Facebook Pixel

Δημοτικα

Βολές Για Προσπάθεια Ιδιωτικοποίησης Μέρους Της Καθαριότητας Στον Δήμο Ηλιούπολης – Τι Απαντά Η Διοίκηση

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Συντάκτης ilioupolinews.gr

Βολές Για Προσπάθεια Ιδιωτικοποίησης Μέρους Της Καθαριότητας Στον Δήμο Ηλιούπολης – Τι Απαντά Η Διοίκηση

Σαφείς αιχμές για προσπάθεια ιδιωτικοποίησης τμήματος του τομέα καθαριότητας του Δήμου εξαπολύει με ανακοίνωση της η Λαϊκή Συσπείρωση Ηλιούπολης.

Αφορμή για την καταγγελία της παράταξης του ΚΚΕ, στάθηκε η εισήγηση της δημοτικής αρχής σύμφωνα με την οποία η οικονομική επιτροπή μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις για την εκχώρηση της περισυλλογής και διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων σε ιδιώτες.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το εισηγητικό έγγραφο του αρμόδιου αντιδημάρχου προς την οικονομική επιτροπή, «η οικονομική επιτροπή, μπορεί, κατά την κρίση της, να αποφασίζει για τη σύναψη και ανάθεση δημόσιας σύμβασης, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4412/2016 (Α’ 147) για την εκτέλεση συγκεκριμένων υπηρεσιών συλλογής και μεταφοράς στερεών αποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών, καθαριότητας κοινόχρηστων χώρων και δημοτικών κτιρίων, συντήρησης χώρων πρασίνου, ηλεκτροφωτισμού, καθώς και ταφής και ανακομιδής νεκρών, εφόσον οι σχετικές πιστώσεις, είναι εγγεγραμμένες στον προϋπολογισμό».

Η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Ηλιούπολης κατηγορεί τη διοίκηση του Δήμου πως «πάει να περάσει στα μουλωχτά την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας μέσα στο κατακαλόκαιρο», αφήνοντας σαφείς αιχμές προς τον αντιδήμαρχο καθαριότητας κ. Στασινόπουλο, αναφέροντας χαρακτηριστικα πως «το έχει με τις ιδιωτικοποιήσεις και φαίνεται να διεκπεραιώνει επάξια την βρώμικη δουλεία στην διοίκηση του Δήμου (βλέπε ηλεκτροφωτισμός κ.α.)».

Τι Απαντά Η Δημοτική Αρχή

Πηγές από το Δημαρχείο απαντούν πως η συγκεκριμένη πρωτοβουλία δεν αποσκοπεί σε καμία περίπτωση στην ιδιωτικοποίηση δημοτικών υπηρεσίων. Όπως τονίζεται, το συγκεκριμένο μέτρο αφορά στην δυνατότητα που θα έχει ο δήμος να παραδίδει, ογκώδη, μπάζα και άλλα παρόμοιας φύσης υλικά σε ειδική, αδειοδοτημένη, ιδιωτική δομή επεξεργασίας στερέων εκσκαφικών απορριμμάτων, καθώς ούτε ο δήμος ούτε η περιφέρεια διαθέτουν παρόμοια εξειδικευμένη δομή.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην σχετική εισήγηση «Τόσο ο Δήμος Ηλιούπολης όσο και η Περιφέρεια Αττικής δεν διαθέτουν κατάλληλες αδειοδοτημένες μονάδες διαλογής, επεξεργασίας και αξιοποίησης των υλικών αυτών, καθιστώντας αναγκαστική την προσφυγή σε ένα αδειοδοτημένο σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης και αξιοποίησης των Α.Ε.Κ.Κ. και των ογκωδών αντικειμένων, δηλαδή έναν εξωτερικό ανάδοχο, κατάλληλα αδειοδοτημένο, στον οποίο ο Δήμος θα παραδίδει τα παραπάνω απόβλητα στις κατάλληλα αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις του για την περαιτέρω επεξεργασία και αξιοποίησης τους».

Με απλά λόγια, ο Δήμος προσπαθεί να απαλλαγεί από τον μεγάλο όγκο μπαζών και ογκωδών αντικειμένων που εμφανίζονται σε διάφορα σημεία της πόλης, τα οποία θα περισυλλέγονται από τις υπηρεσίες του Δήμου, ωστόσο θα παραδίδονται σε ιδιωτική και όχι δημόσια μονάδα επεξεργασίας.

Οι Αντιδράσεις Των Παρατάξεων

Πληροφορίες αναφέρουν πως η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης έχει ταχθεί ανοικτά κατά της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, με τον Στάθη Ψυρρόπουλο να ετοιμάζεται να τοποθετηθεί δημόσια για το ζήτημα. Πέραν της ουσίας της εισήγησης της δημοτικής αρχής, ενστάσεις έχουν προκύψει σε ορισμένες παρατάξεις και για τον τρόπο συνεδρίασης της σημερινής οικονομικής επιτροπής (έγινε δια περιφοράς, χωρίς φυσική παρουσία αιρετών) καθώς και για το γεγονός πως η εισήγηση εξουσιοδοτεί την επιτροπή και όχι το δημοτικό συμβούλιο για τη λήψη μιας τέτοιας κρίσιμης απόφασης.

Πρόκειται για μία κίνηση που έχει σαφή προεκλογική στόχευση, με τον Δήμαρχο να προσπαθεί να βελτιώσει την εικόνα της πόλης σε επίπεδο καθαριότητας ενόψει της προεκλογικής περιόδου που ξεκινά το προσεχές Φθινόπωρο.

Ακολουθήστε το Ilioupolinews.gr στο Facebook και στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ηλιούπολη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ ILIOUPOLINEWS

ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ