Facebook Pixel

Επικαιροτητα

Πως Ο Δήμος Ηλιούπολης Δημιούργησε Μια Αποτελεσματική Πολιτική Προστασίας Των Αδέσποτων

Μια τοπική πολιτική που φαίνεται να έχει αποτελέσματα – Κλειδί η συμμετοχή πολιτών και σωματείων.

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Συντάκτης ilioupolinews.gr

Πως Ο Δήμος Ηλιούπολης Δημιούργησε Μια Αποτελεσματική Πολιτική Προστασίας Των Αδέσποτων

Σε πρότυπο στον τομέα προστασίας των αδέσποτων ζώων εξελίσετται ο Δήμος Ηλιούπολης, εφαρμόζοντας εδώ και αρκετό καιρό μία πολιτική συνεργειών που έχει φέρει σημαντικά αποτελέσματα.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, μόλις 27 ετών, έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο προστασίας, στο οποίο συμμετέχουν πολίτες, σωματεία και ομάδες πολιτών, με τον Δήμο έχει καθοδηγητικό ρόλο.

Παράγοντας-κλειδί είναι η στενή συνεργασία με τη Ζωοφιλική Ένωση Ηλιούπολης, η οποία παρέχει στον Δήμο την απαραίτητη «τεχνογνωσία», ενώ καθοριστική είναι η συνδρομή της πρώην γενικής γραμματέα της ΖΕΗ κ. Δέσποινας Σιγάλα, η οποία βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τον κ. Στασινόπουλο. Σημαντική ήταν επίσης η βοήθεια ενός πρώην στελέχους της παράταξης του Δημάρχου, του Χάρη Χατζηγρηγορίου, ο οποίος «έτρεχε» μια σειρά από σημαντικά ζητήματα όπως η εξασφάλιση ζωοτροφών.

Οι Αριθμοί

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Δήμου Ηλιούπολης, στον Δήμο μας δραστηριοποιούνται περίπου 142 φροντιστές αδέσποτων ζώων, οι οποίοι έχουν υπό την εποπτεία τους 2.996 καταγεγραμμένα αδέσποτα σε 200 «αποικίες» εντός των ορίων του Δήμου. Πρόκειται για έναν μεγάλο αριθμό αδέσποτων που σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε ένας δήμος να διαχειριστεί χωρίς την ενεργή συμμετοχή των πολιτών.

Εντός του 2020, ο Δήμος σε συνεργασία με τη Ζωοφιλική Ένωση πραγματοποίησαν περίπου 300 στειρώσεις, οι οποίες αναμένεται να φτάσουν τις 400 εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021.

Με το νέο έτος, σύμφωνα με τις πληροφορίες, όλοι οι παραπάνω αριθμοί θα «ψηφιοποιηθούν» με τον Δήμο να σχεδιάζει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ηλεκτρονικής καταγραφής και παρακολούθησης των αδέσποτων, έχοντας έτσι μια πλήρη εποπτεία μιας σειράς σημαντικών παραμέτρων όπως οι εμβολιασμοί, οι στειρώσεις κλπ.

Δημοτικό Μητρώο Φροντιστών

Πρώτη καινοτομία του προγράμματος, όπως προαναφέρθηκε, είναι η ενεργή συμμετοχή των πολιτών. Έχει δημιουργηθεί ένα δίκτυο απο «φροντιστές αδέσποτων», οι οποίοι είναι ενεργοί στην συντρηπτική τους πλειονότητα, έχοντας στην ουσία «ιυοθετήσει» τα αδέσποτα της γειτονιάς τους, παρέχοντας τους τροφή που τους προμηθεύει ο Δήμος. Υποδειγματική είναι η λειτουργία και των «logistics»: Μέσα στο 2020 και παρά τις δύσκολες συνθήκες που προκάλεσε η πανδημία ο Δήμος πραγματοποίησε 4 διανομές τροφών, μοιράζοντας συνολικά 10 τόνους ζωοτροφών στους φροντιστές

Μάλιστα, ο Δήμος έχει φροντίσει να τους παρέχει κάρτες πιστοποίησης, ώστε να μπορούν ελεύθερα να φροντίζουν τα αδέσποτα μέσα στην καραντίνα.

Τα Επόμενα Βήματα

Παρά τα περιοριστικά μέτρα που επιβάλλει η πανδημία, ο Δήμος σχεδιάζει τα επόμενα βήματα του μεθοδικά. Εκτός του ηλεκτρονικού μητρώου, είναι στα «σκαριά» η εγκατάσταση σκευών σίτισης-πότισης και μικρών σπιτιών για τα αδέσποτα σε πολλά σημεία της πόλης ενώ υπάρχουν σκέψεις για τη δημιουργία ειδικής δημοτικής υπηρεσίας που θα φέρει την ονομασία «Τμήμα Αστικής Πανίδας», η οποία θα ενισχυθεί με ανθρώπινο δυναμικό και τον κατάλληλο εξοπλισμό.

Ωστόσο, «αγκάθι» παραμένει η υποδομή φιλοξενίας αδέσποτων στο «γκαράζ» του Δήμου, η οποία βρίσκεται σε κακή κατάσταση, με τους αρμόδιους να βρίσκονται ήδη σε συζητήσεις για την εύρεση βιώσιμης εναλλακτικής λύσης για την επίλυση του προβλήματος.

Ακολουθήστε το Ilioupolinews.gr στο Facebook και στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ηλιούπολη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ ILIOUPOLINEWS

ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ