Facebook Pixel

Επικαιροτητα

Τι Συμβαίνει Στον Ι.Ν Απόστολου Παύλου – Αντιδράσεις Από Κατοίκους Της Ηλιούπολης

Το ilioupolinews παρουσιάζει ένα αναλυτικό ρεπορτάζ για τις αντιδράσεις των κατοίκων, με αφορμή την τοποθέτηση μπάρας ελεγχόμενης κυκλοφορίας στον περίβολο του ναού από τον ιερέα.

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Συντάκτης ilioupolinews.gr

Τι Συμβαίνει Στον Ι.Ν Απόστολου Παύλου – Αντιδράσεις Από Κατοίκους Της Ηλιούπολης

Κατεβαίνοντας κανείς την «Κατεχάκη», αντικρίζει μια επιβλητική εκκλησία η οποία επί 2 δεκαετίες βρισκόταν μεταξύ «φθοράς και αφθαρσίας». Πρόκειται για τον Ι.Ν Αποστόλου Παύλου & Παναγίας Πουρσιωτίσσης, που βρίσκεται στα όρια των δήμων Ηλιούπολης και Βύρωνα.

Η εκκλησία, διαθέτει έναν τεράστιο περίβολο – υπαίθριο χώρο, τον οποίο οι κάτοικοι της περιοχής χρησιμοποιούσαν ως σημείο στάθμευσης, καθώς οι απότομοι και στενοί δρόμοι της περιοχής δεν προσφέρονταν για ασφαλές και άνετο παρκάρισμα.

apostolos pavlos 01 Τι Συμβαίνει Στον Ι.Ν Απόστολου Παύλου - Αντιδράσεις Από Κατοίκους Της Ηλιούπολης

Ωστόσο, εδώ και αρκετούς μήνες, όταν οι εργασίες για την ολοκλήρωση της εκκλησίας ξεκίνησαν εκ νέου, οι Ηλιουπολίτες βρέθηκαν προ μιας δυσάρεστης έκπληξης: ο ιερέας του Ναού τοποθέτησε μπάρα ελεγχόμενης κυκλοφορίας στην είσοδο του χώρου στάθμευσης αλλά και κάμερα που βιντεοσκοπεί την παραμικρή κίνηση. Μάλιστα, το θέμα πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς η παιδική χαρά που βρίσκεται πλησίον του χώρου στάθμευσης έχει την κεντρική της είσοδο μέσα στον χώρο που πλέον απαγορεύεται η στάθμευση. Με απλά λόγια, ένας γονιός που ήθελε να παρκάρει το αυτοκίνητό του και να πάει το παιδί του στην παιδική χαρά, πλέον δεν μπορεί να το κάνει ελεύθερα.

Αυτή η «αυθαίρετη», σύμφωνα με τις καταγγελίες, κατάληψη χώρου από την μεριά της εκκλησίας, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων.

apostolos pavlos 02 Τι Συμβαίνει Στον Ι.Ν Απόστολου Παύλου - Αντιδράσεις Από Κατοίκους Της Ηλιούπολης

Αντιδράσεις Από Τους Κατοίκους

Όπως ήταν φυσικό, οι κάτοικοι των στενών πέριξ της εκκλησίας αντέδρασαν έντονα. Το πρώτο πρόβλημα ήταν οι χώροι στάθμευσης. Η ευρύτερη περιοχή είναι πυκνοκατοικημένη, απόκρημνη, με ανηφόρες μεγάλης κλήσης και στενούς δρόμους. Το πάρκινγκ στον περίβολο της εκκλησίας «έλυνε τα χέρια» σε περίπου 70 οικογένειες της περιοχής, οι οποίες πλέον αντιμετωπίζουν έναν καθημερινό «γολγοθά» στάθμευσης. «Παρκάρουμε στα 500 και στα 600 μέτρα από το σπίτι μας και πρέπει να ανεβαίνουμε όλη αυτή την ανηφόρα κάθε μέρα» αναφέρει κάτοικος της περιοχής στο ilioupolinews επισημαίνοντας την δυσκολία που έχει φέρει η τοποθέτηση της μπάρας.

Οι αντιδράσεις, ωστόσο, δεν περιορίζονται στο ζήτημα της στάθμευσης ΙΧ, αλλά και σε καταγγελίες κατοίκων περί «αυθαιρεσιών του ιερέα σε δημόσια χώρο». Όπως καταγγέλλουν κάτοικοι η συγκεκριμένη έκταση είναι δασική και δημόσια και «κανείς δεν μπορεί να τοποθετεί αυθαίρετα μπάρα ελεγχόμενης κυκλοφορίας στο σημείο», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.

Η μπάρα ελεγχόμενης κυκλοφορίας τοποθετήθηκε – σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων- στο σημείο πριν περίπου 2 μήνες, στο τέλος της άνοιξης του 2021. Πιο πριν, ο προϊστάμενος του Ι.Ν πατέρας Καλλίνικος είχε τοποθετήσει στο σημείο χειροκίνητες μπάρες παρεμπόδισης στάθμευσης, οι οποίες είχαν προκαλέσει ζημιά εκατοντάδων ευρώ σε όχημα περίοικου.  Ο ιερέας, μετά το εν λόγω περιστατικό και κατόπιν σφοδρών επικρίσεων έδωσε κλειδιά για το λουκέτο της μπάρας σε περίπου 50-60 κατοίκους προκειμένου να σταθμεύουν ελεύθερα, ωστόσο λίγο καιρό μετά, οι περίοικοι είδαν έκπληκτοι να τοποθετείται τηλεχειριζόμενη μπάρα ελεγχόμενης κυκλοφορίας που εμπόδιζε πλήρως την πρόσβαση.

Το νέο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης ελεγχόταν μάλιστα από κάμερα ασφαλείας, προκειμένου οι υπεύθυνοι του ναού «να έχουν εικόνα ποιος μπαίνει και βγαίνει στον χώρο» αναφέρει ο αρχιμανδρίτης του ναού στο ilioupolinews.

Καταγγελίες Για Διανομή Τηλεχειριστηρίων Έναντι 30 Ευρώ

Όπως καταγγέλλει πληθώρα κατοίκων στο ilioupolinews, η είσοδος στον περίβολο του ναού γίνεται αποκλειστικά με τη χρήση τηλεχειριστιρίου το οποίο χορηγείται στους ενδιαφερόμενους έναντι του ποσού των 30 ευρώ. Το εν λόγω τηλεχειριστήριο σύμφωνα με τον ιερέα έχει διατεθεί σε 60 ενδιαφερόμενους, με τους κατοίκους που μίλησαν στο ilioupolinews να αντιτείνουν, κάνοντας λόγο για μόλις 10 άτομα. Σε ερώτηση του ilioupolinews.gr για τη συγκεκριμένη καταγγελία ο ιερέας απάντησε πως «το συγκεκριμένο μέτρο αποφασίστηκε για να έχουμε γνώση του ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει από τον περίβολο του ναού», ενώ επεσήμανε πως το κάθε τηλεκοντρόλ κοστίζει 20 ευρώ, χωρίς να δικαιολογεί τη διαφορά 10 ευρώ που προκύπτει μεταξύ προμήθειας και παροχής στους περίοικους.

Παρά τις ενημερωτικές πινακίδες περί ελεγχόμενης στάθμευσης στο σημείο και βιντεοσκόπησης του χώρου, προκύπτουν εξαιρετικά σοβαρά ζητήματα προστασίας προσωπικών δεδομένων, καθώς λίγα μέτρα δίπλα από την μπάρα βρίσκεται η παιδική χαρά την οποία επισκέπτονται καθημερινά δεκάδες γονείς και παιδιά, οι οποίοι βιντεοσκοπούνται χωρίς τη θέληση τους.

Δημοτικές Παρατάξεις Στο Πλευρό Των Κατοίκων

Στο πλευρό τω κατοίκων που αντιδρούν έντονα και ζητούν απελευθέρωση του χώρου, στέκονται δημοτικές παρατάξεις όπως η Λαϊκή Συσπείρωση, ενώ το θέμα έχει απασχολήσει ήδη το δημοτικό συμβούλιο, υπό μορφή ερωτήματος. Αύριο, 5/7/2021, το θέμα θα συζητηθεί διεξοδικά, με την δημοτική αρχή να προσπαθεί να βρει τη βέλτιστη δυνατή λύση στο πρόβλημα. Όπως επισημαίνουν κάτοικοι, «ο Δήμος έχει ενδιαφερθεί για το ζήτημα, ωστόσο περιμένουμε πράξεις και όχι λόγια».

Η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Τσατσούλη, κατά την παρέμβαση της για το ζήτημα, άφησε αιχμές για αυθαιρεσία και προσπάθεια καταπάτησης δασικής έκτασης, ενώ συνέδεσε τα περιστατικά με την απόφαση του εφετείου περί ιδιωτικοποίησης της ευρύτερης περιοχής του λόφου Κοπανά στον Βύρωνα, στον οποίο βρίσκεται η μάλιστα η εκκλησία. Μάλιστα, τις επόμενες ημέρες η λαϊκή συσπείρωση προγραμματίζει λαϊκή συνέλευση στο σημείο, προκειμένου να συζητηθεί το πρόβλημα και να προταθούν λύσεις.

unnamed 3 Τι Συμβαίνει Στον Ι.Ν Απόστολου Παύλου - Αντιδράσεις Από Κατοίκους Της Ηλιούπολης

Tι Αναφέρει Ο Ιερέας

Το ilioupolinews επικοινώνησε με τον ιερέα του ναού πατέρα Καλλίνικο, ο οποίος απάντησε σε μια σειρά από ερωτήματα. Όπως τονίζει ο αρχιμανδρίτης, «ο χώρος ανήκει στην εκκλησία και έτσι αποφασίσαμε να τοποθετήσουμε μπάρα ελεγχόμενης στάθμευσης για να μπορούμε να έχουμε εικόνα για το ποιος έχει πρόσβαση στον περίβολο του ναού».

Όπως προσθέτει ο πανοσιολογιότατος πατέρας Καλλίνικος, οι λόγοι που τον οδήγησαν σε αυτή την απόφαση ήταν η «αυθαιρεσία» από την μεριά ορισμένων κατοίκων οι οποίοι, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του «στάθμευαν όπου έβρισκαν, ρύπαιναν τον χώρο με κάθε είδους σκουπίδια και δεν σέβονταν την εκκλησία».

«Ο υπαίθριος χώρος είναι πρώτα για να εξυπηρετείται ο ναός, οι εκκλησιαζόμενοι και δευτερευόντως οι περίοικοι» επεσήμανε ο ιερέας στο ilioupolinews, ο οποίος μάλιστα κατήγγειλε πως ουκ ολίγες φορές ο ίδιος δεν έχει βρει θέση parking κατά τη διάρκεια ημέρας εκκλησιασμού λόγω της άναρχης στάθμευσης, αλλά επίσης και πως «τα παρκαρισμένα οχήματα εμποδίζουν τα οχήματα που πραγματοποιούν οικοδομικές εργασίες στον ναό»

Οι ισχυρισμοί του ιερέα περί ρύπανσης του περιβόλου αντικρούονται από το γεγονός πως ο Δήμος έχει μεριμνήσει για την πρόσληψη οδοκαθαριστών ειδικά για την συγκεκριμένη περιοχή, με τους κατοίκους να επιβεβαιώνουν πως το σημείο καθαρίζεται πάρα πολύ συχνά από συνεργείο του Δήμου.

Όσο για το ζήτημα της πρόσβασης στην παιδική χαρά που βρίσκεται στο σημείο, ο ιερέας αναφέρει πως «η κύρια είσοδος είναι εκτός της εκκλησίας». Ωστόσο, η συγκεκριμένη είσοδος είναι απότομη και ακατάλληλη για παιδιά και έχει δημιουργηθεί για να έχουν πρόσβαση οχήματα του δήμου.

unnamed 5 Τι Συμβαίνει Στον Ι.Ν Απόστολου Παύλου - Αντιδράσεις Από Κατοίκους Της Ηλιούπολης
Η δευτερεύουσα είσοδος της παιδικής χαράς: Είναι απότομη, ακατάλληλη για παιδιά, τα οποία μπορούν να τραυματιστούν ανα πάσα στιγμή λόγω της μεγάλης κλίσης. Χρησιμεύει για τα οχήματα των υπηρεσιών του Δήμου, τα οποία συχνά ευπρεπίζουν το σημείο. Η συγκεκριμένη ανηφόρα βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην ενημερωτική πινακίδα που παρατέθηκε παραπάνω.

Τα Επίσημα Έγγραφα Και O Noμικός «Δαίδαλος»

Το όλο ζήτημα περιπλέκεται εάν ανατρέξει κανείς στα επίσημα στοιχεία. Σύμφωνα με επίσημα κτηματολογικά έγγραφα που διαθέτει στη διάθεση του το ilioupolinews, οι ισχυρισμοί του ιερέα επιβεβαιώνονται καθώς η έκταση ανοίκει στην «Ιερά Μονή Ασωμάτων Πετράκη»

apostolos pavlos 03 Τι Συμβαίνει Στον Ι.Ν Απόστολου Παύλου - Αντιδράσεις Από Κατοίκους Της Ηλιούπολης


Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει αυτόματα πως υπάρχει «λευκή επιταγή» για τοποθέτηση μπάρας ελεγχόμενης κυκλοφορίας. Η συγκεκριμένη έκταση, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία είναι χαρακτηρισμένη ως δασική, γεγονός που δίνει ισχυρά επιχειρήματα στον Δήμο και τους κατοίκους να ζητήσουν την άμεση αποξήλωση της μπάρας ελεγχόμενης κυκλοφορίας. Όπως μάλιστα επισημαίνει έγκριτος νομικός «η πρόσφατη αλλαγή της νομοθεσίας δίνει ισχυρότατη βάση στα αιτήματα των κατοίκων».

δασικοι χαρτες 2 Τι Συμβαίνει Στον Ι.Ν Απόστολου Παύλου - Αντιδράσεις Από Κατοίκους Της Ηλιούπολης
Σύμφωνα με τις κυρωμένους δασικούς χάρτες, η έκταση είναι δασική.

Και το «μπλέξιμο» δεν τελειώνει εδώ. Τα ίδια έγγραφα, αναφέρουν πως η συγκεκριμένη έκταση βρίσκεται εντός ορίων του Δήμου Βύρωνα, γεγονός που περιπλέκει τα πράγματα ακόμα περισσότερο. Όσο για την ενορία, ανήκει στην Μητρόπολη Καισαριανής, Βύρωνα και Υμηττού.

Στην ουσία πρόκειται για μία έκταση που ανήκει στην εκκλησία, βρίσκεται εντός των ορίων του Δήμου Βύρωνα, είναι χαρακτηρισμένη ως δασική και προκαλεί προβλήματα σε κατοίκους του Δήμου Ηλιούπολης.  

Τη λύση σε αυτό το περίπλοκο πάζλ καλούνται να δώσουν άμεσα οι διοικούντες στο επικείμενο δημοτικό συμβούλιο, βρίσκοντας την χρυσή τομή που θα εξασφαλίζει την ελεύθερη πρόσβαση στους κατοίκους, την προστασία του Δάσους και τις ανάγκες λειτουργίας του Ιερού Ναού. Το πρόβλημα εκτός από «τυπικό» είναι και ουσιαστικό: Η εκκλησία, ως αναπόσπαστο μέρος της τοπικής κοινωνίας δεν μπορεί να αποκλείει την πρόσβαση στους περιοίκους που ζουν χρόνια στην περιοχή.

Όπως ακούστηκε στο δημοτικό συμβούλιο πριν αρκετές ημέρες «οι μπάρα ελεγχόμενης κυκλοφορίας θα φύγουν είτε κάποιοι του θέλουν, είτε όχι».

Μένει να δούμε την έκβαση της περίεργης αυτής υπόθεσης τις επόμενες ημέρες.

apostolos pavlos final Τι Συμβαίνει Στον Ι.Ν Απόστολου Παύλου - Αντιδράσεις Από Κατοίκους Της Ηλιούπολης
Πανοραμική άποψη του σημείου με χρήση του Google Earth. Mε κόκκινη σκίαση ο υπαίθριος χώρος στάθμευσης, που σήμερα ελέγχεται από την μπάρα ελεγχόμενης εισόδου που τοποθέτησε ο ιερέας.

Ακολουθήστε το Ilioupolinews.gr στο Facebook και στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ηλιούπολη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ ILIOUPOLINEWS

ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ