Facebook Pixel

Παραδημοτικα

Tα Ψεύτικα Προφίλ Του «Hλιουπολίτικου» Facebook

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Συντάκτης ilioupolinews.gr

Tα Ψεύτικα Προφίλ Του «Hλιουπολίτικου» Facebook

Καταρχάς, μια μικρή εισαγωγή. O δημιουργός αυτού εδώ του site -πέρα από τα διάφορα ελαττώματα του- έχει μια μανία: Να ψάχνει μετά βδελυγμίας ψεύτικα προφίλ και να σπαταλά λεφτά σε λογισμικά που μπορούν να τα εντοπίσουν. Έχει κάνει έρευνα και έχει συμμετάσχει σε πολλά σεμινάρια επάνω στο αντικείμενο.

Πάμε στο δια ταύτα.

Έχουμε δει πολλά ψεύτικα προφίλ κατά καιρούς στα social media που δρουν -κυρίως- κατά «μόνας». Πάνω-κάτω, όσοι ασχολούνται ενεργά με τα δημοτικά πράγματα της πόλης γνωρίζουν ποιοι κρύβονται από πίσω.

Ωστόσο σήμερα συνέβη κάτι «μαζικό».

Το ilioupolinews δημοσίευσε μια άτυπη δημοσκόπηση στο Facebook, από αυτές που δεν έχουν και καμιά βαρύνουσα σημασία. Μέσα σε 15 λεπτά, ένα από τα λογισμικά που χρησιμοποιούμε χτύπησε «κόκκινο» από τις ειδοποιήσεις δραστηριότητας ψεύτικων λογαριασμών και μας «σέρβιρε» ενδιαφέροντα αποτελέσματα.

Εντοπίσαμε πολλά προφίλ που ψήφισαν μία συγκεκριμένη απάντηση και φαίνεται πως έχουν πολλά…κοινά.

fake 10 Tα Ψεύτικα Προφίλ Του «Hλιουπολίτικου» Facebook

Πάμε να τα δούμε.

1. Καταρχάς, οι εν λόγω λογαριασμοί λατρεύουν τη φύση. Εξ ου άλλωστε και οι σχετικές φωτογραφίες προφίλ. Δια τι να το κρύψωμεν άλλωστε, η Ελλάδα είναι πανέμορφη χώρα. Α, και ένας αεροπόρος, για μπαλαντέρ.

fake Tα Ψεύτικα Προφίλ Του «Hλιουπολίτικου» Facebook

2. Η πλειονότητα των λογαριασμών, γεννήθηκαν το 1974 και το 1979. Εδώ δύο πράγματα συμβαίνουν: Είτε η χρονιά της μεταπολίτευσης χάλασαν πολλές τηλεοράσεις στα ελληνικά νοικοκυριά, είτε κάποιος είναι πάρα πολύ απρόσεκτος στη δημιουργία ψεύτικων προφίλ. Και πες «εντάξει, ας πάει στα κομμάτια, η επάνοδος της δημοκρατίας έφερε τον έρωτα στον κόσμο». Αλλά βρε παιδιά, ακριβώς ίδιες -ίδιες όμως- ημερομηνίες, γέννησης όλοι όσοι συμμετείχαν στην ψηφοφορία του ilioupolinews;

fake profile 02 Tα Ψεύτικα Προφίλ Του «Hλιουπολίτικου» Facebook

3. Τρίτη σύμπτωση: Οι περι ου ο λόγος «χρήστες» αποφάσισαν να αλλάξουν φωτογραφία ταυτόχρονα, λίγο πριν τις γιορτές. Τι και αν η καραντίνα μας είχε γονατίσει; Το πνεύμα των Χριστουγέννων είχε μαζικότητα. Σαν τις φοιτητικές εκλογές, ένα πράγμα.

fake profile 03 1 Tα Ψεύτικα Προφίλ Του «Hλιουπολίτικου» Facebook

4. Ο αριθμός 44 πρέπει να είναι κάποιο θεόσταλτο σημάδι. Όπως το 7 είναι της αποκάλυψης, κάτι πρέπει να σημαίνει και το 44. Δεν εξηγείται αλλιώς ο ίδιος αριθμός φίλων σε όλα τα προφίλ. Μήπως συμβολίζει το όριο αυτοδυναμίας του νέου εκλογικού νόμου; Δεν ξέρουμε. Ήρεμα ρωτάμε.

fake profile ilioupoli 06 Tα Ψεύτικα Προφίλ Του «Hλιουπολίτικου» Facebook

5. Και εντάξει, ας υποθέσουμε πως όλα τα παραπάνω είναι απλώς συμπτώσεις. Βρε παιδιά, τόσες φωτογραφίες υπάρχουν στο internet, δεν είναι ανάγκη να χρησιμοποιείτε τις ίδιες σε δύο διαφορετικά προφίλ; Καρφώνεστε.

fake profile 01 1 Tα Ψεύτικα Προφίλ Του «Hλιουπολίτικου» Facebook

Είναι απόλυτα κατανοητό κάποιος να προσπαθεί να θέλει να έχει επικοινωνιακό προβάδισμα στην πολιτική και τα social media δίνουν πολλές δυνατότητες. Ωστόσο, το Facebook, πλέον, δίνει πολλά εργαλεία σε factcheckers για να εντοπίσουν ψευτικους λογαριασμούς, μετά και τον πάταγο που προκλήθηκε στις ΗΠΑ.

Τα προφιλ που σας παρουσιάσαμε είναι περίπου 15. Και αυτό επειδή δεν έχουμε τον απαραίτητο χρόνο να ασχοληθούμε με τα υπόλοιπα, που φαίνεται να είναι καμιά 30αριά.

Και για το τέλος, αφήνουμε μια συμβουλή, καθαρά τεχνικής «υφής» από έναν γνώστη: Προσέχουμε για να έχουμε. Στο internet τα πάντα έχουν ψηφιακό «αποτύπωμα». Ακόμα και οι φωτογραφίες…

Bέβαια, όλα τα παραπάνω μπορεί να είναι σύμπτωση, όπως και οι μαζικές αναφορές στις σελίδες τω τοπικών ΜΜΕ της πόλης κατά το παρελθόν. Ο καθένας βλέπει και κρίνει.

Ακολουθήστε το Ilioupolinews.gr στο Facebook και στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ηλιούπολη.

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Tα Ψεύτικα Προφίλ Του «Hλιουπολίτικου» Facebook
  1. Ο/Η Ευαγγελία βασιλείου λέει:

    Χαίρομαι που η περιοχή όπου μεγάλωσα έκανε μια τέτοια έρευνα. Έχω παρατηρήσει πολλά τέτοια ψεύτικα προφίλ κ ειδικά τους τελευταίους μήνες κ συγκεκριμένα ότι υπάρχουν προφίλ που στέλνουν πορνογραφικό υλικό στο messenger αλλά κ στο Instagram. Φυσικά εγώ έχω κάνει πολλές αναφορές κ πολλά μπλοκοκαρισματα. Αυτά του είδους τα μηνύματα έχω παρατηρήσει πως έρχονται ως Σπαμ. Ελπίζω κ εύχομαι κάποια στιγμή να σταματήσουν αυτά τα ψεύτικα προφίλ να δημιουργούν πρόβληματα ή τουλάχιστον ως μια κατάσταση να σταματήσει να υπάρχει σε τόσο έντονο βαθμό. Κ πάλι μπράβο σας για αυτή την κίνηση σας!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ ILIOUPOLINEWS

ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ