Facebook Pixel

Επικαιροτητα

Αρχιμανδρίτης Σπ. Κατραμάδος: «Η Εκκλησία Μας Είναι Έτοιμη Να Υποδεχτεί Ξανά Τους Πιστούς» (VIDEO)

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Συντάκτης ilioupolinews.gr

Αρχιμανδρίτης Σπ. Κατραμάδος: «Η Εκκλησία Μας Είναι Έτοιμη Να Υποδεχτεί Ξανά Τους Πιστούς» (VIDEO)

Δύο δίχρωμες απαγορευτικές κορδέλες στο πεζούλι που άλλοτε συγκεντρώνονταν οι ενορίτες μετά την κυριακάτικη θεία λειτουργία, τραβούν το βλέμμα όλων των θαμώνων της ανθισμένης αυλής της «Παναγίτσας». Είναι ένας πραγματικός κήπος στην καρδιά της Ηλιούπολη, που συγκέντρωνε αρκετούς περίοικους της περιοχής στην εξόρμηση τους μαρκριά από τον εγκλεισμό του σπιτιού. «Εδώ κάθονταν οι πιστοί μετά τη θεία λειτουργία και πρέπει να αποτρέψουμε τον συνωστισμό» ήταν το πρώτο πράγμα που μας ανέφερε ο πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης Σπυρίδωνας Κατραμάδος, αμέσως μετά τον ερχομό του στην εκκλησία της κοίμησης της θεοτόκου στην Ηλιούπολη, όπου είχαμε δώσει ραντεβού το απόγευμα της Κυριακής.

koimisi 02 Αρχιμανδρίτης Σπ. Κατραμάδος: «Η Εκκλησία Μας Είναι Έτοιμη Να Υποδεχτεί Ξανά Τους Πιστούς» (VIDEO)

Η πανδημία του κορωνοϊού, εκτός από τις μεγάλες αλλαγές που έφερε στις ζωές μας, άλλαξε και τον τρόπο που εκκλησιαζόμαστε. Από σήμερα, 4/5/2020, οι εκκλησίες ανοίγουν μετά από σχεδόν 50 ημέρες για ατομική προσευχή, ενώ στις 17/5 θα ξεκινήσουν ξανά και τα μυστήρια. Σε αυτές τις πρωτόγνωρες αλλαγές, η εκκλησία ανταποκρίθηκε με ευλάβεια προς τις υποδείξεις της πολιτείας. «Μείνετε ασφαλείς, μείνετε στο σπίτι σας» ήταν το SMS που έστειλε παραμονές της μεγάλης εβδομάδας ο προϊστάμενος του Ι.Ν Κοιμήσεως της Θεοτόκου προς τους πιστούς της ενορίας του, δίνοντας τον δικό του προσωπικό αγώνα για να κρατήσει τους ηλικιωμένους ασφαλείς.

«Ο κόσμος αλλάζει και πρέπει να ανταποκριθούμε», ήταν τα λόγια του ιερέα, ο οποίος σχολαστικά άρχισε να μας να μας περιγράφει ένα προς ένα τα μέτρα που έλαβε η ενορία για την επόμενη ημέρα μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Ελεγχόμενη Είσοδος & Αποστάσεις Ασφαλείας

«Πλέον οι πιστοί θα μπαίνουν από την πλαϊνή είσοδο του ναού, ώστε να μπορούμε να ελέγχουμε τον αριθμό των ατόμων», μας είπε ο ιερέας, δείχοντας τις παχιές μπλε γραμμές στο δάπεδο της πλάγιας είσοδου του ναού. Τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό του ναού υπάρχει διαγράμμιση, με μπλε γραμμές απόστασης 1,5 μέτρου μεταξύ τους, που υπενθυμίζουν στους πιστούς τις αποστάσεις ασφαλείας που πρέπει να τηρούνται.

Στην πλάγια είσοδο του ναού υπάρχει ένα τραπεζάκι όπου θα υπάρχουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας όπως μάσκες και αντισηπτικά, ενώ η είσοδος θα επιτρέπεται αποκλειστικά με τη χρήση προστατευτικής μάσκας, όπως ορίζει ο ΕΟΔΥ. Η εκκλησία που αριθμεί 400 καθίσματα, θα μπορεί να φιλοξενήσει μονάχα 75 άτομα στο εσωτερικό της, το οποίο έχει διαμορφωθεί κατάλληλα για τις περιστάσεις: Ολόκληρες σειρές απο στασίδια φέρουν απαγορευτικές κορδέλες, ενώ οι θέσεις θα είναι αυστηρά αριθμημένες, ώστε να υπάρχει απόλυτος έλεγχος.

koimisi 01 scaled Αρχιμανδρίτης Σπ. Κατραμάδος: «Η Εκκλησία Μας Είναι Έτοιμη Να Υποδεχτεί Ξανά Τους Πιστούς» (VIDEO)

«Δοκιμάζονται Οι Πιστοί Και Όχι Η Πίστη»

Ο καλοσυνάτος ιερέας, μας υπενθύμισε τα λόγια του αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου. «Προταιρεότητα μας είναι η ασφάλεια των πιστών», αναφέρει ο ιερέας, ο οποίος σηκώνοντας το ξύλινο μπαστούνι του, εξηγεί βήμα προς βήμα όλες τις ρουτινές του ναού που θα πρέπει να αλλάξουν, χωρίς ωστόσο να δυσανασχετεί ούτε στιγμή, εκδηλώνοντας όμως με τις κινήσεις του την έντονη καρτερία του για την αυριανή ημέρα, όπου οι πιστοί θα μπορούν έστω και ελεγχόμενα να εκκλησιάζονται και η εκκλησιαστική ζωή θα αρχίσει δειλα-δειλα να βρίσκει ξανά, τους δικούς της ρυθμούς. Τα πάντα στην εκκλησία είναι έτοιμα από νωρίς το πρωί της Κυριακής, με τον ιερέα να βάζει τις τελευταίες πινελιές ακόμα και κατά τη διάρκεια της συνάντησης μας.

«Η Πολιτεία Και Η Εκκλησία Αξίζουν Συγχαρητήρια»

«Είναι εντυπωσιακή η οριμότητα που επέδειξαν οι πιστοί στις δύσκολες ώρες που πέρασαμε», αναφέρει ο πανοσιολογιώτατος κατά τη διάρκεια της συζήτησης μας, ενώ έσπευσε να δώσει τα εύσημα τόσο στην πολιτεία όσο και στην εκκλησία για τη στάση που κράτησαν. Τονίζει, ωστόσο, πως η επιστοφή στην εκκλησία οφείλει να γίνει με υπευθυνότητα από τους πιστούς, ο οποίοι, όπως επισημαίνει, οφείλουν να επιδείξουν αίσθημα ευθύνης και να ακολουθούν απαρέγγλιτα τις υποδείξεις των ειδικών.

Δείτε τι δήλωσε ο ιερέας στην κάμερα του ilioupolinews.gr.

YouTube video

 

Ακολουθήστε το Ilioupolinews.gr στο Facebook και στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ηλιούπολη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ ILIOUPOLINEWS

ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ