Facebook Pixel

Δημοτικα

Θάνος Κατσώνης – Ένας Από Τους Στενότερους Συνεργάτες Του Δημάρχου Ηλιούπολης Μιλά Στο ilioupolinews.gr

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Συντάκτης ilioupolinews.gr

Θάνος Κατσώνης – Ένας Από Τους Στενότερους Συνεργάτες Του Δημάρχου Ηλιούπολης Μιλά Στο ilioupolinews.gr

Λίγο πριν τις εκλογές 2019, ο Θάνος Κατσώνης είχε αναπτύξει μια εκτενή κειμενογραφία για διάφορα σημαντικά ζητήματα της πόλης σε τοπικά διαδικτυακά μέσα. Η βαθιά του γνώση για τα ζητήματα που αναδείκνυε, παρακίνησε τον τότε υποψήφιο -και νυν Δήμαρχο- Γιώργο Χατζηδάκη να τον εντάξει στο ψηφοδέλτιό του. Μετά την ιστορική νίκη του Χατζηδάκη, ο κ. Κατσώνης ανέλαβε τα ηνία της επικοινωνίας του Δήμου, θέση στην οποία παρέμεινε για 3 και πλέον χρόνια, ενώ συνεχίζει να είναι στενός συνεργάτης και άτυπος σύμβουλος του Δημάρχου. O Θάνος Κατσώνης θεωρείται ένας από τους στενότερους συνεργάτες του νυν Δημάρχου, ενώ και σε αυτή την προεκλογική περίοδο είναι υποψήφιος Δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη «Ενωμένοι Για Την Ηλιούπολη».

Το ilioupolinews.gr μίλησε μαζί του σε μια μακροσκελή συνέντευξη.

Αν και προέρχεστε από τον ευρύτερο χώρο της αριστεράς, το 2019 επιλέξατε να συμπορευτείτε με την παράταξη του Γιώργου Χατζηδάκη; Τι σας παρακίνησε;

Το 2019, καταλήξαμε σ’ αυτή τη συνεργασία μαζί με άλλους φίλους που τουλάχιστον για 2 χρόνια «συν-ομιλούσαμε» και «συν-ενεργούσαμε» με στόχο τη δημιουργία μιας πολυσυλλεκτικής δημοτικής παράταξης, για την «αλλαγή σελίδας» στην Ηλιούπολη.

Αυτές οι προσπάθειες δεν είχαν καρποφορήσει, γιατί δεν υπήρχε ένα πρόσωπο που  θα ήθελε αλλά και θα μπορούσε να ηγηθεί και να λειτουργήσει συνεκτικά.

Τότε στο προσκήνιο «εισέβαλε» ο πληθωρικός Γιώργος Χατζηδάκης, που είχε περισσότερα από τα παραπάνω χαρακτηριστικά ενός επικεφαλής, κερδίζοντας με το σπαθί του τη θέση του υποψήφιου Δημάρχου, γενικής αποδοχής.

Δυναμικός και αποφασιστικός, με τεράστια αυτοδιοικητική γνώση και πείρα, ευφυής, διορατικός και ικανός να δημιουργήσει συνέργειες και συμπορεύσεις, όπως και αποδείχθηκε.

Οι δημόσιες καταγγελίες του για «έκνομες συμπεριφορές» του προηγούμενου Δημάρχου Β.Β. και η παραίτηση του από τη θέση του Αντιδημάρχου, άνοιξε τη δίοδο συνομιλιών μαζί μας. Με κέρδισε και μένα προσωπικά και διέλυσε τις πολλές επιφυλάξεις που όντως είχα τότε.

Με άρθρο μου σε σάϊτ της πόλης, παρουσίασα δημόσια τις θέσεις μου, του πρότεινα να ενσωματωθούν, κάποιες από αυτές, στο πρόγραμμα της παράταξης, άμεσα και επίσης δημόσια τις αποδέχθηκε ο Χατζηδάκης και έτσι «σφραγίσαμε» επίσημα τη συνεργασία μας.

Επέκταση φυσικού αερίου Θάνος Κατσώνης - Ένας Από Τους Στενότερους Συνεργάτες Του Δημάρχου Ηλιούπολης Μιλά Στο ilioupolinews.gr

Για 3 έτη θητεύσατε στο πλευρό του Δημάρχου και διαχειριστήκατε αρκετές κρίσεις. Ποια ήταν η πιο διδακτική για εσάς;

Να τονίσω αρχικά, ότι η συνεργασία μας μετράει 4 χρόνια και συνεχίζεται!

Ξεκίνησε από τις αρχές του 2019 και ολοκληρώθηκε στο τέλος του 2022 με την παραίτησή μου, για να έχω το δικαίωμα υποψηφιότητας μαζί του.

Είναι αλήθεια ότι πολλά «έσκασαν στο κεφάλι» του Δημάρχου σ’ αυτή τη θητεία, και κάποια από αυτά πρωτόγνωρα για όλη τη χώρα και όχι για ένα Δήμαρχο.

Οι δύο κακοκαιρίες, «Μήδεια» και η «Ελπίδα» ήταν μεγάλες δοκιμασίες, που με την προσπάθεια όλων, αιρετών, υπηρεσιακών, εθελοντών αλλά και πολιτών, αντιμετωπίστηκαν αρκετά αποτελεσματικά, παρά την πρωτοφανή έντασή τους σε σχέση με προηγούμενα αντίστοιχα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Η πιο ακραία κρίση όμως ήταν η ως τότε άγνωστη απειλή του Covid-19, εξαιτίας της μηδενικής γνώσης που είχαμε όχι μόνο εμείς ως πολίτες αλλά και ως Δήμος, ως Κράτος και ως πλανήτης ολόκληρος!!!

Κάναμε τότε πολύ σωστές κινήσεις και νιώθω περήφανος που συμμετείχα προσωπικά στην προσπάθεια αυτή:

  • Καλέσαμε αμέσως ειδικούς επιστήμονες, για να μας ενημερώσουν και να μας βοηθήσουν στην οργάνωση της αντιμετώπισης του κινδύνου.

Την συμπολίτισσα πανεπιστημιακό κυρία Δήμητρα Τσακαλία, Διδάκτορα στην  Ιατρική Αθηνών, που μας μετέδωσε τις πρώτες γνώσεις και προτεραιότητες.

Τον συμπολίτη μας Παθολόγο Λοιμωξιολόγο κ. Δημήτρη Κατσιάνο με τον οποίο οργανώσαμε διαδικτυακή συνομιλία με τον Δήμαρχο για την ενημέρωση των πολιτών, που μεταδόθηκε απευθείας στη σελίδα Facebook του Δημάρχου, με σχεδόν είκοσι χιλιάδες θεάσεις.

  • Ο Δήμαρχος πήρε την πρωτοβουλία και μαζί με άλλους Δημάρχους, έστειλαν στην τότε υπουργό Παιδείας κα Κεραμέως, πρώτα μια δημόσια επιστολή, που έγκαιρα ζητούσαν το άμεσο προληπτικό κλείσιμο των σχολείων και αργότερα 2η επιστολή τους, που ουσιαστικά χάραξε πολιτική χειρισμού της πανδημίας στην παιδεία, ζητώντας εφαρμογή της τηλεμάθησης, δωρεάν tablet και internet, έκτακτη χρηματοδότηση, κλπ.
  • Χαρακτηριστική ήταν ακόμη η υπερπροσπάθεια αιρετών στελεχών του Δήμου, που είχαν να διαχειριστούν την απουσία υπηρεσιακών στελεχών και υπαλλήλων, που έμειναν στα σπίτια τους, κάνοντας χρήση της «άδειας ειδικού σκοπού» ή της «τηλε-εργασίας», κάτι που υποχρέωσε τον Δήμο να υπολειτουργεί για πολύ μεγάλες περιόδους, με το 30% του προσωπικού.
  • Με τον φόβο να κυριαρχεί λόγω των κρουσμάτων, τηρήσαμε πολύ αυστηρά πρωτόκολλα ασφαλείας, με πρόσθετες διαδικασίες καθαριότητας, σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους, με απολυμάνσεις, κλπ.
  • Ο Δήμος οργάνωσε άμεσα δωρεάν τεστ covid, προμηθεύτηκε και διένειμε μάσκες στα σχολεία, μετά το κυβερνητικό φιάσκο με τις μάσκες-γίγας και ζήτησε τη μείωση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα.
  • Ο Δήμος δημιούργησε έκτακτους υποστηρικτικούς μηχανισμούς, με διανομή τροφίμων και φαρμάκων κατ’ οίκον, μεταφορές ασθενών σε νοσοκομεία κλπ, έστησε πλατφόρμα διασύνδεσης κατοίκων και επιχειρήσεων της πόλης για παράδοση προϊόντων στο σπίτι.
  • Διοργάνωσε διαδικτυακά σεμινάρια εκπαίδευσης των δημοτών στην ψηφιακή τεχνολογία, σε νέους, ηλικιωμένους και επαγγελματίες.
  • Πραγματοποίησε τον πρωτοποριακό διαγωνισμό «Μένουμε σπίτι δημιουργικά», που συμμετείχαν 200 μαθητές και βραβεύτηκαν οι τρεις πρώτοι από κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης με χρηματικό βραβείο.
  • Τις συνελεύσεις γειτονιάς που είχαμε ξεκινήσει, επειδή δεν ήταν δυνατό να συνεχιστούν για λόγους προστασίας ασφαλείας, τις μετατρέψαμε σε διαδικτυακές με μεγάλη συμμετοχή κατοίκων.

Σήμερα η χρήση των ψηφιακών μέσων έχει πια παγιωθεί και έχει αλλάξει κυριολεκτικά τον τρόπο δουλειάς μας, αλλά για να επιτύχει τότε, χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια.

Μπορεί σήμερα «κάποιοι» να έχουν «ξεχάσει» τη δοκιμασία αυτή και λαϊκίζοντας να εκφράζονται απαξιωτικά για την καθυστέρηση που υπήρξε σε πολλούς τομείς, για την απώλεια χρόνου και πραγματικού δημοτικού έργου στα 2 χρόνια της πανδημίας, αλλά ήταν μια πρωτόγνωρη κρίση, που ο Δήμος διαχειρίστηκε αποτελεσματικά και χωρίς να αμαυρωθεί η εικόνα του με δυσάρεστα γεγονότα.

KATSONIS 2 Θάνος Κατσώνης - Ένας Από Τους Στενότερους Συνεργάτες Του Δημάρχου Ηλιούπολης Μιλά Στο ilioupolinews.gr

Τι θα μπορούσε να γίνει καλύτερα αυτά τα 3 χρόνια;

Πολλά, αλλά το κυριότερο, θα ήταν μια πιο συλλογική λειτουργία της δημοτικής αρχής, εννοώντας όχι από την πλευρά του Δημάρχου, αλλά από την καλύτερη ποιοτική και ποσοτική συμμετοχή και απόδοση όλων.

Το δημαρχοκεντρικό μοντέλο έχει ριζώσει κυριολεκτικά στο τρόπο λειτουργίας των αιρετών, ακόμη και των δημοτικών υπηρεσιών και μερικές φορές αυτό «φαίνεται βολικό», αλλά δεν είναι.

Όλοι «κοιτούν στα μάτια» τον Δήμαρχο για να γίνει κάτι, ακόμα και το πιο απλό.

Ο Χατζηδάκης, που ίσως είναι ο καλύτερος γνώστης ακόμη και των πιο μικρών λεπτομερειών των νόμων που διέπουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αναγκάζεται να ασχολείται με όλα τα θέματα και να δίνει ο ίδιος λύσεις, κάτι που είναι αδύνατο να λειτουργήσει σε βάθος χρόνου.

Η τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Λειτουργίας του Δήμου, που λογικά θα είναι μία από τις πρώτες ενέργειες της νέας θητείας Χατζηδάκη, θα δώσει μεγάλη ώθηση και θα βελτιώσει την αποτελεσματικότητά της.

Επίσης οι 21 θέσεις δημοτικών συμβούλων που θα έχει, θα του δίνουν την ευχέρεια επιλογής κατάλληλων προσώπων, αλλά και εναλλακτικών λύσεων, σε αντίθεση με το τι συνέβαινε στην τρέχουσα θητεία του.

Τι είναι αυτό που σας ώθησε να είστε υποψήφιος σε αυτές τις εκλογές;

Στην προεκλογική περίοδο του 2019 βοήθησα στην – επιτυχημένη από το αποτέλεσμα – επικοινωνιακή καμπάνια και η συνεργασία μας συνεχίστηκε, από τη θέση του Ειδικού Συνεργάτη Δημάρχου που μου εμπιστεύτηκε ο Γ. Χατζηδάκης, με αντικείμενο τις επεξεργασίες θέσεων, τον διακριτικό χειρισμό σε κάποια ειδικά θέματα που απαιτούσαν πολιτική πείρα και τεχνικές γνώσεις και ως υπεύθυνου Επικοινωνίας στο Γραφείο Τύπου. Κατά τη διάρκεια αυτής της θητείας συνέβαλα σε σοβαρά ζητήματα για την πόλη μας, όπως για:

  • Το αυθαίρετο κτίσμα στον Προφήτη Ηλία, για το οποίο πολλά δεν έχουν ειπωθεί δημόσια και κάποτε θα έπρεπε.
  • Το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης στον Υμηττό.
  • Τη δημιουργία νέου Κοιμητηρίου.
  • Τη διαμόρφωση θέσεων του Δήμου για την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, του τότε Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία του Υμηττού.
  • Την προστασία του ρέματος της Πικροδάφνης, με την απόρριψη εγκατάστασης συρματοκιβωτίων και για την εφαρμογή των μεθόδων της Φυσικής Μηχανικής για την προστασία του, αλλά και την αποκατάσταση στην αρχική της μορφή, της τεχνητά διαμορφωμένης κοίτης του άνω τμήματος του ρέματος.
  • Την επιτάχυνση και επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στην Ηλιούπολη και πολλά άλλα.
  • Την ίδρυση Ενεργειακής Κοινότητας κ.α.

Η προβληματική εφαρμογή στην πράξη της απλής αναλογικής, δημιούργησε συνθήκες «ακυβερνησίας», αφού οι περισσότερες δημοτικές παρατάξεις ενώ από τη μια ζητούσαν τα πάντα από τη διοίκηση, από την άλλη προσπαθούσαν να μπλοκάρουν τα πάντα.

Αυτό τώρα μπορεί να αλλάξει, για ένα καλύτερο αύριο της Ηλιούπολης και προσωπικά μπορώ κι εγώ να συμβάλλω στο στόχο αυτό.

Ο Γιώργος Χατζηδάκης και αξίζει και δικαιούται μια δεύτερη εντολή διοίκησης, αφενός για να συνεχίσει και να ολοκληρώσει το πρόγραμμά του έχοντας πλειοψηφία στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο.

Τότε θα κριθεί αντικειμενικά και ως προς το πρόγραμμά του και ως προς τις ικανότητές του ως Δήμαρχος, χωρίς κανένα «ελαφρυντικό»…

Κι εγώ είμαι εδώ, μαζί του και μαζί με όλα τα υπόλοιπα και ικανά στελέχη του, όλοι μαζί, δίνουμε μέσα από το ψηφοδέλτιο «Ενωμένοι για την Ηλιούπολη» την εκλογική μάχη για τη δεύτερη νίκη!

Τι θα λέγατε σε έναν δημότη για να τον πείσετε να ψηφίσει προσωπικά εσάς;

Καταρχάς να αναφέρω κάποια στοιχεία για μένα.

Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1959 και κατοικώ στα Τυπογραφικά της Ηλιούπολης από το 1973, δίπλα στο ρέμα και το πάρκο της Πικροδάφνης.

Είμαι παντρεμένος με την συνταξιούχο τραπεζικό Αγγέλα Αργύρη, στέλεχος της Αγροτικής Τράπεζας και έχουμε δύο παιδιά, τον Γιώργο, που σπούδασε θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στο Ναύπλιο και δραστηριοποιείται επαγγελματικά στον τομέα του κινηματογράφου και την Ελένη, με πτυχίο Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και μεταπτυχιακό του Τμήματος Ιατρικής του ΕΚΠΑ, που εργάζεται ως Βιολόγος στο Τμήμα Γενωμικής Ιδιωτικού Διαγνωστικού Εργαστηρίου.”

Εργάστηκα ως Μηχανολόγος Μηχανικός ΤΕ στο Τμήμα Η/Μ Μελετών της Τεχνικής Υπηρεσίας του ΙΚΑ και αργότερα ως ελεύθερος επαγγελματίας κάνοντας μελέτες, επιβλέψεις, κατασκευές ηλεκτρομηχανολογικών έργων και στη συνέχεια αναπτύσσοντας αντίστοιχη επιχειρηματική εμπορική δραστηριότητα.

Υπήρξα μέτοχος και διευθυντικό στέλεχος σε εταιρείες παραγωγής, εμπορίας και εξαγωγής τεχνικών υλικών και συσκευών θέρμανσης, κλιματισμού, ηλιακής ενέργειας και ΑΠΕ, στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια.

Προερχόμενος από τον χώρο των επιχειρήσεων, γνωρίζω στην πράξη:

  • Τί σημαίνει όραμα, σχεδιασμός και υλοποίηση στόχων.
  • Να δουλεύω με ρίσκο αλλά και σύνεση, ξέροντας τι σημαίνει επιτυχία και αποτυχία, νίκη και ήττα, επιχειρώντας πάντα για το καλύτερο!

Πολιτικοποιημένος στον χώρο της αριστεράς από τα μαθητικά χρόνια, δεν έπαψα ποτέ να ασχολούμαι με τα κοινωνικά και τα πολιτικά ζητήματα και με την επιστροφή μου στην Ελλάδα το 2014, ασχολήθηκα ενεργά με τα δημοτικά της Ηλιούπολης. Είμαι φανατικός αναγνώστης, επίμονος ακροατής και συζητητής και δημοσιεύω συχνά άρθρα σε site της πόλης. Είμαι υπέρμαχος της σκληρής αλλά ευγενικής αντιπαράθεσης ιδεών, με επιχειρήματα και σεβασμό στην προσωπικότητα και τις απόψεις του άλλου.

Από το 2019 έως το τέλος του 2022 εργάστηκα με στοχοπροσήλωση, δίπλα στον Γ. Χατζηδάκη ως ειδικός συνεργάτης του, για το μέγιστο ποιοτικό και ποσοτικό αποτέλεσμα στον τομέα ευθύνης μου.

Επιδίωξα τη συνεργασία με όλη την ομάδα της δημοτικής αρχής για τη βελτίωση της πόλης και των δημοτικών υπηρεσιών, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και την επικοινωνιακή ανάδειξη του έργου της δημοτικής αρχής με ειλικρίνεια, μετριοπάθεια και ρεαλισμό. Δεν «κοίταξα ποτέ την ώρα» και άσκησα τα καθήκοντά μου:

  • Με προσήλωση και συναίσθηση του πολυσυλλεκτικού πολιτικού και κοινωνικού χαρακτήρα της δημοτικής αρχής.
  • Με θετική ενέργεια και ενσυναίσθηση, με ανοχή και κατανόηση.
  • Γνώρισα και συνεργάστηκα με αξιόλογους ανθρώπους και απόκτησα πολλούς φίλους.

Ποτέ δεν με επηρέασε η διαφορετική πολιτική ή κομματική τοποθέτηση των συνεργατών και πάντα ο στόχος μου ήταν η τεκμηριωμένη και συλλογική παραγωγή πολιτικής και σχεδίου, που θα υπηρετεί το μέλλον της Ηλιούπολης.

Η Ηλιούπολη έχει Δήμαρχο, τον Γιώργο Χατζηδάκη, έναν ώριμο και ικανό άνθρωπο, που έδωσε πολλά και έχει να δώσει ακόμη περισσότερα στην πόλη μας με καλύτερες συνθήκες διοίκησης!

Η Ηλιούπολη επίσης έχει ανάγκη από ενεργούς και ώριμους πολίτες, που έχουν ιδέες και που γνωρίζουν να αρχίζουν και να τελειώνουν τις δουλειές που αναλαμβάνουν!

Σήμερα, διεκδικώ την εκλογή μου ως δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Ηλιούπολης, για να προσφέρω στην πόλη μας, στην αναδιοργάνωση και τον εκσυγχρονισμό των δημοτικών υπηρεσιών και για την ολοκλήρωση της προσπάθειας της σημερινής δημοτικής αρχής, με ΓΝΩΣΗ, ΠΕΙΡΑ και ΣΧΕΔΙΟ, με ΩΡΙΜΟΤΗΤΑ αλλά και με ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟ.

KATSONIS 3 Θάνος Κατσώνης - Ένας Από Τους Στενότερους Συνεργάτες Του Δημάρχου Ηλιούπολης Μιλά Στο ilioupolinews.gr

Ακολουθήστε το Ilioupolinews.gr στο Facebook και στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ηλιούπολη.

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Θάνος Κατσώνης – Ένας Από Τους Στενότερους Συνεργάτες Του Δημάρχου Ηλιούπολης Μιλά Στο ilioupolinews.gr
  1. Ο/Η Γιάννης λέει:

    Αν 0λλα τα έργα σας είναι σαν αυτό στην ΚΟΤΖΙΑ απεναντι από την εκκλησία.,στη μέση του δρόμου και με άσφαλτο από πανω, και το νερό να τρέχει ακόμα, καλή επιτυχία???

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ ILIOUPOLINEWS

ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ