Το έργο του Ελληνικού συνοδεύεται από την κατασκευή δύο μεγάλων εμπορικών κέντρων (malls), το Vouliagmenis Mall στην πλευρά της Λεωφόρου Βουλιαγμένης και της Marina Galleria, στην πλευρά της μαρίνας. Το πρώτο θα έχει επιφάνεια 130.000 τ.μ., όντας το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο στην Ελλάδα, και το δεύτερο 22.000 τ.μ., θα περιλαμβάνει καταστήματα 70 Ελλήνων και ξένων σχεδιαστών, θα φιλοξενεί πλήθος εκδηλώσεων και εκθέσεων, ενώ θα διαθέτει και 30 καταστήματα εστίασης, εστιατόρια και καφέ.
Η διεθνής εμπειρία από ανάλογες επενδύσεις δείχνει ότι ο αντίκτυπος στην ευρύτερη περιοχή τους – άρα και στον Δήμο μας – είναι σημαντικός, με μεγάλες προκλήσεις να δημιουργούνται κυρίως για τον εμπορικό κόσμο των πόλεων. Αξιοσημείωτη απώλεια πελατών παρατηρείται τόσο στα εμπορικά καταστήματα όσο και στα καταστήματα εστίασης, οδηγώντας πολλές φορές στο κλείσιμό τους και σε ακραίες περιπτώσεις ακόμη και στην ερήμωση ολόκληρων περιοχών. Αυτό έρχεται ως επακόλουθο της μεταβολής της καταναλωτικής συμπεριφοράς λόγω σύγκρισης των προσφορών που διατίθενται στα μεγάλα καταστήματα των εμπορικών κέντρων έναντι των τοπικών μικρότερων.
Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία σχετικών ερευνών. Συγκεκριμένα, σε περιοχές που δημιουργούνται μεγάλα εμπορικά κέντρα παρατηρείται 40-47% μείωση του αριθμού των τοπικών εμπορικών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων εστίασης, κατά τους πρώτους 6 μήνες από την έναρξη λειτουργίας τους, 3 στις 5 επιχειρήσεις παρουσιάζουν μείωση πωλήσεων και διαθέσιμων προϊόντων, ενώ μόνον 1% παρουσιάζει αύξηση πωλήσεων. Στη συνέχεια, βέβαια, το πρόβλημα μεγεθύνεται περαιτέρω, καθώς μετά το κλείσιμο των πρώτων επιχειρήσεων η αγορά γίνεται λιγότερο ελκυστική – άρα και ο αριθμός των πελατών μειώνεται γεωμετρικά.
Ενώ λοιπόν πριν την κατασκευή των δύο malls οι αγορές και η αναψυχή γίνονταν από τα καταστήματα της Ηλιούπολης, υπάρχει ορατός κίνδυνος να καταλήξουμε στην εξυπηρέτηση μόνον των άμεσων αναγκών. Την ίδια στιγμή, αναμένεται να παρατηρηθεί αύξηση της τιμής των ενοικίων στην περιοχή λόγω της αυξημένης ζήτησης που θα προκύψει από τη μετακίνηση προσωπικού του mall, προκειμένου να διαμένει κοντά στον τόπο εργασίας του.
Στον αντίποδα των παραπάνω, θετική εξέλιξη για την τοπική κοινωνία μπορεί να είναι η ενδεχόμενη μείωση της ανεργίας της περιοχής, κατά τη διάρκεια κατασκευής του mall, λόγω ζήτησης ορισμένων ειδικοτήτων αλλά και κατά τη διάρκεια λειτουργίας του, λόγω αυξημένων αναγκών σε προσωπικό.
Συνοψίζοντας, το έργο του Ελληνικού αλλάζει τελείως τα δεδομένα για την Ηλιούπολη. Και είναι επιτακτική ανάγκη ο Δήμος να πάψει να παρατηρεί με αδράνεια τις εξελίξεις αλλά να επεξεργαστεί από κοινού με τον επιχειρηματικό κόσμο του εμπορίου και της εστίασης, μέτρα για την τόνωση της αγοράς, όπως:
- Πεζοδρομήσεις,
- Ενεργοποίηση της κάρτας δημότη με πραγματικά οφέλη,
- Προβολή των επιχειρήσεων μέσω του δήμου,
- Χρησιμοποίηση των μέσων μαζικής δικτύωσης του δήμου προς όφελος των επιχειρήσεων,
- Γραφείο συμβουλευτικής επιχειρήσεων στον δήμο,
- Έρευνα για τον εντοπισμό και την αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων προς όφελος των επιχειρήσεων,
- Ενισχυση των υπαρχουσών επιχειρήσεων με προσαρμογή δημοτικών τελών μετά από διάλογο με την τοπική κοινωνία,
- Κίνητρα προσέλκυσης νέων επιχειρήσεων, ώστε να παραμείνει αυτόνομος πόλος,
- Επιμόρφωση των επιχειρηματιών,
- Κοινές εκδηλώσεις,
- Δημιουργία χώρων στάθμευσης,
- Βελτίωση του οδοφωτισμού.
Είναι η ώρα να μελετήσουμε προσεκτικά τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται για την Ηλιούπολη και να αποφασίσουμε για τη φυσιογνωμία της μετά την υλοποίηση του έργου του Ελληνικού, πάντα με γνώμονα την ευημερία της πόλης και των ανθρώπων της. Και είναι βέβαιο ότι με σχέδιο, δράση και συντονισμό, μπορούμε να μετατρέψουμε τους κινδύνους σε ευκαιρία.
Ακολουθήστε το Ilioupolinews.gr στο Facebook και στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ηλιούπολη.
Με το άρθρο του ο κ. Ευαγγέλου βάζει, για πρώτη φορά, σε διάλογο τις προοπτικές της Ηλιούπολης με “δεδομένο” το μεγάλο έργο ανάπλασης του Ελληνικού.
Μέχρι τώρα στις “συζητήσεις” κυριαρχούσε πνεύμα άρνησης και αμφισβήτησης του έργου πράγμα που οφείλω να παραδεχτώ πως διακατείχε και εμένα.
Είχε κυριαρχήσει στο δημόσιο διάλογο για το Ελληνικό, μια δήθεν οικολογική -προοδευτική περιβάλουσα ατμόφαιρα, “αποτρέπουσα” την ανάπτυξη ουσιαστικού διαλόγου για τη στάση της Ηλιούπολης στα τεκταινόμενα στο Ελληνικό αλλά και στο ευρύτερο παραλιακό μέτωπο.
Η Ηλιούπολη, χρόνια τώρα, κλεισμένη στο δόγμα “πρώτα η Ηλιούπολη”, “στρουθοκαμηλίζει”, αρνούμενη να αντικρύσει ένα περιβάλλον που μεταβάλλεται ραγδαία και την αφήνει πίσω του ως “πτωχό συγγενή” !
Τα πράγματα όμως “προχωράνε” και υποχρέωση όλων , κυρίως όμως της “ηγετικής τάξης” της πόλης είναι να αναγνωρίζει έγκαιρα τις συνθήκες που διαμορφώνονται τόσο στη πόλη όσο και στον ευρύτερο “ζωτικό χώρο” της πόλης και κατά το μέρος της ευθύνης που της αναλογεί να διαμορφώνει τις αναγκαίες προτάσεις προς αντιμετώπισή τους .
Της διαμόρφωσης όμως των προτάσεων, θα πρέπει να προηγείται η διαμόρφωση συνθηκών διαλόγου και ο κ. Ευαγγέλου με το άρθρο του αυτό φαίνεται να επιδιώκει!