμένων δέντρων και κλαδιών στους πρόποδες του Υμηττού, υλικά που ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη καύσιμη ύλη για το καλοκαίρι που ήταν προ των πυλών. Η χρηματοδότηση του κράτους για να μπορέσουν οι Δήμοι να συλλέξουν τα ξερά κλαδιά ήρθε καταμεσής της αντιπυρικής περιόδου, στις 16 Ιουνίου 2021 και έπειτα απο ασφυκτικές πιέσεις των Δημάρχων προς τον τότε υπουργό πολιτικής προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.

Τα δύο αυτά παραδείγματα είναι χαρακτηριστικά του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζει το κεντρικο κράτος της προστασία των δασών και συγκεκριμένα του Υμηττού. Δεκάδες χιλιάδες ευρώ στην καταπολέμηση των πυρκαγιών, και ψίχουλα στην πρόληψη.

«Εάν αυτός ο συσχετισμός αλλάξει, τότε θα μπορούμε όλοι να κοιμόμαστε πιο ήσυχοι τα βράδια» επεσήμανε στην δική του τοποθέτηση ο Δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης και πρόεδρος του ΣΠΑΥ, Γιάννης Κωνσταντάτος.

YouTube video

Ακολουθήστε το Ilioupolinews.gr στο Facebook και στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ηλιούπολη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ ILIOUPOLINEWS

ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ