Facebook Pixel

Τοπικα

Tην Κυριακή 2 Απριλίου H Yποδοχή Tων Aχράντων Παθών Tου Κυρίου Στον Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Συντάκτης ilioupolinews.gr

Tην Κυριακή 2 Απριλίου H Yποδοχή Tων Aχράντων Παθών Tου Κυρίου Στον Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου

Με προσωπική πρωτοβουλία του Πανοσολογιοτάτου Αρχιμανδρίτη π. Σπυρίδωνα Κατραμάδου για πρώτη φορά στην πόλη μας θα πραγματοποιηθεί η υποδοχή στον καθεδρικό Ναό της Κοιμήσεως Θεοτόκου Ηλιούπολης μέρος των Αχράντων παθών του Κυρίου, προερχόμενα απο την Ιερά Μονή Ταξιαρχών Αιγίου.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση του ο Ι.Ν:

Η Ορθόδοξος Εκκλησία, παρέλαβε από τους θεοφόρους Πατέρες και Διδασκάλους της Οικουμένης, να σέβεται και να τιμά δεόντως τα χαριτόβρυτα Ι. Λείψανα και τις Θαυματουργές Ι. Εικόνες, διά των οποίων η Χάρις του Θεού μεταφέρεται στους χριστιανούς, οι οποίοι με πίστη την επιζητούν. Τα Ι. Λείψανα των Αγίων και μάλιστα όσα συνδέονται με το Σωτήριο Πάθος του Κυρίου, όπως ο Τ. Σταυρός, είναι δεκτικά και μεταδοτικά της Ζωηφόρου Χάριτος του Παναγίου Πνεύματος, γι’ αυτό και ευωδιάζουν, θαυματουργούν, μυροβλύζουν, αναβλύζουν ιάματα και δίδουν θεραπείες.

Με την ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών & πάσης Ελλάδος κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ και την συγκατάθεση του Μητροπολίτου Καλαβρύτων & Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου, ο Ναός της Παναγίας, αποβλέποντας ποιμαντικώς στον αγιασμό, την πνευματική στερέωση και ενίσχυση των πιστών λίγο προ της εισόδου μας στην Μεγάλη Εβδομάδα, με τιμή, σεβασμό και κατάνυξη, θα υποδεχθεί εκκλησιαστικώς και ιεροπρεπώς, τα Άχραντα Πάθη του Κυρίου, προερχόμενα εκ της Ι. Μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αιγιαλείας, την Κυριακή 2 Απριλίου στις 7:00 μ.μ. στα προπύλαια του Ι. Καθεδρικού μας Ναού.

Τα Άχραντα Πάθη περιλαμβάνουν τεμάχια εκ: α) της χλαμύδος, την οποία φόρεσαν στον Κύριό οι σταυρωτές Του, β) του σπόγγου, με τον οποίον ο Ρωμαίος στρατιώτης πότισε τον Σωτήρα του κόσμου όξος μεμειγμένο με χολή, γ) του ακανθίνου στεφάνου, που δέχθηκε επί της κεφαλής Του ο Λυτρωτής των ανθρώπων, και τέλος δ) του Τ. Σταυρού, επί του οποίου θυσιάσθηκε εξ αγάπης ο Σωτήρας του κόσμου. Τα ιερότατα αυτά κειμήλια φυλάσσονταν μέχρι το 1450 στο αυτοκρατορικό παρεκκλήσιο του Παλατίου στην Βασιλεύουσα, όπου τα είχε εναποθέσει η Αγ. Ελένη τον 4ο αιώνα. Στα μέσα του 15ου αιώνος, οι δύο αυτάδελφοι Παλαιολόγοι Θωμάς και Δημήτριος, προσέφεραν προς ευλογία και αγιασμό τα Άχραντα Πάθη στον συγγενή τους (υιό του Ανδρέα Μαμωνά, Δούκα της Μονεμβασίας, και της Θεοδώρας Παλαιολογίνης, κόρης του Αυτοκράτορα Ανδρονίκου Δ´ Παλαιολόγου) και κτήτορα της Ι. Μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αιγιαλείας, Όσιο Λεόντιο. Η θεόπνευστη αυτή χειρονομία των δύο Παλαιολόγων διέσωσε ουσιαστικά τα τιμιότατα αυτά κειμήλια από τους Οθωμανούς, που λίγα χρόνια αργότερα, το 1453, κατέκτησαν την Βασιλίδα των Πόλεων. Τα ως άνω Ι. Κειμήλια θα τίθενται προς προσκύνηση στον Ι. Ναό,
καθημερινά από τις 7.30 μέχρι τις 22.00 έως και το Σάββατο του Λαζάρου το πρωί της 8ης Απριλίου, ενώ θα τελούνται Ακολουθίες, όπως παρατίθενται αναλυτικώς πιο κάτω.

Αγαπητοί Ενορίτες, συμπολίτες και προσκυνητές, ας αξιοποιήσουμε όλοι ακόμα μία αγιαστική ευκαιρία και ευλογία του Θεού στην Πόλη μας, σπεύδοντας με πνευματική κατάνυξη να υποδεχθούμε τα Άχραντα Πάθη, και δι’ Αυτών, προσκυνούντες τον Σωτήρα του κόσμου Κύριο Ιησού Χριστό, του Οποίου το Πάθος και η Ανάσταση μας ελευθέρωσαν από την σκλαβιά της αμαρτίας και του θανάτου και μας φανέρωσαν την οδό της σωτηρίας και της αιώνιας ζωής. Καλό Πάσχα!

Ακολουθήστε το Ilioupolinews.gr στο Facebook και στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ηλιούπολη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ ILIOUPOLINEWS

ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ